PRVNÍ ČTENÍ

Máte doma prvňáčka a hledáte první knihy pro samostatné čtení? Pojďte se inspirovat. Vybrala jsem u nás doma ty nejúspěšnější!

PRVNÍ KNIHY PRO PRVŇÁČKY

Nemám univerzální recept pro začínající čtenáře. Každé dítko u nás doma se naučilo číst jinak a v jiném věku. První knihy, které nadchly syna ani zdaleka s takovou chutí nečetly dcery. Řada krásných knih pro začínající čtenáře k nám domů přišla až ve chvíli, kdy se učila číst nejmladší. Jediné, co nyní můžu prohlásit, je že mám doma 3 velmi aktivní čtenáře.

Možná je čtenářský gen dědičný, možná za to mohou naše pravidelné návštěvy knihovny, možná jsme měli a pořád máme štěstí na krásné knihy. Kdo ví?

3 TIPY: JAK MOTIVOVAT KE ČTENÍ ZAČÍNAJÍCÍ ČTENÁŘE

Samotná chuť ke čtení je stejně důležitá jako mít doma dostatečnou “zásobu knih”. A to nejen v knihovně! Kniha volně položená má daleko větší pravděpodobnost, že bude přečtená, než ta krásně uklizená v knihovně. U nás doma se osvědčilo několik odkládacích míst v podobě proutěných košíků.

Stejně jako u jakékoliv jiné činnosti vždy funguje “osobní příklad”. Pokud děti nevidí, že dospělí či sourozenci mají své rozečtené knihy, je menší šance, že po skončení “povinného” čtení do školy, budou dobrovolně číst i ony. Cílem není číst pravidelně každý večer během povinné školní docházky, ale předat dětem lásku ke čtení na celý život.

První knihy vybírejte spolu s dětmi. Nenuťte je knihu za každou cenu dočíst. Najděte tu pravou knihu! Moje dcery na začátku hodně ovlivňovaly ilustrace, naopak mého syna jednoznačně samotné téma.

Pro začínající čtenáře na úplném začátku doporučuji Srdíčkové básničky. *

První čtení
Podrobnější info o knize na blogu – TADY!
PRVNÍ ČTENÍ S VELKÝMI PÍSMENY

Knih s velkými tiskacími písmeny je celá řada, ale moje starší děti většinou nenadchly. Zápletka v řadě z nich začínající čtenáře často vůbec nezaujme a nemotivuje k pokračování ve čtení. Zatímco starší děti běžně edici První čtení v polovině odkládaly, nejmladší už má “předvybráno” a zatím dočetla vše, co začala číst.

DANIELA KROLUPPEROVÁ: ZPRÁVY Z PELÍŠKU *

Právě tuto loňskou knižní novinku přečetla nejmladší obratem. Kniha je nejen nádherně ilustrovaná, ale má téma, které je v tuto chvíli “její”. Navíc samotný příběh ji motivoval ke čtení další a další stránky.

První čtení
Ukázka z knihy – TADY!

A její touha po pejskovi je čím dál větší a větší.

Pozor! V textu jsou víceslabičná slova, nenabízela bych jí mezi prvními třemi knihami. Pro nejmladší dceru tohle byla tuším čtvrtá kniha v pořadí.

EVA HORÁKOVÁ: MOJE MAMINKA JE NEJ *

Knihu Moje maminka je nej bude dětem díky ilustracím povědomá, neboť jejich autorkou Vendula Hegerová. Děti se s její tvorbou mohly mimo jiné potkat v časopise Puntík.

Hlavními hrdiny příběhů jsou různá zvířátka, která si vyprávějí veselé příběhy o tom, co prožila či prožívají se svými maminkami.

První čtení
Akční cena – TADY!

Tato kniha vychází ze zásad genetické metody výuky čtení. Pohádky jsou psány velkými tiskacími a písmeny a jsou řazeny od pohádek složených pouze z jednoduchých jednoslabičných slov přes pohádky ze slov víceslabičných.

Ačkoliv moje děti tento typ knih většinou nenadchl, knihu Moje maminka je nej moje nejmladší dcera přečetla obratem. Díky ilustracím a tématu nebylo třeba ji ke čtení nijak motivovat.

Na knihách vycházejících z genetické metody výuky čtení moje děti odrazovala především grafická úprava. Ty nekonečné stránky souvislého textu bez odstavců samotné čtení zbytečně komplikují. I s pomocí záložky je přečtení jedné takové stránky pro začínající čtenáře hodně náročné. Při samostatném výběru pak raději volili knihy s písmeny malé tiskací abecedy, obsahující více obrázků a méně textu.

U knih inspirovaných genetickou metodou jsou ilustrace velmi důležité – vybírejte knihy společně s dětmi a úspěch je zaručen. Knihy ilustrované Vendulou Hegerovou (další tipy na úvodní fotce) u nás sklidily nadšení vždy.

PRVNÍ ČTENÍ S MALÝMI PÍSMENY

Pro mírně pokročilé čtenáře se u nás doma osvědčily knihy s celostránkovými ilustracemi, které doprovází text psaný sice malými tiskacími písmeny, ale vždy v rozsahu maximálně jednoho odstavce.

Každá tato přečtená kniha motivovala k dalšímu čtení, neboť netrvá týdny než ji začínající čtenář “přelouská”.

Lenka Zemanová: Madlenka a brejličky *

Madlenka a brejličky vyšla už v roce 2014. Její celostránkové ilustrace doplněné krátkým, ale smysluplným textem zaujmou malé čtenáře na první pohled.

První čtení pro začínající čtenáře
Ukázka z knihy – TADY!

Malá tiskací písmena, ale celostránkové ilustrace, přiměřeně dlouhé odstavce a moje nejmladší přečetla s radostí během jediného dne.

Ze stejných důvodů měla úspěch i kniha Malá bojovnice.

PRVNÍ ČTENÍ
Akční cena – TADY!

Pamatujete si na ni? Já ano, jako dítě jsem ji četla několikrát.

Clevin Jorgen: Jakub a Jáchym
První čtení: kniha pro začínající čtenáře
Více info – TADY!

Opakovaně jsem ji četla společně i se svými dětmi. Každé dítě si ji poté vybralo mezi prvními knihami pro samostatné čtení. Druhý díl na nejmladší ještě čeká.

PRVNÍ ČTENÍ – KOMIKS

Dětský komiks je další způsob, jak motivovat začínajícího čtenáře ke čtení. Grafické zpracování, rychlý spád děje ocenil zejména můj nejstarší syn. Najít lze s velkými i tiskacími písmeny. Pozor na zvolený font, neboť ne všechny jsou pro začínající čtenáře vhodné.

https://3dmamablog.cz/2018/09/19/komiks-pro-prvnacky/

Komiks Viktorka a vesmírná dobrodružství vyšel už v roce 2014. Je psán čitelnými velkými tiskacími písmeny. Má 239 stran, po přečtení byly všechny moje děti na sebe opravdu pyšné.

Kniha je už bohužel vyprodána, seženete ji v knihovně.

První čtení
https://3dmamablog.cz/2018/12/04/bob-a-bobek/

S ohledem na neutichající diskusi prohlašuji, že knihy označené * jsem získala díky spolupráci s nakladatelstvím či online knihkupectvím zmíněným v odkazu. Doporučení knihy na blogu je čistě mou svobodnou volbou. Pokud by moje osobní zkušenost nebyla pozitivní, knihu na svém blogu doporučovat nebudu.

Jaké knihy mají úspěch u vašich prvňáčků? Inspirujme se navzájem.

Leave a Comment