NELA A RŮŽOVÁ VELRYBA

Za další z dětských knih ideálních pro společné čtení s dětmi považuji tento příběh o malé Nele a její kamarádce velrybě jménem Lily. Přečetla jsem společně s dcerami (7 a 4 roky). Kapitoly jsou kratší, dvě při večerním ukládání určitě zvládnete. My si vynahradili času více a pro velký úspěch jsem četla 3 až 4 kapitoly za jeden večer.

Kniha je určená dětem od 5ti let. Je však napsána srozumitelně i pro 4leté dítě. Moje mladší dcera rozhodně neměla problém se s Nelou ztotožnit a její příběh ji zaujal natolik, že jsme často četly celé kapitoly bez jejího obvyklého přerušování.

Shodou okolností od Vánoc máme doma velké puzzle od Londji, které zobrazuje nejen velrybu, ale i ostatní tvory žijící v hlubinách oceánů. Puzzle dostalo nový rozměr. Náhodou – jen díky tomu, že děti hledají souvislosti zajímavého příběhu i ve svém okolí. Jsem si jista, že na tento příběh nezapomenou.

Ilustrace Andrey Tachezy mají v sobě kouzlo, které moje děti přitahuje. Pokud mladší viděla knihu jen tak ležet, neodolala…. listovalala a podle obrázků nám “četla”. Na náš seznam na společné čtení jsme si přidaly další knížky, které Andrea Tachezy ilustrovala.

Starší dcera si některé kapitoly přečetla dopředu i sama. Vzhledem k věku šla už k podstatě příběhu hlouběji a nové téma “velryby” u nás chvíli zůstane. Nejsou použita pouze tiskacích písmena – i přesto se kniha bude číst lehce také začínajícím čtenářům. Samostatně by ji dcera zvládla přečíst jistě už na konci první třídy.

Byla by škoda si knížku jen vypůjčit z knihovny. K právě přečtenému příběhu se nejmladší jako samostatná čtenářka zcela jistě vrátí. Pro mě osobně je to kniha, kterou můžu s potěšením číst opakovaně. Knížka rozhodně nebude chybět na mém připravovaném seznamu 15 nejlepších knih pro společné čtení se začínajícím čtenářem (školákem) a malým školkáčkem, který právě začíná objevovat kouzlo delšího příběhu. K jeho zveřejnění nám chybí společně přečíst už jen 3 knihy.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Mladá Fronta, na odkazu pod titulní stránkou si můžete knihu objednat za 183 Kč.

Název: Nela a růžová velryba
Autor: Mária Lazárová
Ilustrace: Andrea Tachezy
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Počet stran: 120
Anotace: Malá Nela žije s rodiči v krásném domě u moře, ale často je smutná, protože nemá žádného kamaráda. Netuší, že blízko ní v moři žije malá růžová velryba Lily, která má podobný problém. Všechny velrybí děti až na malého Tomíka se jí smějí kvůli odlišné barvě. Jednoho dne se Lily zatoulá k pobřeží, setká se s Nelou a padnou si do oka. Brzy jejich přátelství projde zatěžkávací zkouškou. Maminka Lily uvízne u břehu a Nela musí své nevěřící rodiče přesvědčit o tom, že zde velryby skutečně žijí a jedna z nich potřebuje pomoc. Jednoduše a vtipně vyprávěný příběh o neobyčejném setkání přináší dětem i skryté poselství o bohatství, které se ukrývá pod hladinou moře a o potřebě jej ochraňovat.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knihu.

 

Leave a Comment