PRÁZDNINOVÝ DENÍK

Chcete trochu zpomalit kolotoč intenzivních zážitků dnešní doby ve světe Vašich dětí? Jsou momenty, které nechcete, aby Vaše děti zapomněly? Trávíte o prázdninách čas s dětmi velmi intenzivně a občas těžko hledáte chvilku jen sama pro sebe?

Pojdte se inspirovat aktivitou, která přinese nejen zajímavě uspořádané vzpomínky. Často také znamená novou diskusi nad životem celé rodiny a možná i nový pohled na realitu.

PRÁZDNINOVÝ DENÍK PRO MLADŠÍ ŠKOLÁKY

Pro moje děti je natolik zábavná, že mě přinese božský klid a čas minimálně na 30 minut denně. Dvě moje starší děti (2. a 4. třída) pravidelně na prázdniny dostávají za úkol psát si deník. V září pravidelně bývá jeden z prvních úkolů prezentace na téma, jak strávili prázdniny. Obě školou povinné děti přistupují k psaní deníku jiným způsobem, oba jej však považují za velkou zábavu. Lepí do něj vstupenky, fotky, pohlednice, kreslí obrázky, počítají náklady na cestu či kilometry. Každý podle svých představ.

Já mám deníky ráda z jiného důvodu. Psaní deníku je příležitost si sednout a znovu se k zážitku vrátit. Deník je naše šance na zpomalení kolotoče našeho života. Nebýt deníku vraceli bychom se k zážitkům jen náhodou a nejspíš jen tehdy, když bychom vyprávěli o tom někomu, kdo s námi nebyl. Takhle máme možnost se zastavit a vrátit se k prožitým společným okamžikům jen mezi sebou. Často mě překvapí, co si děti zapamatovaly či co považují za naprosto úžasné, kam se podle nich určitě musíme vrátit.

Přiznávám, že čas, který po těchto rozhovorech vede k samotnému tvoření deníku je také k nezaplacení. Takových našich rodičovských 15 minut, kdy opravdu všechny děti jsou u jednoho stolu zabavené vystřihováním, lepením či počítáním. Loni na naší cestě Slovinskem to byl právě ten moment, kdy jsme měli s manželem chvilku se nadechnout a rozhodnout se, jak budeme na cestě pokračovat dál. Letos plánujeme podobné prázdninové dobrodružství a rozhodně chvili klidu opět uvítáme – s vedením deníků rozhodně počítám.

O tom, jak je zajímavé se k deníkům s odstupem času vracet, určitě psát nemusím. Spoustu věcí bychom dávno zapomněli. Vložený kamínek, usušená kytka, stránky polité čajem nám toho hodně připomenou.

MŮJ PRÁZDNINOVÝ DENÍK

Recenzní výtisk prázdninového deníku jsem si vybrala ze 2 důvodů. Autorkou je naší celou rodinou oblíbená ilustrátorka Eva Chupíková. Z poslední doby nám udělaly radost její ilustrace v Zákeřných keřích a také krabice, do které jsem připravila kuchařskou sadu pro naši nejmladší. 

Druhý důvod je touha naší nejmladší vyrovnat se svým starším sourozencům. Loni jsme její rádoby deník řešili listy obyčejného papíru. Spokojená příliš nebyla. Pro letošní prázdniny jsem zvažovala obyčejný sešit. Tenhle prázdninový deník by však byla škoda minout. Pojdťe nakouknout, jaké zábavné aktivity pro děti nabízí.

prázdninový denik

Deník obsahuje tématicky laděné dvojstrany – výlet do města, do zoo, k prarodičům, apod. Témata jsou univerzální a jedná se o běžné výlety, které s dětmi o prázdninách určitě podniknete. Je zde i místo na nalepení fotografie, vstupenky či vlastní obrázek.

prázdninový deník

Zápisník také obsahuje prázdné dvojstrany na zápis svých vlastních zážitků.

Velkým bonusem tohoto deníku jsou tkzv. úkoly navíc – pexeso, vystřihovánky, spojovačky. Za naprosto skvělý nápad považuji dvojstranu sprázdninovou nalepovací abecedou. Tohle je rozhodně aktivita, která bude bavit všechny moje děti.

prázdninový deník


Deník je určený dětem od 5ti let. U nás určitě zvládne nejmladší, v létě bude mít 4,5 roku. Její starší sourozenci ji rádi s některými stránkami pomůžou. Pro děti mladšího školního věku to může být ideální příležitost pro první psaní deníku. Začínající čtenář ocení použitý font – velká tiskací písmena, která mu čtení usnadní.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Mladá Fronta, na odkazu pod titulní stránkou si můžete deník objednat za 159 Kč.

Název: Můj prázdninový deník
Autor: Eva Chupíková
Nakladatelství: Mladá Fronta
Počet stran: 64
Anotace:Aby si děti užily prázdniny jaksepatří a ke svým zážitkům se mohly vracet, připravila pro ně česká ilustrátorka Eva Chupíková zápisník plný aktivit a skvělých nápadů. Je tu prostor na plánky, nákresy, fotografie, na pozorování rostlin, hmyzu, teploty, spousta vystřihování a vymalovávání, pexeso, spojovačky, jeden recept, pozvánka na odpolední čaj a další zábava. Ideální společník na prázdninové cesty, který se po náležitém vyplnění a vybarvení stane pro děti krásnou památkou.

Ukladáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knihu.

2 thoughts on “PRÁZDNINOVÝ DENÍK”

  1. Dobrý den, děkuji za recenzi. Je mi velkým potěšením číst si, jak si vaše děti užívají knihu. Přesně jste vystihla všechny motivy, které mne inspirovaly, abych se do tohoto projektu pustila. A máte pravdu, z workshopů a besed mohu potvrdit, že abeceda byla vždy hit! 🙂

    Reply
  2. Dobrý den, děkuji. Nejen já, ale i moje děti a kamarádi našich dětí jsme Vaši velcí fanoušci. Víly a skřítkové ze Zákeřných keřů jsou přesně takoví, jak si je představují moje děti a vlastně i já. Vaší tvorbu sleduju a letos se těšíme na Moje hrady a zámky, dokončíme Rodinné album. Těšíme se na Vaše další projekty.

    Reply

Leave a Comment