PRO KLUKY I HOLKY (9 – 13 LET)

Hledáte ten nej dárek pro čerstvě náctiletého syna či dceru? Pojďte se inspirovat, možná ten nejlepší dárek najdete u nás na blogu.

TIPY NA DÁRKY PRO KLUKY A HOLKY

VE VĚKU 9 AŽ 13 LET

Život s dětmi utíká strašně rychle, můj nejstarší letos oslavil jedenácté narozeniny, druhorozená bude mít příští rok 10 let. Výběr dárku byl donedávna poměrně jednoduchý, neboť u prvorozeného má člověk pocit, že dítě toho potřebuje opravdu hodně a doma nic není, a s první dcerou jsme si naopak poprvé “užili” nákupy v růžové kategorii hraček. S přibývajícími roky je to však čím dál náročnější, zvlášť pokud nechci trvale setrvávat v kategorii elektronických dárků či PC her.

Inspiraci pro dárky si ukládám během celého roku, teď v listopadu už mám docela slušný seznam. Pojďte nahlédnout na jeho část.

Čtenářský gen se u nás dědí, úspěch s knihou je vždy zaručen. Letos mám na seznamu 2 novinky. Tradičně vybíráme encyklopedii a jednu dobrodružnou knihu. Vánočním dárkem je kniha, kterou si umíme představit, že pro ni máme doma místo trvale. Přestala jsem kupovat knihy na jedno přečtení, ty si můžeme půjčit v knihovně.

DOBRODRUŽNÁ KNIHA – HOŠI OD BOBŘÍ ŘEKY

Nové vydání je krásně iustrované. Ačkoliv je kniha určená dětem od 9 let, v naší knihovně nám zatím chybí.

Příběh o skautských výpravách, plnění bobříků, i o ryzím přátelství. Vedoucí Rikitan dá dohromady partu dvanácti chlapců a utvoří oddané bratrstvo. Každý z nich je jiný, ale všichni se navzájem skvěle doplňují. Rikitan pro chlapce vymýšlí zábavné hry, aby je vedl k čestnosti, fyzické síle i moudrosti. Společně si zamilovávají přírodu a podle zálesáka Roye loví bobříky. Stávají se tak věrnými kamarády, kteří spolu zažívají nezapomenutelná dobrodružství.

Více info na odkazu pod fotku.
ENCYKLOPEDIE – PRŮZKUMNÍK OCEÁNŮ

Nová encyklopedie od nakladatelství Grada je na téma podmořský svět. Jmenuje se Průzkumník oceánu – Tajemství hlubin. Svým přehledným zpracováním je vhodná nejen pro starší školáky, ale ani čtenáři na prvním stupni nebudou ztraceni.

Další info o knize najdete přímo v eshopu nakladatelství Grada (odkaz pod fotkou).

Téma je vždy zpracováno na dvojstraně pomocí krásných ilustrací a přehledného textu. Na konci je kniha doplněna přehledným slovníkem základních pojmů.

Všechny naše knižní tipy najdete na blogu tady. Další budou následovat během příštího týdne na Instagramu i tady na blogu.

Víte, že děti ve Finsku mají základy programování ve škole už na prvním stupni? U nás jen ve školách s osvíceným učitelem informatiky, náš syn v primě si opakuje textový editor. Myslím, že je to velká škoda.

ZÁŽITEK JAKO DÁREK – ROBOTICKÝ WORKSHOP

Syn měl možnost navštívit v listopadu workshop o m-Botech (pořádaný organizací makeITtoday), kde se seznámil s programovacím jazykem Scratch. Vrátil se nadšený a zcela zásadně změnil svůj pohled na využití počítače.

Pro mě osobně jeho čas strávený na počítači v tomto případě má smysl. Ve snaze naučit se programovací jazyk vidím především příležitost pro rozvoj jeho logického myšlení. Zda se bude i v budoucnu věnovat programování není vůbec důležité.

Info o workshopech v Praze najdete na odkazu pod fotkou.

Syn přestal vnímat tak tragicky naše domácí omezení týkající se her, neboť široké možnosti programování jej naprosto nadchly. Pokračování workshopu o mBotech je přání mého syna, které Ježíšek nemá problém splnit. Všeobecný přehled o světě je přesně to, co chceme dětem dopřát. Jen tak mohou opravdu najít, co je opravdu bude v životě bavit.

►►►IT dárek pro všechny sourozence

Pro mladší školáky zvažte workshop o Ozobotech a pro nejmladší děti v rodině a jejich první seznámení s programováním existuje skvělá kniha Hello Ruby. U nás doma se osvědčila u začínajících školáků. Ofiko je kniha určená dětem od 4 let.

Více info na odkazu pod fotkou.
SAMOLEPÍCÍ KORKOVÁ MAPA NA STĚNU

Existuje varianta Evropy i České republiky. Pro nás jedinečný způsob jak se vrátit zpátky na cesty i v době, kdy kvůli školním a pracovním povinnostem musíme být v Praze.

Více o mapě i další tipy na hry u mapy si můžete přečíst na odkazu pod fotkou.

POUKAZ NA ÚNIKOVKU ČI ŠIFROVAČKU

U nás opakovaně vedou šifrovačky od Peprné Prahy, které v této chvíli lze koupit jedině přes divadlo Minor. Pozor –  jen 14. den v měsíci, vždy prvních pár minut po půlnoci. Jedna rodina či skupinka dětí potřebuje jeden vstup za 100 Kč. Nejvíce se nám líbila Po stopách Jana Tleskače a Za tajemstvím Široka.

Úniková hra Tajný experiment je v této chvíli jedna z možností, kterou zvažuji pro letošní vánoční nadílku. Znáte, máte tip?

Mezi praktické dárky letos u nás přichází do úvahy také lepší čelovka. Ty nejlevnější toho bohužel moc nevydržely.

Existují 4 barevné varianty.

Zvažujete-li první šicí stroj, mrkněte na tento. Článek je staršího data, pořád však platí, že tento stroj je pro první šití plně dostačující. Bez jediné opravy či problému pořád skvěle funguje.

https://3dmamablog.cz/2017/08/13/prvni-sici-stroj/

NEPŘEHLÉDNĚTE DALŠÍ TIPY NA DÁRKY

http://3dmamablog.cz/2018/10/17/darek-pro-celou-rodinu/

http://3dmamablog.cz/2018/07/22/knihaprodceru/

http://3dmamablog.cz/2018/04/23/denik-pro-dceru/

http://3dmamablog.cz/2018/02/27/ubongo/

http://3dmamablog.cz/2017/08/28/hra-na-cesty/

http://3dmamablog.cz/2018/05/16/kouzelny-atlas-putovani-casem/

https://3dmamablog.cz/2018/03/29/v-co-veri-nelly-butterfly/

A jaké vánoční překvapení plánujete Vy? Inspirujme se navzájem.

Leave a Comment