TRADIČNÍ ČESKÝ PODZIM

Výběr knihy pro podzimní společné čtení jsem nemusela dlouho zvažovat, neboť nakladatelství Grada v polovině září vydalo TRADIČNÍ ČESKÝ PODZIM. Znáte?

Jsem přesvědčena, že celá řada JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA patří do dětské knihovničky. Pro mě nejspíš první kniha pro děti, která má v obsahu i téma jako jsou Dušičky. Ilustrace Josefa Lady patřily k mému dětství, stejně jako patří k dětství mých dětí. Klasiku netřeba více popisovat, jen jsem pro Vaši představu nafotila pár stránek.

Kromě Dušiček se kniha velmi pěkně zhostila i témat jako je podzimní sklizně a slavnosti, Svatá Ludmila, Svatý Václav, Svatý Martin, dračky a přástky.

Je doplněna říkadly,pranostikami a písničkami. Kniha je určena dětem od 7 let, ale předškolák společné čtení určitě zvládne. Moje nejmladší (4,5 let) nevydržela některé dlouhé texty, naopak k říkadlům i písničkám se vrací opakovaně. Třeťačku jako městské dítko zaujaly především podzimní slavnosti. Shodly jsme se také, že chodit na “dračky” by nás bavilo.

Kniha jednoznačně otvírá diskusi o podzimu. Ilustrace Josefa Lady jsou pro mé děti stejně srozumitelné, jako kdysi pro mě. Stejně jako já, si teď moje dcery dokázaly samy vyprávět celý příběh odehrávající se na obrázku. Jen tedy bosé nohy již pro ně nejsou znakem chudoby, ale jak mi vysvětlila čtyřletka – možnost volby (neboť chození na boso je přece zdravé).

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Grada Publishing, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Cena v této chvíli (11/2017) je 249 Kč. Odkaz je pod titulní stránkou.

Více o podzimu u nás a moje podzimní tipy pro rodiny s dětmi najdete zde.

Leave a Comment