VÝLET DO LONDÝNA

O našich plánech na výlet do Londýna jsem už na blogu psala. Jaká byla únorová realita? Byl to výlet pro děti nebo i pro rodiče? Které muzeum rádi navštívíme znovu? Do jaké turistické pasti jsme se chytili? Jaké vychytávky pro rodiny s dětmi nám v Londýně pomohly? Pojďte se mrknout na podrobné shrnutí.

V Ý L E T   D O   L O N D Ý N A   S   D Ě T M I

Základní fakta: 2 dospělí, 3 děti (11, 9, 5 let), první výlet do Londýna pro děti, 4 dny a 3 noci, naše původní plány jsou popsány v tomto článku:

http://3dmamablog.cz/2019/01/06/londyn-s-detmi/

Letenky: Ryanair, letiště Stansted

D O P R A V A   V   L O N D Ý N Ě,

Předem jsme koupili zpáteční jízdenku na vlak Stansted Express, který jede až do stanice Liverpool Street.

Mít zpáteční lístek jen do Totenhaim Hale byla možná malá cenová výhoda při příjezdu, ale při zpáteční cestě to byla chyba. Vlak v pondělí večer byl už v této stanici zcela plný, horkotěžko jsme našli sedadlo alespoň pro nejmladší. 36 minut bylo po 4 dnech a ušlých cca 50 km bylo nekonečných. Příště návrat jedině z konečné stanice. Večerní odlet z Londýna byl náročný už sám o sobě.

Nákup jízdenky se oplatí řešit v dostatečném předstihu – akce “early birds” při větším počtu cestujících přináší zajímavou slevu.

Hned na první stanici metra (Totenhaim Hale) jsme první den pořídili Oyster Card (2 dospělí + 1 junior). Mladší děti cestují zdarma, při příchodu do metra musí procházet širšími vrátky spolu s dospělým. Označit kartou je nutné při vstup i výstup z metra. Při jízdě autobusem označíte kartu pouze při nástupu.

UBYTOVÁNÍ V LONDÝNĚ PRO RODINU S DĚTMI

Apartmán jsme rezervovali přes Booking. S ohledem na čistotu, vybavení, cenu a dostupnost jsme byli spokojeni. Ideální čtvrť pro rodinu s dětmi to však nebyla. V létě bych vybírala méně rušnější okolí. Teď jsme se vraceli do apartmánu až za tmy, hřiště ani procházku v okolí jsme tak neřešili.  Potraviny (Aldi) jsou v docházkové vzdálenosti. Jen pár kroků je vzdálená i zastávka autobusů č. 55 a 48 (cca 40 minut do centra – London Bridge (v blízkosti nezapomenutelný Borough Market) nebo Oxford Circus).

Díky těmto autobusům jsme vynechali Hop-on-Hop-off bus. Nebylo to třeba platit další projížďku jen kvůli výkladu. Zážitek z jízdy na předním sedadle v horním patře autobusu si děti vychutnali hned několikrát.

Přeprava autobusy byla pro nás celkově daleko příjemnější než metrem. Námi použité  linky metra mají snad špičku bez ohledu na den a denní dobu. Nic příjemného to nebylo zvlášť během pozdního odpoledne.



Booking.com

M U Z E A   V   L O N D Ý N Ě

Každý průvodce obsahuje detailní popis, já jen přidám naši letošní osobní zkušenost. Vstupné je většinou dobrovolné, rádi jsme provoz podpořili také nákupem knih pro děti a obědem v místní restauraci.

N A T U R A L   H I S T O R Y    M U S E U M
– PŘÍRODOVĚDNÉ MUZEUM

Ve zkratce: skvělý zážitek pro celou rodinu, i přes velké množství lidí v pátek odpoledne. Větší množství lidí shromážděných na jednom místě bylo pouze v hale a u dinosaurů, jinak vše bez čekání.

Přírodovědné muzeum v Londýně
Jedno odpoledne v Přírodovědném muzeu bylo málo.

Nijak zvlášť jsem se nepřipravovala, a proto jsem velmi ocenila jejich publikaci pro děti. Lze zakoupit v místním obchůdku, cena je  £ 5. 

Londýn s dětmi
Je to jednoduchý návod na cestu muzeem, který je srozumitelný i školákům, kteří se angličtinu teprve učí.

Tohle je muzeum, kam se rádi vrátíme při každé návštěvě Londýna.

Každý zaměstnanec působí dojmem, že je rád v práci, kde potkává děti. Oceňuji interaktivní prvky i v takové expozici  jako jsou “poklady muzea“. Ve skleněné skříňce vidíte světový unikát a hned vedle je umístěná její napodobenina ve stejné velikosti, která nápisem děti vyzývá k prozkoumání. Nejen pro předškolačku je to zn. IDEÁL.

SC I E N C E   M U S E U M

Ačkoliv řada průvodců i zahraničních mamablogerek jej má na seznamu “TOP 10 v Londýně pro děti”, my se mu příště vyhneme. Naobědvali jsme se tady, prošli jsme pár expozic a utekli.

Londýn s dětmi
Science muzeum jsme klidně mohli vynechat.

“Wow efekt” se u nás nekonal. To poslední kvůli čemu chodíme do muzea jsou počítačové aplikace, ať už mají podobu strategické hry či nikoliv. Já jsem v podstatě nemohla věřit svým očím, neboť muzeum má všeobecně velmi dobré recenze. Úroveň zázemí i organizace vstupu byla nejhorší ze všech námi navštívených muzeí v Londýně.

B R I T I S H   M U S E U M

Britské muzeum nás naopak nadchlo. Označila bych jej však za nejnáročnější a bez přípravy předem návštěvu nedoporučuji. Je vhodné spíše pro starší školáky. Nám u nejmladší pomohla trasa s úkoly přímo od muzea (zdarma) pro nejmenší děti + naše úkoly tipu “zkus se postavit jako tato socha”, ale náročné to bylo pro ni i pro nás.

Trasa pro školní děti podle muzea byla zajímavá, ale náročná na angličtinu i na prostorovou orientaci v muzeu. Zatímco např. v Přírodovědném muzeu potřebovali starší děti minimální pomoc, tady se bez naši pomoci neobešli.

Londýn s dětmi
Nejstarší syn tady viděl pár věcí z poslední písemky z Dějepisu.

I v pondělí dopoledne bylo muzeum během chvíle zaplněné lidmi a nejspíš stejně jako my šli všichni po trase TOP 10 unikátů muzea.

Já bych se příště omezila jen na jedno období, předem připravila sebe i děti. Zpětně mám pocit, že procházka napříč muzeem byla matoucí i pro mě.

Rozhodně jsme však měli možnost vidět zajímavé exponáty a máme inspiraci pro “co chci vědět dál”. Nejstarší navíc viděl “pár věcí”  z učebnice, o kterých se právě učí v dějepise.

V blízkosti tohoto muzea mám dva praktické tipy:

1. Úschovnu zavazadel (do muzea nesmíte jít ani s palubním kufrem) na celý den za  £ 5.

2. Skvělé bistro Mauve Kitchen, které podává výbornou anglickou snídani. Je na stejné ulici jako úschovna.

G A L E R I E   V   L O N D Ý N Ě

Navštívili jsme dvě a obě dvě nás nadchly svou vstřícnou atmosférou. Nezapomíná se na děti, pro rodiny s dětmi byla v obou případech připravena speciální mapa nebo publikace. Vstupné je zdarma, dobrovolný příspěvek je doporučován.

T A T E   M O D E R N 

Zahrnout návštěvu této galerie do našeho itineráře jsem se docela bála. Naše věková kombinace dětí a vztah k modernímu umění není v ideálním poměru. Bylo to zbytečné a my jsme nakonec litovali, že nemůžeme v Tate Modern strávit více času.

Londýn s dětmi
Podrobněji o Tate Modern v některém z dalších článků na blogu. Pro nás 5 hvězdiček z 5.

Jejich speciální mapa pro rodiny s dětmi ( £1) nás nasměrovala správným směrem a výrazně nám usnadnila její návštěvu.

Děti bez rozdílu věku si užili interaktivní expozice v rámci celého prostoru. Výhled z desátého patra byl už jen třešničkou na dortu. Vůbec se nám odtud nechtělo.

N A T I O N A L   G A L L E R Y

Zatímco mužská část naší rodiny vyrazila na prohlídku stadionu, já a obě dcery jsme se rozhodly pro holčičí dopoledne v Národní galerii.

Ačkoliv už prvních minutách zde byla řada na vstup, nakonec to v neděli dopoledne nebyla nijak zvlášť davová záležitost. Na naší trase jsme v některých místnostech byly samy.

Výlet do Londýna s dětmi
Ke knize Picture this! se doma určitě budeme ještě vracet!

Příprava předem nebo alespoň částečně promyšlená trasa je nutná. My jsme chtěly vidět Slunečnice od Vincenta van Gogha, cokoliv navíc pak byl bonus.

Díky knize Picture this! jsme však objevily řadu zajímavých obrazů. Úkoly v knize odpovídají spíše školákům, ale předškolačka jich také několik zvládla. Kvůli náročnějšímu textu jsem musela dceři pomáhat s překladem.

Není na škodu si ji prolistovat s dětmi předem. Zkusím se v některém z dalších článků o ní rozepsat více, neboť k téhle knize se určitě ještě doma vrátíme.

Výlet do Londýna
Lze objednat předem i v ČR.

Ve výběru jsem také měla těchto 150 samolepek v knížce National Gallery Discover Art with Katie.

Opravdu hodně jsme se v této galerii obracely na místní průvodce. Jejich vstřícnost vůči dětem je obdivuhodná…chvílemi až neuvěřitelná, srovnám-li s většinovým přístupem v ČR.

Galerie je prostor, kde to opravdu “žije”. Nedělní program pro nejmenší děti probíhal s plným hlasovým nasazením všech zúčastněných. 

VÝHLED NA LONDÝN Z VÝŠKY

Cíleně jsme vynechali London Sky. Děti nás kupodivu nepřesvědčily o nutnosti absolvovat tento “zážitek”. Řada i v této roční době nebyla pro nás únosná, navíc jsme neměli pocit, že uvidíme “něco” nového.

Výhled na Londýn z výšky jsme si užili z desátého patra Tate Modern Gallery.

výlet do Londýna s dětmi
Desáté patro Tate Modern Gallery má venkovní ochoz s nádherným výhledem na Londýn.

Druhý výhled, který jsme si užili o něco méně, byl ze Sky Garden.

Nicméně si myslím, že pokud bych rezervovala dřívější ranní čas, mohlo tam být daleko méně lidí. Vstup je zdarma, jen je třeba rezervovat předem (3 až 1 týden).

Já nás nechtěla omezovat dřívějším ranním vstáváním a dala náš čas až na 45 minut po poledni. Řada na výtah byla minimální, ale nahoře bylo na můj vkus poměrně plno.

Londýn s dětmi
Sky Garden

Třetí výhled jsme měli naplánovaný z věže Tower Bridge. Ani tam se nám nepodařilo odhadnout načasování. V sobotu odpoledne byla řada na vstup mimo naší ochotu.

Londýn s dětmi
Řada na vstup na věž na fotce vidět není, ale opravdu byla:)
N E P Ř E H L É D N Ě T E

V Londýně byla i rodina Hanky z blogu OurSwissExperience. Díky jejímu článku i část naší rodinné výpravy navštívila Emirates Stadium. Taky byli nadšeni!

Na Ověřeno rodiči je článek od Martiny o výletu do Londýna s malými dětmi.

Zajímavého průvodce Londýnem pro děti napsala ve slovenštině Lili.  Měli jsme možnost využít trasu připravenou pro prohlídku British museum. Pro naši věkovou skupinu školáků je naprosto ideální. Mrkněte i na její další cestovní tipy na webu.

Velkým pomocníkem při procházce Londýnem nám byla tato mapa. Je skvělá, neboť je srozumitelná i mladším školákům. Její cena včetně poštovného z UK do ČR je 108 Kč.

Další inspiraci pro výlet s dětmi do Londýna najdete ve fotoalbu na FB-Londýn s dětmi.

101 tipů pro Londýn s dětmi najdete i na oficiálním informačním webu pro turisty.

DALŠÍ TIPY NA VÝLETY S DĚTMI
ANEB POZNÁVÁME EVROPU S DĚTMI

Možná Vás budou zajímat i jiná evropská města?

http://3dmamablog.cz/2018/07/01/budapest-s-detmi/

http://3dmamablog.cz/2018/05/28/benatky-s-detmi-2/

http://3dmamablog.cz/2018/05/30/linec-s-detmi/

http://3dmamablog.cz/2018/06/03/den-v-trentu-muzeum-muse/

 

3 thoughts on “VÝLET DO LONDÝNA”

  1. Moc děkuju za skvělé tipy. Jedeme s dětmi do Londýna letos v lednu, také vánoční dárek :-). Mám trochu guláš v tom, co za jízdenku mám pořídit pro 12ti letho syna. Vy jste měli Oyster card nějakou turistickou pro jiniora? A pro dospělé Oyster také turistickou? Nebo jste měli klasické Oyster Card a pro starší dítě nějakou slevu? Moc děkuju za radu. Ilona Komárková

    Reply

Leave a Comment