NEJDELŠÍ SJEZD NA KOLOBĚŽCE V ČR

Místo, které nemůžete s dětmi minout při poznávání Česka, je jedním z jeho divů. Je to přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – jediná přehrada vybudovaná u nás na vrcholu hory.

JESENÍKY S DĚTMI:
PŘEČERPÁVACÍ VODNÍ ELEKTRÁRNA DLOUHÉ STRÁNĚ
Jeseníky s dětmi: Nejdelší sjezd na koloběžce, vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Výchozím bodem našeho výletu s 3 dětmi byl Ski areál Kouty. Je zde vybudované pěkné centrum, cca 800 m od železniční stanice Kouty nad Desnou.

Zázemí je ideální pro rodiny s dětmi (včetně dobrého jídla), ale pozor to parádní hřiště vedle parkoviště je placené! V kombinaci se vstupným na exkurzi + lanovka + půjčovné koloběžek + oběd + zmrzlina je tohle jeden z finačně náročnějších výletů. Parádní hřiště bych očekávala zdarma, tak jak je to běžné mimo ČR.

Jeseníky s dětmi: Nejdelší sjezd na koloběžce, vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Exkurzi vodní elektrárny je třeba objednat předem. Objednávali srpnovou prohlídku cca 3 týdny před termínem dovolené a na výběr jsme měli pouze jeden termín. Cena exkurze pro 2 + 3 byla v srpnu 2020 celkem 890 Kč.

Rezervace exkurze – TADY!

Samotná exkurze elektrárny je zajímavá pro školáky jen částečně, moje prvňačka loni byla na hraně. Výklad vydržela, ale rozhodně mu nerozuměla. Svoje kouzlo měl pro ni průchod chodbami a jen velmi malá část výkladu. Celkově je výklad určen spíše dospělým, ztráceli se v něm i školáci na II. stupni (6. a 7. třída).

Jeseníky s dětmi: Nejdelší sjezd na koloběžce, vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Je to škoda, protože v naší skupině bylo docela dost dětí. S dětmi pod 6 let bych prohlídku vynechala, výlet k horní nádrži jim bude bohatě stačit.

Horní nádrž je přístupná 6 sedačkovou lanovkou, která vás vyveze 4,5 km pod ní. Pak je třeba pokračovat pěšky, na kole nebo s využitím minibusu.

My jsme šli 2,5 km trasu lesem – po červené, která vede až na korunu horní nádrže. Tato trasa rozhodně není vhodná pro kočárek.

Jeseníky s dětmi: Nejdelší sjezd na koloběžce, vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Odtud je možný nejdelší sjezd na koloběžce v ČR. Měří 17 km a mohu potvrdit, je to jízda! Vede od horní nádrže kolem dolní nádrže a následně do areálu Kouty, kde koloběžku odevzdáte.

Jeseníky s dětmi: Nejdelší sjezd na koloběžce, vodní elektrárna Dlouhé Stráně
Více o půjčovně koloběžek najdete TADY!

My jsme si přinesli vlastní helmy, ale jsou v ceně půjčovného za koloběžky. Co se týká koloběžek (jednu koloběžku Kostku máme doma, mám tedy srovnání): tyto půjčené koloběžky byly dobře seřízené, nebála jsem se. Jen někteří lidé jsou jako “utržení ze řetězu” a jedou svůj závod.

Nejmladší jsem vezla na koloběžce já, jsme tak zvyklé. Jezdíme spolu od jejích 2 let. Samostatný sjezd dětí záleží na jejich schopnostech, u nás doma až od 8 let, minimálně. Často jsme zastavovali nejen kvůli výhledu, ale i lesním jahodám.

Nejnáročnější byl začátek, kdy postupně odchází skupinky lidí. Při přeháňce nás zachránil přístřešek v horní části kopce.

Nadšená byla celá rodina! Výjimečně máme úplnou shodu na tom, že na tenhle sjezd na koloběžkách se rozhodně ještě vrátíme.

Další tipy pro Jeseníky s dětmi budu postupně přidávat do alba na FB – JESENÍKY S DĚTMI.

Zajímají vás ověřené tipy kam s dětmi v České republice?
Postupně zde přidávám tipy na výlety s dětmi – sledujte 3dmamablog na Instagramu a buďte první, kdo se o nich dozví. Ne všechny výlety se dostanou až na blog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

IQPARK NEBO IQLANDIA?ÚSTECKÉ MOŘEVÝLETY DO PODZEMÍTOLŠTEJN A OKOLÍPÍSEK S DĚTMIJETŘICHOVICE – VYHLÍDKYVÝLET DO JESKYNĚ

Leave a Comment