SKANZEN, KDE TO ŽIJE…

Tohle kouzelné místo jsme s dětmi navštívili už potřetí a pojedeme znovu. Podobné místo na území České republiky neznám.

Poslední námi navštívený český skanzen jsme po hodině a půl vzdali. Venku slunečno, období Velikonoc  – veškerá tvorba a prodej řemeslných výrobků byl do slova a do písmene nacvakán v jedné větší místnosti, kde se kolem těchto stolků díky davům lidí dalo sotva projít. V okolí chalup, natož uvnitř se nesmělo na nic sahat. Nic, co by si děti mohly vyzkoušet. Ukazování zpoza nataženého provázku přestalo velmi rychle bavit mě i děti.

Ballenberg – skanzen pro celou rodinu

Chcete procházet skanzenem a mít pocit, že v chalupách se pořád žije? Pocit, že jste se s majiteli jen minuli na cestě? Na šňůrách prádlo, na stole čaj z místních bylinek – nebojte se, můžete se obsloužit.  Pak rozhodně musíte navštívit švýcarský Ballenberg.

Skanzen pro celou rodinu
Oficiální info – TADY!

Máte chuť na polévku vařenou přímo v chalupě? Stačí mrknout do programu a navštívit ji v době oběda. Přívítá vás “pan domácí” a nabídne vám místo u stolu.

Skanzen pro celou rodinu
V další chaloupce si děti mohou vyzkoušet dobové oblečení i hračky.

Ve většině chalup či v okolí je vždy něco připraveno i pro děti.

Na stole jsou například tabulky na psaní, vyšívání, hry pro děti. Vše si můžete vyzkoušet, na většinu věcí si můžete sáhnout. Ke stolu si můžete sednout. Děti nadšené. A to jsme teprve v přízemí jedné z prvních chalup.

V patře čeká ložnice s připraveným oblečením – můžete si vybrat. Bedýnky s hračkami i kočárkem. Za domem je vše připraveno pro stavění strašáků – jen si vyberte palici s obličej podle svých představ. Za rohem jsou ještě připraveny hoblíky a dvě děti najednou s velkým nadšením zkoušejí. Nejmladší kontroluje králíky v králíkárně.

Skanzen pro celou rodinu
Průvodcům v chaloupkách opravdu záleží na tom, aby si děti vyzkoušeli vše!

Jednoduše nemáte šanci, že odejít z chalupy dříve než za 30 minut. Musíte mrknout ještě do kuchyně, a nejmladší ověří i obsah všech hrnců na plotně. Žádná šňůrka, žádný zákaz.  Přihlížející průvodce se ještě před odchodem ujístí, zda jsme v domě zkusili opravdu vše.  A zda víme, kam určitě ještě musíme pokračovat.

Zahrádky kolem každé chaloupky jsou pečlivě udržované. Často najdete i některé z domácích zvířat.


Skanzen má přes 100 venkovských objektů, které pocházejí z různých koutů Švýcarska. Některé z nich jsou řemeslné dílny, kde opravdu najdete výrobu tradičních švýcarských produktů. My jsme zastihly kromě tkalcovské dílny i dílnu keramickou či paní krajkářku. Nakoukli jsme do lékárny i k panu řezbáři či košíkáři. Výrobu sýru jsme nestihli, ale výsledek jsme otestovali.

Praktické info pro návštěvu s dětmi – Ballenberg

Méně než celý den si neplánujte, byla by to škoda. Vstupné pro rodinu s třemi dětmi je 63 CHF. Před vchodem je velké parkoviště, zastávku zde má i autobus z Brienz.

V rámci skanzenu najdete restaurace, bistra, obchůdky (kde si mimo jiné můžete koupit jejich místní výrobky), ale také dostatek piknikových míst včetně grilu s připraveným dřevem.

Ceny v místním bufetu u dětského hřiště: nanuky od 1,50 CHF až po 3 CHF, káva 4 CHF, domácí grilovaná klobása s chlebem 6 CHF,  s hranolkami 11 CHF, hamburger 11 CHF. Byly tam na výběr i nějaké těstoviny v rámci denní nabídky, cenu si bohužel nepamatuju.

Jízda na kolotoči 2 CHF, 4 jízdy 6 CHF (nebo taky 3 děti 2 jízdy za 6 CHF). Obědvali jsme místní polévku a donesli jsme si vlastní piknikový koš.

Na každém místě se cítíte vítání – dědeček od kolotoče vypadal jako by si z vedlejší chalupy odskočil. Babička z domečku o kousek dál nám zas prozradila pár historek o původních majitelích.

S kočárkem nebo s nosítkem?

Celá trasa se dá zvládnout s kočárkem s vyjímkou jedné krátké části. Pokud máte více děti pod pět let, pravděpodobně do téhle části ani nestihnete dojít. Poslední červnový týden bylo poloprázdno. Nebylo výjimkou, že jsme v chaloupce byli sami.

Muzeum je otevřeno od 9,00 do 17,00. Od dubna do konce října. Chaloupky otevírají v deset, ale už od devíti je možné přijít na kávu.

Ballenberg je vzdálen od tohoto kempu méně než 15 minut.

Brienzské jezero s dětmi
Skanzen je v blízkosti Brienzského jezera – podrobnosti TADY!

Od naší poslední návštěvy (cca 5 let zpátky) se řada věcí změnila. Nabídka lokálních produktů vyráběných přímo v Ballenbergu se značně rozšířila. Koupit si můžete od chleba, přes bylinky až po klobásky, sušené ovoce, sýry, marmelády nebo také semínka rostlinek z místních zahrádek.

Znáte podobný skanzen kdekoliv jinde v Evropě? 

3 thoughts on “SKANZEN, KDE TO ŽIJE…”

  1. Dobrý den, jen díky Vašemu blogu jsem narazila na krásný kemp na břehu Brienzského jezera, před 2 lety ani loni to neklaplo, ale letos máme zarezervován týden hned u jezera. A moc bych chtěla poprosit, plánujeme ještě jeden týden na jiném místě, ale trochu se ztrácím v hledání, Švýcarsko je pro nás absolutní neznámou a krásných míst spousta. Jsme rodina se 3 dcerami (15, 13 a 9 let), řekla bych podle blogu velmi podobného “ražení” jako ta Vaše. Poradila byste, prosím, ještě jednu oblast kromě Bernských Alp, kam se napoprvé podívat? Saas Fee? Davos? Pak už to plánování hned půjde líp:-).
    Moc děkuji.

    Reply
    • Zdravím, Saas Fee i Davos (levnější ubytko jsme našli v Klosteru) nás nadchl, obojí má své kouzlo, na obě místa bych se vrátila. Zvážila bych oblast okolo Lago Maggiore, tam se taky toužím vrátit.:)) Aktuální info má na blogu Hanka https://www.ourswissexperience.com/. Krásnou dovolenou přeji.

      Reply

Leave a Comment