ZÁMEK NELAHOZEVES DĚTEM

Hledáte zámek v blízkosti Prahy, dostupný vlakem, bez davů a prodejních stánků? Pojďte se inspirovat celodenním výletem na zámek Nelahozeves.

Na zámku Nelahozeves mají pro děti s rodiči připravenou speciální prohlídku.
VÝLET S DĚTMI: ZÁMEK NELAHOZEVES

Zámek Nelahozeves leží jen 30 km od Prahy. My jsme zvolili variantu vlakem Praha (Masarykovo nádraží) – Kralupy nad Vltavou. K zámku jsme pak vyrazili pohodovou procházkou podél Vltavy.

Zpáteční lístek pro 1 + 3 (jen nejmladší jede zdarma) stál okolo 160 Kč.

Cesta vlakem do Kralup trvá cca 45 minut. Bez přestupu.
PĚŠKY Z KRALUP AŽ NA ZÁMEK NELAHOZEVES

Sledujte stezku Antonína Dvořáka. Kolo i kočárek ji zvládne. Na začátku (ihned pod mostem) je v Kralupech malé hřiště (včetně kavárny) i místo pro piknik. Zvolíte-li opačný směr, tj. návrat pěšky do Kralup budete mít motivaci pro děti. My jsme si dali čtvrthodinku na hřišti a pokračovali směr Nelahozeves.

Pískovcové skály a díra do tunelu ve skále. Dětem se nechtělo pokračovat…

Přestávku jsme si dali u pískovců. Měli jsme štěstí a tunelem zrovna projížděl vlak, který jsme dírou ve skále viděli. Ti, co si nevšimli kolejí, byli hodně překvapeni.

Ofiko čas je 34 minut, cca 3 km. Nám cesta trvala necelé dvě hodiny. Určitě bychom to zvládli rychleji, ale nespěchali jsme.

Čas na piknik přišel až v zámecké zahradě. Poměrně dlouho jsme strávili na nádvoří zámku.

Nabídka her je více než slušná. Některé děti si je zahrají, jiné se o ně poperou.

Jsou zde zdarma dostupné hry. U nás nejvíce křiku a nadšení bylo u hry vyžadující jen 2 ze 3 dětí. Volně přístupné jsou zde odrážedla a malá koloběžka. Radost nejmenších dětí si určitě umíte představit.

PROHLÍDKA ZÁMKU NELAHOZEVES PRO DĚTI A RODIČE

Nemohli jsme vynechat speciální prohlídku určenou jen dětem s rodiči. 5 dětí a dva dospělí, naopak prohlídky pro dospělé byly tento den zcela naplněné turisty z Německa. Prohlídka trvá cca 30 minut. Jdete stejný okruh jako dospělí, jen máme to štěstí a provází Vás přímo Polyxena z Lobkowicz. Navíc Vám všem, tedy i dospělým propůjčí část své garderóby. Výklad byl srozumitelný předškolačce a zajímavý i pro školáky.

Prohlídka zámku Nelahozeves je přesně tak dlouhá, aby pozornost udrželi i předškoláci.

Průvodkyně během výkladu zapojila všechny děti bez rozdílu věku. Po prohlídce je připravená tvořivá dílna – máte rezervováno místo u stolu na nádvoří zámku. V nabídce je tvoření zejména pro školkové děti, ale na své si přijdou i mladší školáci. Zatímco nejmladší nadchla mozaika, moje starší děti vymysleli náš rodinný erb.

Původní plán zněl pěšky pokračovat v trase na zámek Veltrusy a až poté směr opět Kralupy nad Vltavou. Nepodařilo se. Měli jsme málo času.

Tuto trasu nám doporučila milá paní v info centru v Kralupech nad Vltavou.

První časová prodleva oproti mému plánu nastala už na nádvoří, kde jsme se výrazně zdrželi u her. Druhé zpoždění způsobil průvodce S pastelkami po zámku Nelahozeves, který jsme měli k otestování a Vy si můžete o další zasoutěžit tady na blogu. Po prohlídce zámku jsme ještě šli omrknout fasádu zámku.

Průvodce S pastelkami po zámku Nelahozeves se u nás osvědčil v každé věkové kategorii v naší rodině.

A třetí neplánované zdržení byl rodný dům Antonína Dvořáka. My jsme se tam “museli” jít mrknout. S Peprnou Prahou jsme sice stihli jen jednu ze dvou procházek věnových Antonínu Dvořákovi, ale děti si toho pamatují opravdu hodně. Navíc jsme o prázdninách četli knihu Antonín Dvořák – Edice největší Češi.

Kousek od zámku Nelahozeves je rodný dům Antonína Dvořáka.

Tip pro procházky pro děti s rodiči v Praze – mrkněte na Peprnou Prahu. Dvakrát za měsíc, během víkendu ►►► procházky s výkladem, který pochopí předškoláci a zaujme nejen školáky, ale i rodiče. Každá z procházek celé naši rodině přinesla nejen nové povědomí o Praze, ale také inspiraci a motivaci poznávat nejen Prahu dál.

Expozice v Dvořákově rodném domě není určená mladším školákům ani školkáčkům. Zatímco se dcery seznámily s místní kočkou, já s nejstarším synem jsme si dali malé opáčko o Dvořákovi. Nebýt procházky s Liborem Peprným však expozici nedáme. Díky němu jsme měli na co navázat.

Nazpět jsme pak jeli vlakem Nelahozeves – Praha. Nejmladší poprvé o prázdninách usnula před osmou, starší před devátou. Ideální výlet pro nutnou změnu režimu na konci prázdnin:)

Jaké jsou Vaše oblíbené zámky či hrady? Víte o prohlídkách určených jen pro děti? Sdílejte, inspirujme se navzájem. Váš tip může být odměněn jedním ze dvou Prvních průvodců – nakoukněte na novou darovačku tady na blogu.

http://3dmamablog.cz/2018/09/09/na-hrad-ci-zamek-s-detmi/

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment