PÍSEČNÁ PLÁŽ V CHORVATSKU

Hledáte písečnou pláž na severu Chorvatska? Objevujete krásy Slovinska a chcete na chvíli s dětmi k moři? Chcete kempovat nebo naopak uvítáte připravený mobilní dům? Chystáte objevit výhody glampingu? Pojďte mrknout, jak vypadá kemp jen kousek za hranicemi Slovinska.

PÍSEČNÁ PLÁŽ V CHORVATSKU

Před dvěma lety jsme se při cestě Slovinskem zastavovali kvůli dětem na pár dní v Portoroži. Svůj účel to splnilo, ale betonové pláže, resp. betonový vstup do moře mě osobně nenadchl. Existence písečné pláže za tímto vstupem je sice fajn, nosit neustále vodu do právě vybudovaného jezírka však přestane každého rychle bavit.  Pomalý vstup do moře u nás ocení nejen děti. Navíc pláže od Portorože směrem na Piraň jsou jedna velká davová akce (ne tak velká jako v Itálii), ale pořád za hranou mojí představy o pláži.

Loni jsem poprvé kempovala s dětmi u jezera Bled, letos jsem se rozhodla najít kemp u moře. Podmínkou byla maximálně dvouhodinová vzdálenost od Lublaně a písečná pláž spíše menší než větší. 

KDE V CHORVATSKU NAJDETE PÍSEČNOU PLÁŽ?

Našla jsem jich řadu, ale všechny příliš daleko. Štěstí se na mě usmálo, až při kempu LANTERNA CAMPING ADRIATIC. Z Brna cca 7 hodin, z Prahy necelých 9 hodin cesty.

Tip na ubytování v mobilním domě – oficiální info – TADY!

Moje představa o chorvatských přeplněných kempech a přelidněných plážích se ukázala ihned po příjezdu jako zcela mimo. Přiznám, že vůči dovolené v Chorvatsku jsem velmi skeptická a pokud by můj muž neměl tímto směrem cestu, vůbec bych do Chorvatska nemířila. Jediné místo, které mě nadchlo je Hvar, kde jsme před dvěma lety strávili opravdu odpočinkovou dovolenou v apartmánu. Klasickou rodinnou dovolenu v kempu v Chorvatsku jsem absolvovala naposledy před více než 26 lety a tento dojem z chorvatského kempu ve mě pořád až do minulého týdne zůstával:)

KEMP LANTERNA POREČ

Kemp Lanterna Poreč je opravdu velký nejen co do rozlohy, ale také široké nabídky ubytování. Rezervovat je možné nejen místo pro stan, ale také již připravené a vybavené stany, glamping stany a mobilní domy různých úrovní.

Je zde oblázková i písčitá pláž. Táhnou se po celém pobřeží i za hranicemi kempu. Vzhledem k tomu, že jsme stan měli na konci kempu, chodili jsme na písečnou pláž hned za branami kempu. Pláže jsou střední velikosti,  u naší nejbližší oblázkové pláže byly slunečníky již zabudované.

V kempu je akvapark zaměřený především na malé děti, tj. cca do pěti let. Moje děti se svezli na tobogánech a šli jsme zpět k moři. Pro děti od 1 do 4 let je to tady však naprosto ideální – mělké bazény různých velikostí, pirátská loď se skluzavkou,  malé vodotrysky s bezpečnou měkkou podlahou. Vstupné je pro hosty zdarma, jen je nutné na recepci pořídit speciální chip (záloha 50 HRK).

My jsme střídali písečnou pláž s oblázkovou. Obojí čisté, bez ježků, v rámci našich dopoledních a pozdně odpoledních hodin i bez davů. Při jakýchkoliv vlnách bylo u naší oblázkové pláže jen pár lidí.

Na písečných plážích, u bazénu i v akvaparku je možné si pronajmout lehátka i slunečník.

Jsou zde bazény se slanou vodou, bublinky i krásné brouzdaliště pro nejmenší děti. Opět vyzkoušeli jsme, ale nenadchli nás. Odpoledne už jsou dost přeplné.

Obchodů je několik, nabídka poměrně omezená. Chyběla mi opravdová pekárna. Všechny pobočky v kempu v podstatě nabízí rozpečené mražené bagety a pečivo. Loni v kempu u Bledu nás místní pekař se svým stánkem rozmazlil. Místní zelinářka je fajn, ale nabídku má spíše zaměřenou na základní ovoce i zeleninu. Na druhou stranu má výborné své vlastní víno. Sladké i suché. Pro mě asi první sladké červené víno, které mi chutnalo.

Umývárky ve srovnání s kempy ve Švýcarsku slabší, oproti Slovinsku čistější. Poměrně malý počet praček (cena 45 Kun za 30 minut).

Není zde klasická promenáda v pravém slova smyslu. Vede chodníček podél lesa (kolem pláží), ale žádné obchůdky či kavárny nečekejte. Restaurace, zmrzlina i animační program jsou na opačném konci kempu, vedle recepce i hřiště pro děti.

Tato písečná pláž je až za hranicí kempu. Pokud si však vyberete nejvzdálenější místo od recepce, budete ji mít hned za rohem.

Podél moře je zvlášť při západu slunce procházka příjemná, neboť opravdu velký počet lidí si užíval večerní animační program. Běžně jsme na pláži kolem osmé byli sami – potkáte pár lidí, ale neproudí tudy davy lidí. (červen 2018).

Celkově ceny pražské za kávu i za zmrzlinu. Kupodivu nebylo tady výrazně levněji než letos v květnu v Itálii.

ZÁPORY ve zkratce:

– kemp je opravdu velký, část stanů pronajímají i cestovky, návštěva recepce může být hodinová záležitost (check-in v sobotu odpoledne nebyl dobrý nápad)
– večerní animační program občas zvesela hraje do 23,00 hod. Není možné před ním uniknout, my jsme byli na opačném konci kempu, přesto byl slyšet. Dětem nevadil, při posunuté večerce lehli a spali.
– omezená nabídka potravin přímo v kempu, nabídku za hranicemi kempu jsem neřešila.
– záleží jaké místo vyberete: více soukromí, tj. konec kempu bude znamenat poměrně velkou vzdálenost od hlavního hriště, recepce a restaurací. Doporučuji minimálně pro děti koloběžky či odrážedla.

KLADY ve zkratce:

– písečné i oblázkové pláže, kde najdete i místo jen pro Vás
– krásné místa pro stany i karavany
– celodenní animační program pro děti i dospělé (nevyužili jsme,ale nabídka je opravdu velká)
– velké hriště, restaurace, prodejna ryb, dobrá káva
– zázemí pro dovolenou s malými dětmi je maximální, včetně vnitřních herniček
– některá místa v prvních řadách jsou opravdu pěkná, vybavená krbem i slunečníkem

Náš pobyt v kempu proběhl v červnu 2018. Nejlevnější místa v zadních řadách byla až na výjimky prázdná.

Tip na ubytování v plně vybaveném stanuTADY!

Další fotky najdete na veřejném FB albu – CHORVATSKO S DĚTMI.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Booking.com

Leave a Comment