Připoutej se, nebo zemře jednorožec!

Na začátku bych nejspíš měla pro ty, co mě neznají, napsat, že o výchově dětí jsem přečetla za posledních deset let snad vše, co v této zemi vyšlo v češtině. Troufnu si tedy tvrdit, že teorii mám nastudovanou a v podstatě knížky o výchově cíleně již nevyhledávám. Mám pocit, že na toto téma jsem loni žádnou ani nepřečetla.

Teď jsem však během pár dní přečetla knížku, u které by byla opravdu škoda, kdybych ji minula. Pokud stejně jako já máte pocit, že teorie už bylo dost a každodenní realita života s dětmi je přece jen trochu jinde, určitě se na ni koukněte. Knížka obsahuje 100 reálných situací s dětmi (v různém věku) a zároveň způsob, jakým je jednotliví rodiče řešili.
Co je na této knížce tak zajímavého? Nikdo z autorů netvrdí, že tento způsob řešení je jediný ten správný, nehodnotí a neopravuje. Naopak ukazuje, že z pohledu dospělého zcela nelogické řešení absurdní situace přináší úspěch, který může znamenat pro každého rodiče něco jiného.
Ne všechny výchovné triky pro mne byly novinkou – u třetího dítka ve věku batolete už prostě víte, že jiná cesta než tudy nevede. I tak mne knížka nejen pobavila (někteří rodiče jsou opravdu vynalézaví), ale i inspirovala. Triky na komunikaci s náctiletými potomky zcela určitě použiju, neb prvorozený už má k pubertě slušně nakročeno.

Konkrétní situace jsou reálné a ani u jedné jsem neměla pocit, že by zde byla snaha je vtipně gradovat. Jsem za to ráda, protože knížka tak zůstala uvěřitelná.

Čte se lehko, i po krátkých úsecích neztrácíte přehled. Velikostí je ideální do kabelky a na čekací prostoje mezi kroužky.

Název: Připoutej se, nebo umře jednorožec! 100 ne zcela legálních výchovných triků
Autor: Johannes Hayers, Felix Achterwinter
Nakladatelství: Portál, s.r.o.
Počet stran: 160 stran
Cena: 242,– Kč

Ukázku z knihy naleznete na odkazu pod obrázkem knížky.

Leave a Comment