EMOCE DĚTÍ

Emoce dětí je téma, které na blogu ještě výrazně nezaznělo. První období vzdoru proběhlo u všech mých dětí dávno před založením blogu. Nicméně, v různých obměnách je to pro nás pořád každodenní realita.  V tomto počtu už je to pomalu na oslavu, když nikdo z nás nemá “problém”. Daří se nám na cestách, výrazně méně se nám daří, když po dětech “něco” chceme. Stejně jako v každé jiné rodině máme dobré i špatné dny.

Na prahu čtyřícítky už nevěřím na univerzální postup či jakoukoliv “ověřenou” metodu. Tři děti doma jsou pro mě důkazem, že jediné, co opravdu funguje je individuální přístup. Skvělou učitelkou je v tomto pro mě moje nejmladší dcera. Řada “metod”, které skvěle fungovaly u starších, právě u ní nefungují. A naopak na podněty, které neocenili starší děti, reakce nejmladší jsou velmi pozitivní a okamžité.

EMOČNÍ VÝVOJ DĚTÍ

Po prvním období vzdoru vyvstávají další velké otazníky nad rodičovskými kompetencemi u nás doma na prahu puberty u prvorozeného. Silná zpětná vazba od nejstaršího, způsob jeho revolty vůči některým rodičovským mantinelům má opakovaně vliv na moje rodičovské snahy u nejmladší.

Nabídku na testování Emušáků jsem od společnosti Scio přijala ze zvědavosti a nejspíš i s touhou zkusit něco jinak. Tento typ knih jsem se staršími nečetla. Opravdu mě zajímalo, o jaké příběhy půjde. Pojďte nahlédnout se mnou.

FERDA A JEHO MOUCHY

Cílem této knihy je pomocí 16 příběhů přiblížit dětem 8 emocí – radost, strach, hněv, zvědavost, smutek, žárlivost, důvěra, osamocení. Každé se věnují 2 pohádky.

Dětem a zejména moji nejmladší dceři (předškolačka) výrazně pomáhá plyšový žábák Ferda (hlavní postava příběhů), který je součástí celého balíčku. Plyšové mouchy představující pocity se dcera naučila rozeznávat během prvního seznámení.

Není doporučeno číst více než 1 kapitolu denně. Nám se osvědčily max. 1 až 2 kapitoly/týden.

Plyšák Ferda obratem zaujal čestné místo v pokoji a příležitostně s námi chodí na procházky. Svou velikostí překračuje moje představy o ideální hračce na cesty, ale dceřina vazba na plyšáka je natolik silná, že se ji snažím respektovat.

Tu silnou vazbu způsobily právě samotné příběhy v knize. Knihu nemáme přečtenou celou a ani nebylo potřeba začít od začátku. Příběhy jsem vybírala já s ohledem průběh konkrétního dne u nás doma. O “zážitky mezi sourozenci” nemáme doma nouzi, příběhů bychom na některé žabomyší spory potřebovali alespoň 3x více.

Rady pro rodiče na okrajích posouvají téma do reálných událostí u Vás doma.

U nás jako první přišly na řadu kapitoly Hněv a Žárlivost, které jsou zpracované opravdu skvělým způsobem. Je tam opravdu vše. Příběhy jsou zejména mladším dětem šité na míru.

Díky inspirativnímu návodu a tipům pro rodiče po stranách kapitoly byl náš rozhovor vždy velmi otevřený.

Samotné příběhy nám přinesly téma. “Aha-moment” mi přinesl až následující rozhovor s dcerami. Jsem ráda, že řada věcí byla řečená nahlas. Otevřená komunikace bude pro mě jediná cesta, jak přežít dospívání tří dětí. Už teď mám pocit, že období prvňáček + školkačka + kojenec bylo proti tomu, co nás čeká v následujících letech, jen procházka růžovým sadem.

PRO KOHO JE KNIHA URČENÁ?

Kniha je oficiálně určená dětem od 4 do 10 let. Už na základě prvních informací jsem měla pochybnosti o tak velkém věkovém rozpětí. Nejsem si jista, že desetileté dítě bude chtít číst tuto knihu, ať už samostatně nebo s rodičem.

Kniha s plyšovým žábákem je podle mých zkušeností určená především školkovým dětem a mladším žákům. Prvňáčky a druháčky určitě také zaujme. Řada situací může být spojena právě s nástupem do školy.

Mou devítiletou dceru zaujaly příběhy dva, které se jí osobně dotýkaly. Varianta s plyšákem je však pro ni už příliš dětská. Mouchy nepotřebuje, neboť v řadě situací dokáže své pocity vyjádřit slovně. Devítileté i desetileté dítě u nás doma touží po variantě bližší jejich realitě. Určitě by ocenili příběh dvou sourozenců.

Na druhou stranu tato sada je úvodní a obsahuje příběhy se základními emocemi, druhý díl této edice podle informací na webu bude nejspíš starším dětem bližší.

Prošla jsem si v knihovně i v knihkupectví všechny dostupné dětské knihy o emocích. Takto komplexně zpracovanou knihu, která je inspirací nejen pro děti, ale i rodiče, jsem nenašla. Máte-li tip, dejte vědět prosím do komentáře. Inspirujme se navzájem.

Více informací o Ferdovi najdete na stránkách společnosti Scio.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Možná Vás bude také zajímat

http://3dmamablog.cz/2017/09/25/samaja-zvedava-planeta/

http://3dmamablog.cz/2018/04/24/velka-kniha-o-strachu/

http://3dmamablog.cz/2018/03/29/v-co-veri-nelly-butterfly/

Leave a Comment