MŮJ PRVNÍ ŠICÍ STROJ

K prvnímu stroji je třeba i pořádný návod. Návod k mnou vybranému šicímu stroji  je velmi slabý. I přesto, že šicí stroj je doporučován pro začínající švadlenky i v školním věku, je návod srozumitelný jen dospělé osobě. Zvažovala jsem několik knih, nejvíce mě však zaujala tato. Pojďte nakouknout, proč právě ona.

Kniha je průvodcem pro začínající švadlenky v pravém slova smyslu. Od prvních kroků, tj. popis stroje a základních informací, pro dceru zcela nahrazuje základní návod ke stroji.

Text je srozumitelný  i pro mladší školní věk. Dcera jde v září do třetí třídy a kniha se jí četla lehce, jednotlivé návody pochopila a ví, jak má postupovat. Knížka je určená dětem od 8 let. I přes použitý malý font jsem přesvědčena, že moji dceru by potěšila i o něco dříve.

Co je však nejdůležitější, kniha ji přinesla velkou inspiraci. Překvapilo ji, kolik věcí může sama a snadno ušít. Jestli před přečtením měla spoustu plánu, tak teď ví naprosto přesně, co bude šít a hlavně jak.

Z mého pohledu je kniha opravdu pěkně a srozumitelně sestavená. Barevné fotografie opravdu lákají k šití. I já jsem nabyla dojmu, že máme doma málo látek.

Úvodem je základní seznámení s šicím strojem a šicími potřebami. Velmi dobře jsou popsány návody na navlékaní nití, jak navíjet spodní nit či jak nasadit cívku.

Jsem si jista, že lehkost s jakou dcera zvládla první šití není jen šicím strojem, který jsem vybrala. Svou zásluhu na tom má i tato kniha. Inspirovala nejen dceru, ale i mě. Kapitola s názvem Testovací jízda mě navedla, jaké instrukce dceři zdůraznit a přitom ji nezahltit.

Kniha obsahuje řadu jednoduchých návodů. Díky fotografiím jsou srozumitelné i pro naprosté začátečníky.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Mladá fronta. Na odkazu pod titulní stránkou můžete najít další ukázku z knihy a také přímo od nakladatelství knihu zakoupit. V této chvíli (6/2017) je cena 223 Kč.

Název: Můj první šicí stroj – průvodce pro začátečníky krok za krokem
Autor: Jane Bullová
Z anglického originálu My Sewing Machine přeložila Jana Kordíková.
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 125
Anotace: Rádi byste si něco ušili na šicím stroji, ale nevíte, jak začít? S touto knihou se naučíte vše důležité pro práci s ním a také si vyrobíte řadu krásných výrobků. Zjistíte, jak navlékat horní a spodní nit, jak začínat a ukončovat šití nebo jak udržet rovný steh, ale také se například dozvíte, které látky používat a jak je kombinovat… Pak už stačí dát nohu na pedál a vyrazit na první testovací jízdu! Čeká vás 20 úžasných nápadů na vyrábění. Třeba okouzlující bambulkoví králíčci, polštářové panenky, hravá štěňátka nebo příšerky z vesmíru. Bláznivé peněženky a krásné úložné košíky nebo praktické sáčky na drobnosti a pouzdra na tužky. Krásné povlaky na polštářky i veselé fáborky a girlandy na oslavy. Podrobné a srozumitelné návody doplňují fotografie jednotlivých kroků. Součástí knihy jsou i střihy výrobků.

Ukládáte si inpiraci na Pinterest? Nezapomeňte i na tuto knihu.

Více o prvním šicím stroji, který jsem vybrala pro svou osmiletou dceru si můžete přečíst na odkazu pod fotografií.

 

 

2 thoughts on “MŮJ PRVNÍ ŠICÍ STROJ”

    • Dcera od osmi šije bez problémů. I po roce jsme nadšené obě, ona ze svých výtvorů, já ze stroje, který funguje tak jak má.

      Reply

Leave a Comment