BUDAPEŠŤ: LÁZNĚ S DĚTMI?

V Budapešti jsme letos v červnu s dětmi strávili 4 dny. 4 dny ve městě jsou zvládnutelné pro školáky, ale nejmladší pětiletou bylo nutné celou dobu vytrvale motivovat návštěvou každého hřiště v naší blízkosti. Jediné, co v  Budapešti ocenila byly langoše, zmrzlina a termální koupaliště.

BUDAPEŠŤ S DĚTMI: TERMÁLNÍ KOUPALIŠTĚ NEBO LÁZNĚ?

Proč jsme vynechali všeobecně doporučované lázně Széchenyi? Stačilo vejít dovnitř a vyhlédnout z okna vedle pokladny. Před jedenáctou už bylo docela plno (cca 600 návštěvníků).  Promluvit si s místním asistentem (maďarsky), který přiznal, že dnešní očekávaný počet se bude blížit minimálně k číslu 2000 a bylo jasno.

Budapešť s dětmi

Tudy cesta pro nás nevede. Doporučený 20 minutový interval pro děti ve vodě a lázně v pravém slova smyslu v kombinaci s davem lidí, by pro nás v této chvíli bylo spíše trápení než relax. Zároveň prospěšnost těchto lázní pro zdraví dětí je pro nás více než diskutabilní.

Děti byly předem varovány, takže situaci jsme zvládli bez problémů, aniž bychom museli řešit jakýkoliv jiný náhradní koupací program.

Plavky i ručníky však zůstali v batohu, neboť na druhý den (kdy už jsem objevovala krásy Budapeště sama s dětmi) jsme na Markétině ostrovu (Margit sziget) zamířili směr termální koupaliště, které funguje celoročně. 

PALATINUS TERMÁLNÍ KOUPALIŠTĚ NA MARGIT SZIGET

Budapešť s dětmi

Termální koupaliště, které má bazény nejen pro děti, ale i rodiče. Svůj den si tady užijí  nejen batolata, školkáčci, ale i školáci.

Já jsem byla nadšena z velmi horkých bazénů, nejmladší si oblíbila houpačku v malém bazénu, školáci tobogány, rychlou řeku, vlnobití i klasický plavecký bazén.

Budapešť s dětmi

Ve všední červnový den bylo prázdno. Rodinné vstupné pro 1+2 je 5500 HUF, třetí dítě starší 3 let doplácí 2400 HUF. Celodenní vstupné pro mě a tři děti vyšlo na cca 670 Kč. Rodinné vstupné (2+3) na celý den pro pětičlennou rodinu stojí okolo 900 Kč.

Manžel, který nečekaně dorazil na poslední tři hodiny zaplatil za vstup necelých 200 Kč. V ceně jsou vnitřní i venkovní bazény, lehátka a šatní skříňka.

Budapešť s dětmi

Nejen výše rodinného vstupného, ale ve srovnání s údajně nejlepším akvaparkem v ČR (Aquapalace v Čestlicích) jsou zde i další pozitiva, které umožní strávit příjemný den celé rodině.

Nikde nehrála hlasitě žádná hlasitá hudba.

Vstřícný personál, plavčíci i první pomoc. Přivřený prst v lehátku (hodně krvacející) jsme vyřešili obratem. Domluva v angličtině bez problémů.

Nebyl zde žádný uřvaný animační program jako v  Aquapalace v Čestlicích. Naopak v blízkosti dětského bazénu pro nejmenší je stánek s dobrou kávou.

Dětské hřiště, stejně jako vnitřní termální bazén pro děti jsme nevyužili. Velikost bazénů i nejrůznější vodotrysky a bublinky zajistily, že i na lehátkách jsme byli jen pár okamžiků. Bazény mají různou teplotu, žádný nenutí děti vylézt z vody ven. Což nevím, jestli je výhoda. Já bych chvíli na lehátkách ocenila.

Budapešť s dětmi

Tobogány, divoká řeka i vlnobití bylo podle mých školáků to nej, rozuměj to nejrychlejší, které zatím vyzkoušeli. Já nemůžu soudit. Já stojím na břehu a počítám hlavy ve vodě.

Velký počet stánků s jídlem, klasická nabídka (langoše, smažené jídla, ale také ryba), dobrá káva, domácí limonády. Servis rychlý, domluvila jsem se anglicky, děti maďarsky. Jedinou nevýhodou je nemožnost platit v hotovosti. Můžete si složit hotovost na speciální kartu, nebo použít běžnou bankovní kartu. Dostupné jsou skříňky na uložení cenností, popř. vlastní skříňka v šatně.

Další fotky z koupaliště najdete na veřejném albu na FB – Maďarsko s dětmi.

Tip na závěr: Koupaliště se zavírá v osm večer. Ve stejném čase začíná hrát i fontána na začátku ostrova. Zastávka u fontány pomohla dětem načerpat síly na přesun k tramvajové zastávce.

Budapešť s dětmi

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment