DĚTSKÝ POKOJ

Základní vybavení dětského pokoje už máte a hledáte inspiraci? Mám 3 děti a dětský pokoj máme doma hned dvakrát. Oba postupem času několikrát změnily svoji podobu. Chcete vědět, které věci přetrvávají? Co se osvědčilo? A čemu se naopak vyhnout? Pojďte se mrknout na 5 věcí, které nesmí chybět v dětském pokoji.

5 věcí, které nesmí chybět v dětském pokoji

Jsme cestovatelská rodina. Baví nás i cesty prstem po mapě, mapa u nás nemůže chybět. Kromě velké mapy světa v předsíni, máme i v každém dětském pokoji mapu korkovou.

Mapa, která nám připomíná naše společné výlety za poznáním

V holčičím pokoji je korková mapa České republiky , v klučičím pokoji visí mapa Evropy. Obě nám připomínají naše cesty, fotky nepravidelně obměňujeme. Obě mapy nám pomáhají nezapomenout. Když byly děti menší, cestovali jsme na tehdejší české poměry hodně a mě opravdu těší, kolik si toho i dnes s odstupem času vybaví. Mapa vám pomůže se zastavit a vzpomenout si, nenásilně otevírá prostor nejen k rozhovoru, ale i k dalšímu poznávání….když už jsme byli až tady, nemůžeme příště popojet o trošku dál?

Nejlepší dovolenou jsme měli v Dánsku – Tipy pro Dánsko s dětmi

Tipy na hry u mapy najdete TADY!
Svítící glóbus

Svítící glóbus jsem v dětském pokoji měla už jako malá holka. Moje dcery mají nejen svítící, ale i mluvící. Je od Albi a je opravdu kouzelný. Nemáme jej dlouho, ale nedáme na něj dopustit. Existovat dříve, rozhodně jej koupím už předškolním dětem. Je to věc, která už zůstane u nás doma natrvalo.

Recenze Albi Glóbus
Více o Albi glóbusu si můžete přečíst TADY.
Židle k psacímu stolu

Existuje řada doporučení pro výběr správné dětské židle k psacímu stolu, ale mě mezi nimi jedno chybí! Židle musí být v opaku s aktuálním temperamentem dítěte.

Začínající školák plný energie se potřebuje zastavit, což mu kolečková židle neumožní. Na začátku školní docházky se nám vždy osvědčila rostoucí židle, která dokáže dítě “uzemnit”. Na ní se totiž nedá houpat, točit ani jezdit. Pořídit kolečkovou židli dítěti, které má problém posedět na jednom místě, vám pro klidný průběh domácí školy či psaní úkolů příliš nepomůže.

Dětský pokoj

Naopak moje dítě v šesté třídě potřebuje “probudit” a kolečková židle je pak velmi nápomocná a dítě v rámci možností probudí a rozpohybuje. Vaše dítko může být zcela v opačné situaci, zvolte tedy přesně podle jeho potřeb. Tip na dětskou kolečkovou židli – TADY!

Dostatek prostoru pro stan či bunkr

Víc než cokoliv jiného se nám osvědčil dostatek prostoru, a to i za cenu méně prostor ke skladování hraček. Dostatek prostoru umožňuje dětem realizovat jejich vlastní hru, a to včetně nápadů, které vás nebo sousedy příliš nenadchnou.

V pokoji je třeba mít prostor nebo alespoň kout pro stavění bunkru či postavení stanu. Bunkr i stan ocení batole i malý školák. Výhodou stanu je, že bude rychleji uklizen, narozdíl od bunkru, jehož úklid trvá daleko déle.

Knihovna

Jakkoliv je dětský pokoj malý, pro podporu čtení, je existence knihovny nesmírně důležitá. Nemusí být velká, ale rozhodně knihy musí být volně dostupné, ideálně alespoň na dvou místech (záleží na velikosti pokoje). My máme jeden knižní “hot-spot” u postele a druhý na knihovně. Výběr knihy z knihovny, kde vidíte jen hřbety knih je i pro mírně pokročilého čtenáře příliš těžký. Chuť ke čtení či společnému předčítání je daleko větší, vidí-li celou titulní stránku. Díky snadno dostupným knihám jsou moje děti na dnešní dobu nezvykle aktivní čtenáři.

Knižní tipy pro děti najdete na blogu – TADY!

V dětském pokoji se nám osvědčila klasická Ikea knihovna Kallax. Na ní najdete více či méně “uklizené” právě čtené knihy. Představa, že by moje děti četly jen jednu knihu, je nereálná. Často mají každý rozečtených i 3 až 4 knihy. Obsah knihovny pravidelně obměňuje pomocí knih z knihovny i dalších knih, které jsou uloženy na jiném místě v bytě (proutěný koš v obývacím pokoji).

Stejně jako u hraček, i u knih je třeba si dávat pozor a pokoj nezahltit. Omezený výběr je v konečném důledku pro děti daleko příjemnější, než překypující hromady hraček a knížek, které nenajdou své využití.

Co se osvědčilo vám? Napište mi v komentáři, inspirujme se navzájem.

Leave a Comment