POZNÁVÁME PRAHU

Společný dárek pro celou rodinu na téma Praha nám stále dělá radost. Pucleso se pravidelně hraje i skládá. Knihy přečteny, omalovánka svou velikostí je ideální na společný čas u stolu i ve všední podvečer. Díky hře Praha v kostce! jsme si Prahu více spojily s konkrétními osobnostmi.

Puzzle a pexeso v jednom. Krása, co? Je od Kreslíkarny. K dostání na Fleru i v Hračkotéce.

Než nás zasáhla chřipková epidemie, užili jsme si i několik výletů v Praze – pojdťe se inspirovat.

Začnu od konce – posledním výletem: Včera jsme si opravdu užili (já a školáci) procházku od Peprné Prahy. Mrkněte na jejich web (odkaz pod logem), každý měsíc mají jiný cíl. Jsou vysloveně určené dětem s rodinami.

Cílem procházky bylo Uměleckoprůmyslové muzeum, ale zastavili jsme se také u Mánesova mostu, ohřáli se ve vestibulu Filosofické fakulty Karlovy univerzity a připomněli si osobnost Jana Palacha. Pak už následovala část expozice v UPM zakončená v místnosti určené především dětem. Nebýt chřipky, mohli jsme vzít i naši nejmladší (necelých 5 let). Výklad průvodce Libora Peprného by si užila i ona. Jeho schopnost předat dětem informace je obdivuhodná.

Musím přiznat, že bez něj bychom výstavu Director´s Choice s dětmi nezvládli. Takhle jsme odcházeli nadšeni a navíc se ještě vrátíme, neboť novou výstavu Small Worlds: Domečky pro panenky probíhající od 16. února do 17. června 2018 bychom určitě nechtěli minout. Já si ukládám jeden z termínů komentovaných prohlídek – 6. března, 24. dubna a 29. května 2018 vždy v 17 hodin. Škoda, že není některá z nich určená jen pro rodiny s dětmi a v lepším čase.

Příběh Sutnarovy stavebnice jsem neznala. Kromě pracovního sešitu (určeného také ke stříhání a lepení – nůžky i lepidlo k dispozici), je možné i vyzkoušet prototyp stavebnice. V paternosteru můžete dětem ukázat s jakými stavebnicemi jsme si hráli v dětství my či jejich prarodiče.

Prostor nejen pro děti…zatímco děti tvoří či si hrají se stavebnicí, rodiče mají k dispozici knihy, které jsou v prodeji v místním obchůdku.

Uměleckoprůmyslové muzeum mě nadchlo od začátku až do konce. Už jen krásně zrekonstruovaná budova stojí za návštěvu. Ačkoliv to zvenku nevypadá, ve skutečnosti je zde 8 pater. V přízemí je kavárna. U výstav si však budu muset hlídat termíny komentovaných prohlídek – nejsem přesvědčena, že jakákoliv výstava v klasické podobě moje školáky zaujme.

Máte-li rádi šifrovací procházky po Praze, nepřehlédněte je na Peprné Praze (tady). Loni na podzim jsme si celá rodina (včetně nejmladší) užili Po stopách Jana Tleskače. Zatím marně se pokouším rezervovat Za tajemstvím Široka.  Připravuje se však další – tentokrát na Petříně.  Rezervovat je možné patnactého každý měsíc na webových stránkách divadla Minor – díky obrovskému zájmu jen prvních pár minut po půlnoci.

Po stopách Karla IV. jsme se vydali už v první polovině ledna.

Více o naší návštěvě Muzea hlavního města Prahy a výstavě Praha Karla IV. si můžete přečíst tady.

POZNÁVÁME PRAHU – ČTEME DĚTEM

Společně s dcerami jsme přečetly Kouzelné pověsti pražské aneb Jak to bylo doopravdy. V rámci recenzních výtisků jsme ji dostaly od nakladatelství Grada.

Ačkoliv ilustrace nás úplně nenadchly, samotné příběhy ano. V Praze žiju jen pár let, řadu z nich jsem neznala ani já sama. Kniha se až na některé části četla dobře.

Je určená dětem od 7 let. Pověsti O rytířích z Vyšehradské skályO Šemíkovi, O Daliborových houslích, O Šemíkovi, O čertových kamenech, O stavbě Karlova mostu, O založení Prahy rozhodně patří základnímu přehledu o Praze. Jen si nejsem jista, zda se začínajícími čtenáři koresponduje celé pojetí tohoto tématu. Školačka si příběhy vyslechla (nikoliv sama přečetla) se zaujetím, naopak pro nejmladší bych nejspíš ocenila méně komplikovaný text i jiné ilustrace.

Podobu vodníka i dalších tajemných postaviček si obě moje dcery představují jinak. Pohádkové bytosti podle Evy Chupíkové jsou nám přece jen bližší. Cílovou čtenářskou skupinu spíš vidím v pokročilejších čtenářích, kteří se budou orientovat více na příběh nebo pro společné čtení s rodiči. Nad mapou Prahy v knize je třeba pro správnou orientaci rozhodně pomoc od dospělé osoby.

I tak kniha splnila svůj účel – nalákala nás na další procházky Prahou.

Prolistovat knihu můžete na stránkách eshopu nakladatelství Grada, které knihu vydalo.

Chystáme se na novinku o Pražském hradu, neboť naše budoucí procházky budou směřovat právě tam.

A nemůžu nepřidat tip na výstavu o Indiánech. Sice není o Praze, ale je v Praze:) a to až do 1. 9. 2018 v Náprstkově muzeu, které najdete na Betlémském náměstí.

Nemůžete minout Betlémskou kapli – významné místo spojené s životem Jana Husa. Jde o kopii kaple, která byla postavena podle původních plánů. A my jsme spolu se školáky jen krátce navázali na náš loňký výlet do Kostnice a již přečtenou knihu o Janu Husovi z edice Velikáni do kapsy.

Spolu s kamarády jsme se hodně dozvěděli o životě Indiánů, výstava je skvěle připravená pro malé i velké návštěvníky.

Oceňuji velmi vstřícný personál, který se dětí nebál a uvítal nás ještě před oficiálním otevřením muzea. Vřelé uvítání, pěkně připravené pracovní listy pro školáky, řada dotykových exponátů, kavárna hned vedle – co víc si přát?

Rádi bychom se tam vrátili na některou z kreativních dílen pro děti.

A závěrečný tip se týká vstupného – znáte předplatné do pražských objektů Národního muzea? V případě větší rodiny se školáky se rozhodně oplatí. Lze pořídit na 3 dny, ale také jako půlroční či roční předplatné. Více informací na odkazu níže.

Objekty, na které se vztahuje předplatné:
Nová budova Národního muzea
Národní památník na Vítkov
České muzeum hudby
Národopisné muzeum – Musaion
Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur
Muzeum Antonína Dvořáka
Muzeum Bedřicha Smetany

Zajímavé odkazy pro rodiny s dětmi ukládám na nástěnku na Pinterestu – Praha s dětmi. Další ověřené výlety už brzy zase tady na blogu.

Za Vaše tipy, ať už o Praze pro děti či pro děti v Praze, budu vděčna. Inspirujme se navzájem! 

5 thoughts on “POZNÁVÁME PRAHU”

  1. Díky za tipy. Opět jsem objevila něco nového. A přidám svoji trošku. Tohle znáte? https://www.family.city . Zrovna dneska nám karty dorazily a vypadá to prima. Textově to není moc obsáhlé, občas jsou nějaké formulace trochu krkolomné, ale k základnímu poznávání památek je to fajn.

    Reply
    • Znám, ale jen jsem o nich četla. Budu ráda, když pak někde napíšete. Mě např. karta ke Staroměstskému náměstí (teď byla soutěž na jejich blogu) moc nepřesvědčila. Já sama bych tam dala zčásti jiné informace i jiné úkoly pro děti. A jaké hodím brzy tady na blog – jen musíme otestovat na dětech….

      Reply
  2. Děkuji za tip na Peprnou Prahu, moc se mi to líbí! Jen jsem nenašla, kde se zaregistrovat na Peprné procházky, poradíte? 🙂

    Reply

Leave a Comment