MOJE PRVNÍ FOTOKNIHA

Není tajemstvím, že fotím ráda a fotím hodně. Každodenní život rodiny mám posledních šest let zaznamenán na uzavřeném blogu – jediné moje místo, kde mám fotky ve správném pořádí a občas i s poznámkou. V šuplíku leží několik prázdných fotoalb, ještě z dob, kdy jsem plánovala každému dítku tvořit knihu vzpomínek. Jinak jsou všude hromady nevytříděných fotek – počítač, flashky, CD, tablet, mobily.

Nabídku firmy Saal Digital se přiznám uvítala hodně – i přes dvě velké obavy. Nikdy jsem žádnou knihu online nevytvořila a zároveň jsem měla pochybnosti o kvalitě mých fotek, neboť rychlé momentky jsou sice možná pěkné v mobilu, ale do knihy? Po obdržení knížky musím uznat, že byly naprosto zbytečné.

Vzhledem k blížícímu se kulatému výročí prvorozeného mne napadlo vytvořit knihu shrnují fotky prvních deset let jeho života. Jeho první fotky, kroky, výlety…. V době jeho narození jsme používali jeden z nejlevnějších digitálních foťáků, pak přešli na jeden o něco lepší a posledních pár let fotíme jen mobilem.

Rozhodla jsem se vyzkoušet fotoknihu 28 x 19 (A4 na šířku), lesklou, 28 stránek, a vazba s vatováním.

Samotná vazba je parádní. Původně jsem chtěla vatování vynechat. Přece jen mám pocit, že se používá nebo používalo u svatebních alb, ale v reálu to samotné knížce dává velký šmrnc.

Použila jsem na jednotlivých stranách různé šablony, vyzkoušela jsem stránku s větším množstvím textu a jen jednou fotkou (nej zapsané hlášky syna), zkusila jsem i fotku přes dvoustranu, a k mému velkému překvapení mi vše prošlo, a nejen to – fotokniha vypadá opravdu skvěle. I fotky, u kterých systém hlásil, že jsou kvalitou jen dobré – vypadají moc pěkně. Zařadila jsem do fotoknihy i fotku z posledního ultrazvuku pár dní před porodem. A taky mi to prošlo. Dokonce jsem do knihy zařadila i obrázek, který tehdy 3,5 letý syn nakreslil na chodník. Pokud totiž fotku v kvalitě systémem označena jako “dobrá” neroztáhnete přes půl stránky, vypadá pořád skvěle.

Ovládání programu je intuitivní, vše jsem zvládla bez nutnosti kontaktovat zákaznickou linku. Objednala jsem v neděli večer, v pondělí dopoledne již byla fotokniha odeslána.

Na této dvoustranně jsem během pár vteřin díky šabloně uspořádala fotky z našich nej výletů, ve skutečnosti to vypadá daleko lépe – teď opět foceno mobilem.

Kvalitou vytištěné knihy jsem nadšena a příště se určitě nebudu bát zařadit fotek v dobré kvalitě více. Ani moje druhá obava o složitosti programu a náročnosti na čas nebyla naplněna. Fotoknihu se mi překvapivě podařilo nahrát během jediného večera. Nejdéle mi trval výběr fotek, ale samotné uspořádaní již vyřešila šablona.

Teď už jen dořešit ten můj nevytříděný fotoarchív. Myslím, že loňský rok života naší rodiny – ještě určitě shrnu a nechám vytisknout. Nová rodinná tradice na obzoru? Uvidíme. Jak řešíte hromady rodinných fotek Vy? Nebojte se mi napsat na FB, ráda se nechám inspirovat.

Ukládáte si inpiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

 

Leave a Comment