BUDAPEŠŤ S DĚTMI

Plánujete pár dní v Budapešti? Budete projíždět okolo a hledáte pár tipů pro děti i rodiče? Nakoukněte dál, shrnula jsem pár praktických postřehů z naší předloňské červnové návštěvy.

PÁR PRAKTICKÝCH TIPŮ KAM S DĚTMI V BUDAPEŠTI

Naše nejmladší byla většinu času v Budapešti motivována hřištěm a jediné, co opravdu ocenila, byla návštěva termálního koupaliště. Hřiště v Budapešti jsou opravdu krásná a tématická. Stojí za to je shrnout ve zvláštním článku. Pár fotek už je v albu na FB – Maďarsko s dětmi. Další motivací při pokusech o posun vpřed byla také zmrzlina a langoše, popř. jakékoliv jiné jídlo. Třešně či maliny z tržnice byly skvělé a za dobrou cenu.

Láká Vás tržnice a zároveň se chcete s dětmi v zádech vyhnout davům?

Nakoukněte na SZIMPLAKERTI HÁZTÁJI PIAC – malé tržiště otevřené jen o víkendu. Nabídka je podobná jako na velké tržnici. Ceny stejné jako v ČR.

U těchto stolků si můžete vychutnat pravou maďarskou domácí buchtu či koláč a zároveň tak přispět na místní charitu.

SZIMPLAKERTI HÁZTÁJI PIAC, Kazinczy u. 14, Budapešť 1075

Stejně tak fungují i obědy, který za Váš dobrovolný příspěvek servírují od 11,30 do 14,00. Přijďte však co nejdřív, po 13 hodině už na Vás nemusí zůstat.

Kam na langoš s dětmi? První den jsme zahájily prohlídkou jednoho z hlavních náměstí – Náměstí Hrdinů (zastávka metra Hősök tere), odkud můžete pokračovat malou procházkou či piknikem u hradu Vajda hunyad. Hned vedle je také velké hřiště.

Allatkerti Krt. 3. | Varosliget – Citypark, Budapešť 1146

Za velkým hřištěm (naproti ZOO) je i tento stánek  – LIGETI LANGOS. Vyzkoušeli jsme 4 druhy a všechny nám moc chutnaly.  Zároveň to byl takový pomalý rozjezd před procházkou městem s dětmi…

Motivace k přesunu směrem k Dunaji bylo nejen metro, ale také zmrzlina. Nebyla však obyčejná kopečková 🙂 Chuťově byla skvělá, navíc ve tvaru růží. Zajímavé bylo i jen se dívat na zmrzlinové tvoření.

Gelarto Rosa, Szent István tér 3, Budapešť 1051

PROCHÁZKA S DĚTMI V BUDAPEŠTI

Při procházce Budapeští počítejte s dětmi nejen lvy, ale hledejte i sovy. My jsme se asi špatně dívali, ale sovu jsme ani jednu nepotkali. I přesto, že v průvodci píšou, že je to druhé nejčastější domovní znamení a má jich být v Budapešti přes padesát.

Průvodce pro děti v češtině se mi nepodařilo najít, základní inspiraci jsme našli v BOLYONGÁSOK BUDAPESTEN. Nenašla jsem ji ani v angličtině. Jakou inspiraci pro procházky Budapeští jsme našli v tomto průvodci, napíšu v některém z příštích článků. Stejně jako v Praze se mi osvědčilo mít konkrétní poznávací úkoly pro děti připravené.

Teď jen trochu orientace a dokončení trasy pro den první. Gelarto rosa (růžičková zmrzlina) je v blízkosti baziliky sv. Štěpána, která tak sice z venku nevypadá, ale dovnitř by se mělo vejít až 8500 návštěvníků. Vstup do baziliky je zdarma, vstupné je pouze na věž, odkud je krásný výhled na Budapešť.

Zcela plynule pak procházka navážete na promenádu podél Dunaje. Vydáte-li se u Dunaje směrem vpravo (k Parlamentu) nemůžete minout tento památník II. světové války.

60 párů bot ze železa na břehu Dunaje přípomíná smrt téměř 4000 lidí převážně židovského původu na konci druhé světové války. Oběti byly zastřeleny na břehu řeky, aby těla spadla do vody a umyla se. Nápad vytvořit památník měl sochař Gyula Pauer a režisér Can Togaye. Pro mě osobně jeden z nejpůsobivějších památníků, které jsem kdy viděla.

Poté můžete pokračovat k budově parlamentu (Országház), kde hned pod ním najdete zastávku městské lodní linky. Svézt Vás může na opačný břeh, na pláži či zpět k apartmánu (poslední zastávka je tři tramvajové zastávky od našeho apartmánu).

MĚSTSKÁ LODNÍ LINKA, PLÁŽ

Pláž v Budapešti u Dunaje? Stačí nastoupit na loď pod Parlamentem a vydat se na hodinovou projížďku lodí.

Zastávka je na břehu Dunaje hned pod Parlamentem. Jmenuje se Kossuth Lajos tér M. Cílem je konečná zastávka Rómaifürdő. Nejedná se o vyhlídkovou loď, ale městskou hromadnou dopravu.(Celodenní rodinný lístek zde neplatí). Cena jízdenky pro dospělého je 750 HUF (cca 60 Kč), dětský lístek stojí 550 HUF (45 Kč).

Jsou zde nejen pláže, ale vede tudy i cyklostezka (půjčovné kola cca 80 Kč). Řada stánků s jídlem, malé dětské hřiště i oblázkové pláže Vám umožní po dni ve městě trochu vydechnout.

Další trasy této městské lodní linky najdete http://bphajojarat.hu/bkv-hajojaratok/

Pozor, pláže nejsou úplně nejčistší (6/2018). Jít směrem vpravo při vycházení z lodi, nebyl úplně nejlepší nápad. Sice je tam méně lidí, ale na pláži bylo plno odpadků.  Na druhou stranu (směrem vlevo při východu z lodi) bylo sice na začátku docela přeplněno, ale pláž byla “uklizenější”.

MARKÉTIN OSTROV (MARGIT SZIGET), HŘIŠTĚ, TERMÁLNÍ KOUPALIŠTĚ

Markétin ostrov (Margit Sziget) je výlet na celý den. Je škoda si zde naplánovat jen půl dne. O termálním koupališti na tomto ostrově jsem psala už tady, hřiště  přijdou na řadu příští týden. Margit Sziget je jednoznačně místo na odpočinek, dostatek stínu, volně přístupné lehátka a slunečníky, výborná zmrzlina. Ostrov je velký, že svoje místo si tady najde každý i v sezóně.

Spíš než lázně (oficiálně určené pro děti starší 14 let), rodinám s dětmi doporučuji termální koupaliště na Margit Sziget.

MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA

Nejstarší linku metra na evropském kontinetu bude škoda vynechat. Má krásnou secesní výzdobu. V neděli dopoledne žádné davy, pro děti radost se projet i jen tak.Ve všední den bych si to nejspíš odpustila (prostory jsou poměrně malé).

Opravdu zvažte zakoupení celodenní rodinné jízdenky. Je možné, že se Vám na některé dny vůbec neoplatí, zvlášť pokud pojedete tramvají jen pár zastávek a zpět Vás přiveze loď. 24 hodinový lístek pro 2 + 2 stál 3300 HUF. Zakoupit je možné i bez znalosti maďarštiny v tomto automatu na ulici (na zastávce, nebo v její blízkosti), platba je možná i kartou.

Tip na ubytování v apartmánu (odkaz) – v blízkosti potraviny, i tramvajová linka jezdící přímo na Margit Sziget či pod hrad. Jedná se o krásné apartmány vybavené i pračkou. Malé hřiště ve vnitrobloku, velká veranda na střeše. Jen 1,5 km od Dunaje.

Budapešť je letos naše čtvrté evropské město (Benátky, Trento, Linz). Stejně jako u Benátek si nejsem jista, zda návštěva města je pro děti do pěti let to pravé “ořechové”. Úplně nesdílím názor, že Budapešť je pro rodiny s dětmi ideální. Stopro si ji užijí školáci.

Na rovinu: s dětmi do osmi let bych upřednostnila výlet do hor, do lesa či na farmu. Čím méně roků, tím bližší vzdálenost od domova. Pěkné hřiště najdu v každém větším českém městě. Děti do 6 let žádný výlet do Budapešťi nepotřebují. Stačí jim, když bude rodina spolu a nikdo z rodičů nebude nikam spěchat, nebude fotit ani telefonovat.

U tohoto výletu se u nás přizpůsobovali děti rodičům, neboť my jsme se rozhodli přijmout pozvání na svatbu a cestou nazpět se Budapešť jevila jako ideální zastávka na zpáteční cestě.

Pro tento rok naše akce “poznáváme evropská města” končí. Mám pocit, že je třeba vzít v úvahu, že naše nejmladší má čerstvě pět let a návštěvu měst neocení. Další zastávky na letošních cestách už se budu snažit naplánovat mimo město. Za týden v Praze nevidím tolik dětských hřišť, jako jsem navštívila v Budapešti za 4 dny. Byly opravdu krásné, zaslouží si speciální článek, ale trávit čas s dětmi v cizím městě chce opravdu důkladnou přípravu, zvlášť pokud máte kombinaci školáků a předškolačky.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeńte na tento článek.

Hledáte další inspiraci pro Maďarsko s dětmi? Možná by Vás mohlo zajímat (více info na odkazu pod fotkami):

HORTOBÁGY (NÁRODNÍ PARK)

Leave a Comment