ZÁKEŘNÉ KEŘE

Po 8 letech pravidelného čtení dětem jsem loni touto dobou četla dětem jen z přesvědčení, že se to tak má dělat. Nedivím se, neboť knihy čtené s nadšením prvorozenému jsem při třetím dítku znala pomalu nazpaměť. Pokud stejně jako já máte občas krizi při čtení dětských knížek, tohle je právě ta kniha, která Vám vrátí radost z večerního čtení.

Kniha Zákeřné keře zaujala nejen moje dcery ve věku 7 a 4 roky, ale i mne. Rozhodně je to kniha, kterou jsem svým dětem číst chtěla. Bavila nás tak, že jsme před spaním přečetly kapitoly dvě i za cenu mírného posunu večerky.

Kniha obsahuje 12 kapitol. Máte možnost s dětmi poznat Zlatý déšť, Tis červený, Pámelník bílý, Hlohyni šarlatovou, Skalník Dammerův, Zimolez Brownův, Psí víno, Břečťan popínavý, Jmelí bílé, Konvalinku, Muchomůrku červenou a Rulík zlomocný. Každá z těchto rostlin je zobrazena na zvláštní straně včetně shrnutí základních znaků, podle kterých je poznáme.

Skvělé je, že toto poznání je prostřednictvím příběhu zahradních víl. Víly se s pomocí vodního a keřových skřítků snaží o záchranu jedné z nich. Jak poznamenala moje druhačka: „Je to strašně napínavé maminko, musíme číst dál.”

Na konci každé kapitoly jsou 4 otázky, kde jsme si ověřily, zda jsme si vše správně zapamatovaly.

Už samotný příběh moje dcery pohltil hned v první kapitole. Ilustrace Evy Chupíkové mají takové kouzlo, že dcery se nemohly dočkat každého otočení stránky. Víly jsou jedna krásnější než druhá. I skřítky si moje dcery představují právě takto.

Hodně času jsme strávily nad plánkem na konci knížky. Dcerky si na něm ukazovaly dobrodružnou cestu víl. Rekapitulace celého příběhu a opětovné listování knížkou vedlo k dalšímu opakování nových znalostí. My už rozhodně budeme vědět, že keř s bílými práskajícími kuličkami je Pámelník bílý.

Knihu Zákeřné keře si nechcete jen půjčit z knihovny a vrátit. Zcela určitě je to kniha, kterou budete chtít mít doma a spolu s dětmi se k ní po procházkách vracet. My už víme přesně, které rostliny chceme na našich výletech najít.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Portál, s.r.o. Na odkazu pod titulní stránkou můžete najít nejen ukázku z knihy a rozhovor s autorkou, ale také přímo od nakladatelství knihu zakoupit.

Název: Zákeřné keře
Autor: Daniela Krolupperová
Ilustrace: Eva Chupíková
Nakladatelství: Portál, s.r.o.
Počet stran: 88
Anotace: Cílem knížky je formou jednoduchého pohádkového příběhu seznámit děti s nejběžnějšími jedovatými rostlinami v jejich okolí. Malá víla Vincencie je zakleta zlým čarodějem Rulíkem Zlomocným. Kouzlo může zlomit pouze ten, kdo rozpozná všechny rostliny použité v čarovném věnci, pomocí kterého Rulík Vincencii zaklel. Usušené listy a bobule z věnce se musí vrátit keři, ze kterého pocházejí. Ostatní víly nakonec postupně všechny keře najdou, úkol splní a Vincencie šťastně vyvázne ze spárů zlého čaroděje. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, předškolákům a jejich rodičům. Poslouží také učitelkám v mateřských školách.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte si uložit i tuto knihu.

Leave a Comment