PÍSEK S DĚTMI

Naše letní putování s dětmi pokračovalo do Jihočeského kraje. Tentokrát vlakem. Pojďte se inspirovat, kam s dětmi v Písku a okolí. V článku najdete tipy na výlety pro malé i velké děti a ubytování v centru Písku.

KAM S DĚTMI V PÍSKU?

Písek mě překvapil svým pomalým tempem, malými kavárničkami a obchůdky. Čekala jsem daleko více turistů, nejen kvůli procházející cyklostezce. Rádi se vrátíme, tohle tempo nám při poznávání Česka vyhovuje. Láká nás i okolí Písku, kola příště rozhodně vezmeme také!

7 tipů kam s dětmi v Písku

V neznámém městě se nám vždy osvědčuje začít procházkou s průvodcem či jakoukoliv šifrovačkou či hledačkou. Nejraději máme Skryté příběhy. Díky této hře jsme se dozvěli nejen zajímavé informace o městě Písek, ale také jsme se velmi brzo věděli “kudy kam”. Určitě jsme šli i uličkami, které bychom běžně minuli.

SKRYTÉ PŘÍBĚHY V PÍSKU

Jedná se o pátrací venkovní hru. Jediné, co potřebujete je aplikace v mobilu. Je zdarma, funguje 24 hodin denně. Příběh, úkoly a hlavně skvělé audio jednoduše nemají chybu. Audio je pro nás opravdu důležité, protože zadání úkolů si naše nejmladší ještě nepřečte společný poslech zadání průběh šifrovačky rozhodně usnadní. Nutnost použití mobilu mi v tomto případě nevadí, děti jej samozřejmě vítají. Více info – TADY!

KAMENNÝ MOST A PÍSKOVÉ SOCHY

Kamenný most v Písku je nejstarší dochovaný most v České republice. Pátráte-li s Peprnou Prahou po soše sv. Jana Nepomuckého, najdete tady jednu z nich. Letos to byla naše teprve druhá socha, tu první jsme našli v Jetřichovicích.

Písecké sochy

Během léta najdete pod mostem i obří pískové sochy. Letošní téma je Písecké osudové devítky. Více info – TADY!

PÍSECKÁ VĚŽ

Velká věž děkanského kostela Narození Panny Marie v Písku byla postavena v roce 1489. Měří 72 m a na ochoz lze vystoupit po 210 dřevěných schodech. Cestou projdete také kolem čtyř novodobých zvonů o celkové váze 3,3 tuny. Nezapomeňte na ten prostřední poklepat a něco si přát!

Písek s dětmi
Na prohlídku během dne není nutná rezervace předem.

Výstup na věž je možný jen s doprovodem v určených časech, rezervace není nutná. Během prázdnin se konají i večerní prohlídky. Více info – TADY!

KDYŽ V PÍSKU PRŠÍ

Jste-li v Písku s dětmi, navštívit píseckou Sladovnou je povinnost bez ohledu na počasí. Určitě nebudete litovat.

SLADOVNA

O mraveništi ve Sladovně píše řada mamablogerek s malými dětmi. Já bych ráda upozornila na výstavu o fotbale – Gól!! Hrdinové české kopané.

Nejsem fotbalový fanoušek, přesto mě výstava velmi zaujala. Já a nejstarší syn jsme s velkým zájmem přečetli krátké komiksy o našich nejslavnějších fotbalistech. Způsob zpracování zaujme i ty, kterým samotná hra nic neříká.

Komiksovou formou krátce vypráví jejich životní příběh s důrazem na povahové vlastnosti. Ukazuje, že i životy slavných nejedou stále na šťastné vlně a neméně podstatný je i vliv politického režimu. Inspirující nejen pro děti, ale i dospělé. I dcery si s velkým nadšením užily interaktivní část této výstavy – trénink fotbalisty.

Zajímavá byla pro všechny děti i expozice s názvem Laboratoř – Cesta do jiného světa. Více info o Sladovně – TADY!

Laboratoř – Cesta do jiného světa

3dmamablog TIP: Doporučuji přijít do Sladovny ihned na devátou hodinu ranní. Mraveniště jsme měli jen pro sebe. Vstupenka platí celý den. Vrátit se můžete i později během dne. My jsme měli původně v plánu se vrátit později odpoledne (na přání nejmladší), ale nakonec se nám nepodařilo odejít z říční plovárny.

Příležitost projít si mraveniště jsem nevynechala ani já.

PRÁCHEŇSKÉ MUZEUM

Zmíním jen pro případ špatného počasí v Písku. Ačkoliv je muzeum vůči dětem jen minimálně vstřícné, krátkou přeháňku si v muzeu užijete. Pro vícedětnou rodinu je cena vstupného nižší než útrata v kavárně.

Muzeum mapuje historii města Písek a celého Prácheňského kraje kraje okolo něj.

Prácheňské muzeum
Prácheňské muzeum

Je zcela statické, převážně ve stylu “skleněné vitríny” , výjimkou je expozice ryb. Hodně zajímavý je orchestrion a jeho historie, kterou nám přiblížil jeden ze zaměstnanců muzea. Jeho výklad zaujal všechny tři děti.

Obrazová galerie českých panovníků je působivá, ale musíte být na ni připraveni, což já jsem nebyla. Neexistuje žádná úkolovka, která by usnadnila nepřipraveným rodičům návštěvu muzea. Něco málo se mi podařilo vymyslet, ale během hodinky jsme byli venku. Ono se těžko dětem ukazuje expozice Písecký venkov v 19. století, když jste s nimi byli 3x v Ballenbergu. Více info – TADY!

KAM K VODĚ V PÍSKU

ŘÍČNÍ PLOVÁRNA U SV. VÁCLAVA

Ačkoliv počasí nám příliš nepřálo, mí otužilci si přáli si koupačku. V centru (kousek od níže zmíněného apartmánu) je sice plavecký bazén (vnitřní i venkovní část), my se však rozhodli více poznat řeku Otavu. Šli jsme ověřit, jak vypadá říční plovárnu sv. Václava, která byla založena před 85 lety.

Písek s dětmi
Poslední foto při našem odchodu.

S třemi dětmi to byl pro mě “trochu” hukot, fotek moc nemám, ale hlásíme, že plovárna je krásná. Zázemí čisté, v prostory upravené. Ledová voda v řece i bazénu mým dětem “až do zmodrání” nevadila. K dispozici je zde malé brouzdaliště pro děti a dětský bazén se skluzavkou. Více info – TADY!

3dmamablog TIP: Nepřeje-li počasí, pronajměte si zde šlapadlo či paddleboard. Místní restaurace patřící pod penzion nabízí základní menu. Mít kola, ubytujeme se přímo tady, neboť cyklostezka vede kolem řeky a do Písku ke Kamennému mostu je to docházková vzdálenost i pro malé děti.

OKOLÍ PÍSKU – KAM ZA ZVÍŘÁTKY

Odpočinkovým výletem pro rodiče s dětmi v okolí Písku je rozhodně Putim. Našim cílem byla sice místní farma se zvířátky, ale procházka vesnicí okolo rybníka byla více než příjemná. Navíc trasa od nádraží je pečlivě značená, obejdete se i bez navigace.

Cestou potkáte sochu vojáka Švejka (jedinou v ČR)! Nezapomeňte mu sáhnout na levou nohu. Povídá se, že vás pak přestanou bolet kolena. Osgood-Schlatter syndrom máme v rodině, tak snad tohle už bude fungovat. 🙂

Jediná socha Švejka v ČR je v obci Putim.

A pak už jen přes most, rovnou za zvířátky. Vstupné je formou dobrovolného příspěvku na zvířátka. Více info – TADY!

Kromě pštrosa Emu, klokanů, kůzlat a jehnět zaujalo moje dcery retro hřiště a trampolíny. Já jsem si tady odpočinula. Je připraveno posezení (malé občerstvení – čaj i káva) i pro rodiče.

Tento retro kolotoč už moc na výletech nepotkáváme.

3dmamablog TIP: Nezapomeňte dostatek pětikorun! Krmení pro kůzlata či jehněta je možné si koupit v místním dávkovači, který příjímá jen tuto částku.

UBYTOVÁNÍ V PÍSKU

Cestovala jsem sama s třemi dětmi a skromně zařízený apartmán v centru Písku, kousek od Putimské brány byl pro nás ideální. I přes minimalisticky vybavenou kuchyň jsem zde zvládla uvařit oběd. Výhodou byla také vzdálenost od Sladovny, písecké věže, vlakového nádraží i samotné Otavy. Jen kousek od tohoto apartmánu začínají i Skryté příběhy.

Písek s dětmi

Při další návštěvě Písku však zcela určitě vezmeme kola a hledat ubytování budu přímo u cyklostezky. Hned u plovárny jsme viděli penzion Sport. Cena je oproti apartmánu dvojnásobná, ale cyklostezka podél Otavy nás celou dobu “volala” na projížďku.

Lákal nás hrad Zvíkov, na jehož webu sice uvádějí, že je dostupný pravidelnou autobusovou dopravou z Písku, ale zapomněli doplnit, že jen v odpoledních hodinách. A výlet “na otočku” my neradi. Hrad Zvíkov je od Písku vzdálen jen 20 km a cyklistická stezka č.1149 končí právě tam. Další tipy na cyklovýlety okolo Písku – TADY!

3dmamablog TIP: Okolo hradu Zvíkov je možné zažít okružní plavbu s pirátským dobrodružstvím – více info TADY!

Řadu tipů pro výlet do Písku a okolí posbíraných od kamarádek či na netu jsem nevyužila. Možná se Vám budou hodit.

Pohádková kovárna (5 km od Písku)

Rozhledna Jarník a pod ní hospoda Živec (pozor rekonstrukce do konce léta 2019)

Hostinec u báby Lišků

Nejlepší koupačka je na jezu ve vesnici Štěkeň.

Nejstarší vodní elektrárna v českých zemích – po nahlédnutí a po zkušenosti s Prácheňským muzeem jsme návštěvu vzdali, neboť jsem měla pocit, že tohle už je nad moje “síly”.

Připomeňte si s dětmi píseň “Když jsem já šel tou Putimskou branou“. Výše zmíněný apartmán leží jen kousek od místa, kde se kdysi dávno brána nacházela.

Máte další tip pro Písek či okolí? Sdílejte v komentáři, inspirujme se navzájem!

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Písek s dětmi

3 thoughts on “PÍSEK S DĚTMI”

  1. Hezke shrnuti. Absolvovali jsme podobne behem minuleho tydne, ale dali jsme i ten Zvikov (autem)…. a skoda, ze jsem nevedela, ze tu jste, mame chalupu v Putimi a 3 deti, tak bych vas pozvala treba na kafe 😀 treba priste?

    Reply
    • Zdravíme do Putimi, my tam skoro nikoho nepotkali. Litovali jsme,že nemáme kola, takže se musíme vrátit. Jaký byl Zvíkov?
      Neporadíte mi prosím jak vypadá ta cyklostezka, která končí na Zvíkově? Ten mě docela mrzí, ale pěšky jsem si netroufla a autobusem na otočku to já nerada.

      Reply
  2. V Pisku jsme byli jeden den o Velikonocích a kromě Sladovna jsme navštívili i elektrárnu. A to byl docela zážitek, protože se jde až k točící turbíně 😉 Trochu me zklamalo, že se vstup platil i za půlroční mimino… Byli jsme i na Zvíkově a prohlídka byla bez průvodce, tak to bylo fajn, že si to každý přišel svým tempem.

    Reply

Leave a Comment