MAPA EVROPY – HRY

Tahle samolepící korková mapa je u nás doma už druhý měsíc. Není pro nás jen dekorací na stěně. Nejspíš ještě chvíli potrvá, než najdeme její konečnou podobu. Zatím vypadá každý týden jinak, neboť my se u ní často potkáváme a hrajeme hry. Pojďte se mrknout, které hry nás s mapou baví nejvíc.

SAMOLEPÍCÍ KORKOVÁ MAPA EVROPY

Můj původní plán byl jiný. Představovala jsem, že mapu natrvalo obklopíme fotkami a budeme se k ní vracet. Děti mě překvapily. Nejen tím, že všichni tři mají o mapě rozdílnou představu, ale navíc ji neberou nijak staticky. Mapu neustále někdo mění, tkvz. vylepšuje podle svých představ. Aniž bych plánovala doma lekce zeměpisu, během posledních dvou měsíců jsem si všichni rozšířili povědomí o Evropě. V kombinaci s knihou Mapy to jde zejména dětem neuvěřitelně lehce.

Není to naše první velkoformátová mapa. Máme i mapu na plátně a nejspíš i proto mě přístup dětí k této mapě tolik překvapil. Pro mapu svět na plátně platí zákaz dotýkání. Zejména u nejmladší hrozí, že ji svým razantním přístupem zničí. Korková mapa je jiná.

Mapa se skládá z 50 dílků.

Korková mapa má pro děti jednou velkou výhodu – může se na ní nejen sahat, ale také zapichovat špendlíky. A to je velká výzva, zvlášť pro akční předškoláky.

Mapa Evropy od Zuzky drží pevně na stěně a odolá i školkáčkům, kteří zapichování špendlíků berou hodně vážně. Na bílé stěně díky černý okrajům vypadá opravdu skvěle. Mapa se vyrábí v české chráněné dílně. Existuje i mapa jen České republiky.

HRY PRO CELOU RODINU U KORKOVÉ MAPY


Hra pro celou rodinu v našem podání znamená, že se snažíme zapojit jak nejmladší, tak nejstaršího. Vzhledem k šestiletému rozdílu mezi nimi to není zas tak jednoduché. U nás doma se osvědčilo:

FOTKY Z DOVOLENÉ

Za poslední dva roky jsme navštívili řadu evropských zemí. Díky mapě jsme se “vrátili” na místa, kde nám spolu bylo dobře, vzpomněli si na řadu věcí. Pro hry s fotkami se mi osvědčily fotky z krabičky od Bontia. Už jen díky krabičce, kam je možné fotky po hře uklidit. Navíc nejmladší fotky umíštuje rovnou na mapu, takže mě cena za půl roku zcela propíchané fotky nebude tolik mrzet. Krabičku obsahující 32 fotek jsem koupila v akci za cenu dopravy.

 

Úkolem dětí může být umístit fotky na mapu (nebo v jejím okolí) či pomocí fotek říct svou vzpomínku, která se váže k danému místu. Naše nejmladší si pamatuje snad všechny hřiště, nejstarší zas to, co jsme kde jedli.

Přiznávám, že fotoalba z cest netvořím a k fotkám v počítači se vracíme velmi sporadicky. Občas vyvoláme fotky kvůli školní prezentaci. Pár fotek máme v cestovních denících. Až díky mapě jsem si uvědomila, co všechno si děti z cest pamatují, jak odlišné důležité momenty si odnášejí z jednotlivých výletů. Pro mě ponaučení se k výletům se více vracet.

STÁTY

Dobrý přehled o rozložení států v Evropě má zatím jen nejstarší syn. Nejmladší na začátku uměla najít jen pár států. Je neuvěřitelné, jakou rychlostí díky mapě na stěně může dítě získat přehled o Evropě. Hrajeme pomocí vlastnoručně psaných lístečků, kvůli dvojjazyčností dětí střídáme češtinu a maďarštinu.

VLAJKY
Vlajky a mapy Evropy

Vůbec jsem neměla v plánu, ale děti chtěly. Já sama mám velké mezery zvlášť u pobaltských států. No tak ještě tak měsíc a budu je umět taky. Baví to zejména školáky, ale vlajky států, které jsme navštívili zvládne i nejmladší. Ideální jsou nejspíš speciální zapichovátka, ale my jsme si je vyráběli sami. Připichujeme špendlíkem, který je součástí sady.

TIP: Pěkná doma vyrobená hra z krabiček od sirek na téma vlajky a mapy Evropy je také ke stažení na Eschovce. Šablona na výrobu této hry je na odkazu pod fotkou. Cena je 30 Kč.

HLAVNÍ MĚSTA

Při našich výletech jsme se až do letošního roku hlavním městům záměrně výhýbali. Jediné hlavní město, které jsme s dětmi navštívili je Budapešť.  A pro příští rok plánujeme zatím jen Londýn. Ostatní zná nejstarší díky škole, já s dcerami se pomocí špendlíku opět začínáme pomalu orientovat i ve slepé mapě.

Budapešť s dětmi
Naše tipy pro Budapešť s dětmi najdete na odkazu pod fotkou.
ZAPEKLITÉ OTÁZKY NAD KORKOVOU MAPOU

Tahle je doménou naší nejmladší, která miluje hádankové  hry. Cokoliv ve stylu “myslím si a Ty mi dávej otázky, na které já odpovím ano nebo ne“.

U téhle mapy hledáme např. státy, které mají či nemají moře (nejmladší určuje jejich počet, starší názvy), největší či nejmenší státy, sousedící státy, apod. Děti u mapy dokáží vymyslet řadu zapeklitých otázek, já mám trvale u mapy pocit, že nic nevím.

U všech her nám pomáhá: kniha Mapy, Geopuzzle, ALBI kouzelná tužka a její Atlas světa, BrainBox – Svět.

Ano, všechny tyto hry se dají hrát i u jakékoliv mapy v knížce či atlasu. Jeden velký rozdíl tu však je. Chvíle soustředění nad mapou v knize je nepoměrně malá ve srovnání s chvílemi nad mapou, kolem které se dítě volně pohybuje. Tu zapíchne špendlík, tu posune fotku…

Zároveń většina dětských map nejen hýří barvami, ale je také zahlcena informacemi. Tahle korková mapa umožňuje dětem i dospělým zaměřit se na to, co Vás právě zajímá. Ať už se jedná o vlajky, města či zvířata či cokoliv jiného.

Korková mapa děti motivuje ke zjišťování informací, nemají je “naservírované” na jednom místě. Podporuje jejich aktivitu, zapojením vlastní tvorby je dítě aktivním tvůrcem mapy, což je přesně ten důvod, proč moje děti tak baví. Je to pro ně nekončící hra, ať už je jim pět nebo jedenáct.

Tuto mapu bych přála každé třídě na základce i gymplu. Co myslíte? Líbí se Vám? Více info o mapě najdete tady.

Hledáte-li tipy na další společné dárky pro celou rodinu, určit nepřehlédněte těchto 7 dárků pro děti i rodiče.

http://3dmamablog.cz/2018/10/17/darek-pro-celou-rodinu/

https://3dmamablog.cz/2017/05/25/zemepis-hrou-s-detmi-ve-veku-3-12-let/

1 thought on “MAPA EVROPY – HRY”

Leave a Comment