O DUŠI A DÍVCE

Rozhodnutí pro výběr této knihy pro recenzi bylo okamžité zejména díky nádherným ilustracím a celkovému zpracování knihy. Přečtení anotace ke knize už jen potvrdilo moji chuť si tuto knihu s dětmi přečíst.

Knihu ilustrovala japonská výtvarnice Iku Dekune. Její ilustrace Vás i děti doslova nutí knihou listovat dál a dál, protože jednoduše chcete vidět další. Podle mého názoru i ohlasu dětí jsou právě ilustrace, které nás v této knize bavily nejvíc.

Oficiálně je kniha určená pro děti od 8 let. Plánovala jsem, že knihu budu číst společně s druhačkou, tj. v této chvíli 7,5 let. I přesto, že si už čte sama – společné chvíle, kdy ji předčítám bez poskakující čtyřletky okolo považujeme za náš čas. Podle anotace a ilustrací jsem se domnívala, že tyto pohádky z hor budou to pravé.


Bohužel hned v první kapitole jsme narazily. Nejsem si jista, co přesně způsobilo, že jsme spolu knihu ani po několika pokusech nepřečetly celou. Možná teprve čas pro tuto knihu přijde. Rozhodně pro mou dceru kniha nebyla ideální pro večerní čtení. Hned první kapitola s názvem Sestra Smrt byla pro nás docela těžká. A to i přesto, že existenční otázky života a smrti jsem vzhledem k tragické události v rodině před dvěma lety považovala s dětmi za dostatečné probrané. S tématem smrti se dcera rozhodně nesetkala poprvé.

Jedná se o 14 originálních příběhů, kde zvířata mluví lidskou řečí. Pointou příběhů je přesně to, nad čím se chci s dětmi zamýšlet a diskutovat. Hlavními tématy knihy je koloběh života, pokora, lidskost, koloběh života a životní prostředí kolem nás.

Jakkoliv ilustrace Vás lákají knihou opakovaně listovat, samotné zpracování příběhů i na mne působí těžce. Opakovaně jsme na žádost dcery knihou jen listovaly. Nejspíš ji odradil dlouhý popis okolí či situace. Ani pro mne předčítání nebylo jednoduché. I přesto, že často čteme knihy oficiálně určené starším dětem, tady u této knihy jsme se rozhodly pro její odložení do knihovny a vyčkáme. Na druhou stranu ani desetiletý syn – vášnivý čtenář knihu nedočetl do konce. Upřednostnil rychleji plynoucí příběhy.

Já osobně jsem si dala opravdu na čas. Opakovaně jsem se ke knize vracela. Díky ilustracím mne kniha opravdu lákala. Samotná pointa příběhu je zajímavá i pro dospělé, ale i já jsem pro tuto knihu jednoduše potřebovala správný čas. V opačném případě jsem se přes některé pasáže horkotěžko dostávala. A daleko dříve než obvykle jsem knihu odkládala.

Nejsem si ani v této chvíli jista jaké věkové kategorií děti bych tuto knihu doporučila. Možná opravdu od 8 let s výjimkou mojí dcery. Desetiletý syn už jde cestou dobrodružných knížek. Zkusím s dcerou přečíst za rok a určitě napíšu, zda jsme v této chvíli jen podcenily věkovou hranici.

Recenzní výtisk věnovalo online knihkupectví Knihcentrum.cz, na odkazu pod titulní stránkou si můžete knihu nyní objednat za akční cenu 231 Kč.

Název: O DUŠI A DÍVCE, Pohádky z hor
Autor: Martin Vopěnka
Nakladatelství: Mladá Fronta
Počet stran: 144
Anotace: Větrné hory v sobě skrývají mnohá bohatství. Jsou tajemné, někdy nebezpečné, plné vzácných rostlin i živočichů, mění se s každým ročním obdobím. Něco v nich ale zůstává stejné – jejich majestátnost a moudrost tisíců a milionů let existence. Z této moudrosti čerpají i originální pohádky Martina Vopěnky. Zvířata zde mluví lidskou řečí a vyprávějí o svých zážitcích a setkáních s člověkem, někdy zase autor na základě zvířecích příběhů nabízí četná podobenství o životě lidském. Příběhy se čtou v několika rovinách, kde si každý může najít to své: jako lyrické popisy prostředí, jako pohádky, fi lozofi cké povídky, i jako bajky, které nenásilnou formou nabízejí i trochu poučení. Jemné snové ilustrace japonské výtvarnice Iku Dekune nádherně dotvářejí celkovou neopakovatelnou atmosféru knihy.

Leave a Comment