STŘÍBRNÝ CHLAPEC

Druhý příběh Billie a Aladina si vybral syn, kterého zaujala už záhada domu, kterou řešili v knize Skleněný dům.  Příběhy na sebe navazují jen v hlavních postavách. Knihu Stříbrný chlapec tedy lze číst i bez znalosti prvního dílu, který syn také doporučuje.

Kniha se mu četla lehce. Vzhledem k velikosti si ji bral na letošní dovolenou, kde ji během prvního týdne přečetl. Já jsem ji přečetla během jednoho delšího odpoledního klidu v horkém dni.

Příběh se odehrává v současnosti ve Švédsku. Hlavní postavou je kluk Aladin, syn tureckých přistěhovalců, kteří žijí v městečku Ahus již deset let.

Info o knize od syna (10 let):

Co se ti nejvíce na knize líbilo? Líbilo se mi, že je to detektivka a byla napínavá. Hodně mě překvapilo na konci, kdo byl pachatelem a jeho vysvětlení. Nevěděl jsem, že syrští uprchlíci můžou na lodi doplout až do Švédska.

Byl příběh uvěřitelný? Zčásti ano, zčásti ne. Nevěřil jsem existenci Stříbrného chlapce, který nestárl a nezanechával za sebou stopy ve sněhu. Prý to byl duch, na které já nevěřím.

Doporučil by si knihu spolužákům ve škole a proč? Ano, pokud mají rádi dobrodružné knihy.

Mohu potvrdit, že kniha je napsána velmi čtivě a napínavě. Opravdu mě překvapuje, jak se začíná smazávat rozdíl mezi knihou pro mě a pro syna. Zároveň přináší i nové téma k rozhovoru.

V zápletce příběhu se objevují i syrští uprchlíci. Způsob vysvětlení situace v Sýrii odpovídá věku čtenářů. V této chvíli se nevybavím jinou knihu pro starší školáky, kde by děj reagoval na současnou situaci v Evropě.  Dojemná je pasáž, kde Aladin (jehož rodiče uvažují o návratu do Turecka) vysvětluje kamarádce, že je důležitý především pocit, kde se cítí doma – a to i přesto, že mluví Turecky a má v Turecku příbuzné. Jeho kamarádka je překvapená, že jsou stále Turci, když v Ahusu už bydlí strašně dlouho.

Kniha je určená dětem od 9 let, a mladší dcera za chvíli osmiletá zatím o ni nejeví zájem. Soudím tedy, že věková hranice bude opravdu až od devíti. Důvodem může být málo ilustrací, i přesto, že titulní stránka je nádherně ilustrována. Rozhodně je to však kniha, která na ni u nás doma počká.

Recenzní výtisk věnovalo online knihkupectví Knihcentrum.cz, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Cena v této chvíli (8/2017) je 199 Kč.

Název: Stříbrný chlapec
Autor: Kristina Ohlssonová
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 200
Anotace: V první knize Skleněné děti řešili Billie a Aladin záhadu starého domu, v kterém „strašilo“. Nyní se začíná ztrácet jídlo z restaurace Aladinových rodičů. Navíc Aladin několikrát zahlédne zvláštního chlapce, který se ale vždy doslova „vypaří“ Aladinovi rodiče se kvůli finančním problémům s restaurací stále častěji hádají a zvažují, že se vrátí zpět do rodného Turecka. To Aladin nechce dopustit Rozhodne se proto, že najde ztracený poklad ze stříbrotepecké dílny, která před několika desetiletími vyhořela. Spolu s kamarádkou Billie se pouští do napínavého pátrání. Podaří se dětem najít ztracený poklad? Přijdou na to, proč se ztrácí z restaurace jídlo? A kdo je onen záhadný mizící chlapec?

Ukládáte si inspiraci na Pinterestu? Nezapomeňte na tuto knížku.

Knihu Stříbrný chlapec rozhodně bez váhání zařazujeme do našeho seznamu dětských knih pro starší školní děti.

Leave a Comment