LYŽOVAČKA V RAKOUSKU

Lyžování máme rádi nejen kvůli horám, ale já nejspíš i kvůli tomu, že je to sport, který může provozovat celá rodina. Na hory jsme vždy vyráželi i s miminkem – ten kdo nelyžoval, užíval si procházky zasněženou krajinou. Jakkoliv taková výprava byla vždy náročná na přípravu, pohled na zasněžené hory nám to vždy vynahradil.

LYŽAŘSKÝ AREÁL V RAKOUSKU PRO RODINY S DĚTMI

POPRVÉ NA LYŽÍCH S DĚTMI

Žádné dítě jsme do lyžování nenutili. Kolem třetího roku se poprvé postavili na lyže, dvakrát sjeli mini svah a šli stavět sněhuláka. Spíš jsme se jim snažili ukázat, že strávit většinu dne venku v zimě na sněhu nemusí být zas tak špatný program. Mám doma otužilce i zimomřivky, zimní pobyt na horách si však užívají všichni. Jen už si pečlivěji vybíráme, kde zimní dovolenou s dětmi strávíme.

U prvorozeného jsme se učili i my. Měl nejvíc lekcí s instruktory –  přece jen jsme vůbec nevěděli, jak na to. Nejméně lekcí měla zatím nejmladší, která vlivem svých sourozenců si lyže sama vyžádala. Zároveň my už neexperimentujeme a jezdíme pravidelně na místo, které víme, že vyhovuje dospělým i dětem. Opravdu zásadní pro nás je, že nestojíme frontu na vlek a zároveň je zde zázemí pro děti, tj. nejen hlídací koutek, ale také možnost volby jiného programu, než jsou lyže. 

Jen doufám, že letos tam nebude plno:) Byli jsme tam 4x, v různých termínech a vždy jsme si užili lyžování v pravém slova smyslu. Vyzkoušeli jsme řadu lyžařských areálů v ČR a zatím nevím o žádném, který by nám poskytoval to, co Bergeralm. Pokud už někde fungují související služby pro rodiny s dětmi, jsou tam fronty a davy lidí. Zároveň cena za vleky pro děti neklesá, ale roste. Už při počtu 2 + 2 je finančně výhodnější odjezd za hranice ČR, neboť děti často lyžují zdarma.

BERGERALM ►►►STEINACH AM BRENNER,
TRINS, MATREI AM BRENNER

Vzdálenost z Prahy: cca 550 km

Hlídací koutek pro děti v restauraci přímo na svahu ZDARMA v době od 10,00 – 15,00 hod. Děti měly o zábavu postaráno – možnost tvoření, hračky.

Restaurace – svah: výborné domácí jídlo, bez front (cena polévky v rozmezí okolo 4 – 5 EUR, velká porce špaget s boloňskou omáčkou 8 EUR).

Svah pro začínající lyžaře. Má 2 koberce.
SVAHY LYŽARSKÉHO AREÁLU BERGERALM

►►►upravené, prázdné, přesně tak jak jsou fotky níže, sezóna začíná oficiálně až 26.12., tj. náš vánoční termín byl před sezońou, a naše jarní prázdniny byly na konci sezóny (tj. byla tam sleva na vleky).

Pohled na takto prázdné svahy nebyl vůbec výjímkou, naopak. I proto mohla nejmladší na svah s pomou velmi brzo. Často jsme na tomto svahu byly jen my dvě.

Druhý svah pro začínající lyžaře.

Pro nejmenší lyžaře: Jeden svah má dva koberce, kolotoč. Jeden svah s pomou, ideální pro mírně pokročilé lyžaře.

Školáci si můžou vyzkoušet i skoky. Oceňuji, že v blízkosti skokánku jsou lehátka:)

Změna 12/2017: na místě skokanského můstku je nová sedačková lanovka.
SÁŇKAŘSKÁ DRÁHA PRO DĚTI I RODIČE

Další důvod, proč vyrazit na rodinnou lyžovačku do Bergeralm je sáňkařská dráha, která díky tunelům protíná spodní část svahu. Sáně je možné půjčit v horní stanici lanovky. Horkotěžko jsem zvládla natočit jen část, v zatáčkách jsem se už musela držet:) Naše děti nadšené.

TIPY NA UBYTOVÁNÍ V OKOLÍ LYŽAŘSKÉHO AREÁLU

Cena ubytování: 4x (12/2015, 3/2016,12/2016, 2/2017) jsme našli jsme přes Booking za cca 10 až 13 000 Kč za týden, apartmán (strava vlastní).

Vánoční svátky jsme strávili v Matrei am Brenner, přímo v jednom z těchto apartmánu – cena je teď vyšší, ale nejspíš stojí za to, ověřit neb cenu asi častěji přizpůsobují poptávce. My měli před dvěma lety za necelých 13 000 Kč/týden.

Jarní prázdniny jsme poslední dva roky strávili v Trins. Na konci března nás překvapilo velké množství sněhu a stejně jako o Vánocích prázdné svahy – do patnácti minut včetně naložení auta jsme byli na parkovišti u lanovky. Podobný v blízkosti, za podobnou cenu okolo 10 až 12 000 Kč/týden je tady.

Aktuální info z 2/2017 – svahy opět poloprázdné, vesměs se tam strídají jen školy či lyžařské oddíly, které trénují na jednom svahu. TIP NA NOVÉ UBYTKO V TRINS – majitelé opravdu velmi vstřícní vůči dětem, jediná nevýhoda – opět schody. Jen 7 minut autem od lyžařského areálu, odkaz pod fotkou.

Tip na ubytování pro rodiny s dětmi v Trins – Haus Christina

Poslední update 12/2017 Opět jsme strávili týden v Trins. Ubytováni ve stejném domě, ale v jiném apartmánu v Trins (odkaz pod fotkou). Apartmán v poslední patře je sice menší, ale pořád dostačující pro rodinu 2 + 3.
Lyžařské středisko má novou lanovku (v místě skokanského můstku pro děti). Ten naším školákům chyběl hodně, snad ho příští sezónu postaví jinde. Opět i v době vánočních svátků poloprázdné svahy. Pozor! Dětský koutek nefunguje před začátkem sezóny, která začíná tuším až 26.12.

Další fotky lyžařského areálu najdete v albu na FB.

Webové stránky lyžarského areálu

TERMÁLNÍ LÁZNĚ PRO RODINY S DĚTMI V OKOLÍ

AQUADOME, RAKOUSKO

NEPŘEHLÉDNĚTE DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ZIMNÍ TIPY NA 3dmamablog

HOCHFICHT S DĚTMI

TAUPLITZ S DĚTMI

ZIMNÍ VÝBAVA NEJEN PRO DĚTI

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

2 thoughts on “LYŽOVAČKA V RAKOUSKU”

  1. Zní to jako dobrý tip! Me pro deti nadchlo stredisko Serfaus-Fiss-Ladis!! Je to o trochu dal a asi bude o jozdne drazsi,ale lyzarske moznosti jsou skutecne obrovske a toho prostoru pro deti uplne nepocitane. Tusim,ze na jedne detske loucce maji min 6kobercu. Funparky pro deti na rovine, ruzne vesele stezky vsemozne po arealu (treba medvedi – projizdite treba medvedovi tlamou uprostred lyzarske cesty), na lanovkach sedi pohadkove postavicky…. Kamaradka tam dela instruktorku,tak nam (taky instruktorum) ukazovala,co vsechno tam maji!! A my nestacili zirat a do toho si jeste paradne zalyzovali! Stredisko je super i v leze.Byli jsme tam letos uz i s potomkem a ty hriste!!!! (umely snih v lete a snowtuning, kvanta slapacich trakturku a bageu volne k pujceni,to same odrazedla i s helmami,nespocet prolejzacek… Fakt parada!!!

    Reply

Leave a Comment