ČAS PRO DCERU + SOUTĚŽ

Nejtěžší na životě s třemi dětmi je najít si čas jen jeden na jednoho. Lehko se řekne, těžko se realizuje. Dobrá zpráva je, že čím jsou starší, tím více vzniká příležitostí jak pro nás rodiče, tak i v rámci vztahů rodič a dítě.

Čas jeden na jednoho je podle mých zkušeností základní potřeba dítěte, která vyplave “na povrch” vždy, když ji v každodenní kolotoči opomíjíme. Velká rodina sice pro dítě představuje neustálý trénink nejrůznějších sociálních dovedností a velkou podporu při jakékoliv aktivitě, ale zároveň potomky až příliš často bereme jako skupinu. Každé dítě má sice menší či větší výhody ze svého postavení v rodině, ale pořád je to o spolupráci a kompromisech.

Nejsložitější postavení u nás v rodině má prostředním dítě. Ani malé, ani velké. Čas pro nejmladší se najde lehce – vyzvednutí ve školce po obědě znamená, že má minimálně 2 hodiny mámu jen pro sebe. Naopak prostřední se u nás dostává do situace, že je neustále ve společnosti jednoho či obou sourozenců. Nejstarší se díky posunuté večerce také zcela běžně dostane do situace, že je s námi sám.

Při všech krizovkách nám pomáhá soustředit se pravidelně na dostatek stráveného času jeden rodič na jedno dítě.

Vůbec se nemusí jednat o celý den či odpoledne. Jen opravdu musí být zřejmé, že se jedná o čas konkrétního dítěte. Už jsem slyšela i argument, že tento “čas” mají v jiných rodinách při přesunech na kroužky či vyzvedávání ze školy. Pro dceru i pro mě je to však málo. Postupně si hledáme to “naše” – to co baví ji i mě.

A já se snažím si tuhle potřebu společného času uvědomit dříve, než je na mě vykřičena při každodenním kolotoči.

Shrnula jsem 3 naše současné tipy, na inspiraci od Vás se budu těšit v komentářích. Přidáte-li tip na výlet s dětmi, můžete vyhrát knihu, která osloví malé i velké holky. Více info o soutěži je na konci článku.

ČAS PRO DCERU

 1. Učíme se společně šít. O jejím prvním šicím stroji jsem už psala tady. Po necelém roce se musím jen opakovat – tohle jen ten nejlepší první šicí stroj. Naprosto bez poruchy a bez problémů. Hmatatelný výsledek není vůbec zanedbatelný – nové látkové pytlíky na boty či oblečení na cesty, ubrusy a prostírání nám společný čas pravidelně připomínají. Zároveň je to něco nového pro ni i pro mě. Já jsem jen o kousíček napřed než ona.

2. Společně čteme – čteme na střídačku. Čteme a vykládáme si. Postupem času jsem zjistila, že dcera potřebuje opravdu hodně mluvit a kniha v jejím případě často jen otevře téma. Je možné, že nemá příležitost se u nás doma dostat ke slovu, jak by potřebovala. Nervozita z veřejného vystupování (blíží se školní slavnost) je u nás teď velké téma, a proto čteme a hodně mluvíme o strachu ve všech jeho podobách.

Více info o knize na odkazu pod fotkou.

3. Ona sama má svých aktivit více než dost, tj. na rozdíl od syna neuvítá další sportovní aktivitu. Kupodivu se však shodneme na cvičení jógy. Nepřesvědčili ji Jogínci v ČT, ale karty Jógová abeceda. 

Podle karet Hanky Luhanové může se svým dítětem cvičit i začátečník jako jsem já. Sada obsahuje nejen karty s jednotlivými cviky, ale také srozumitelný návod jak cvik vysvětlit svému dítěti. Já sama sice některé pozice umím, ale zcela určitě je neumím vysvětlit nikomu dalšímu. Tento návod mi situaci podstatně zlehčuje.

Zároveň karty miluje i naše nejmladší, která “jede” v této chvíli v písmenkovém období.

Tip na cesty: Na cestách se nám osvědčila skládací podložka Sit-it. Je tak malá a lehká, že v batohu nezabírá žádné místo a zacvičit si tak můžete i na místech, kde se bez podložky jednoduše neobejdete. V Itálii se k nám přidala i nejmladší…

Jen dodám s meditací se obě moje starší děti seznámily krátce v první a třetí třídě ve škole. První seznámení zanechalo na moji dceru velký dojem, který předala i své mladší sestře. Já teď vystupuji jen v roli tichého pozorovatele. Samotná potřeba “se zastavit” vyplyne vždy z dětí, nepopírám však, že inspirace u rodiče není ani v našem případě zanedbatelná. Prvotní impuls však moji dceři dal cizí člověk, který uměl podat základní informace způsobem vhodným pro děti.

O relaxačních technikách pro děti na blogu příště, máte-li tip na odborníka či jógu pro děti kdekoliv v ČR, určitě neváhejte sdílet. 

Další tipy na IG pod hastagem #casprodceru na účtu @3dmamablog

Poslední knižní novinka MALÁ BOJOVNICE se všemi výše uvedenými tipy souzní. Díky nakladatelství Grada je připraven jeden výtisk i pro Vás.

SOUTĚŽ O KNIHU – MALÁ BOJOVNICE

Více o knize na odkazu pod titulní stránkou.

Malá knížka s velkým poselstvím, které osloví malé i velké holky. Kniha, u které se více mluví než čte.

Kniha, která volně navazuje nejen na výše uvedené tipy, ale také na to, co teď v této chvíli považuji v našem životě za důležité. Ano, rodičovský přístup k životu je velkou inspirací pro děti…jsou však situace, které si rodiče i děti potřebují občas připomenout. 

Podmínky soutěže jsou pořád stejné – stačí odpovědět na jednoduchou otázku a být fanouškem tohoto blogu. 

Jaké výlety a dovolené plánujete s dětmi o prázdninách? Prázdniny jsou dlouhé, tipy na výlety s dětmi budou potřeba.

N E Z A P O M E Ň T E ❤ 

Současně být fanouškem FB profilu 3dmamablog nebo sledovat můj profil na IG @3dmamablog

Kdo soutěž nasdílí na FB či IG, bude do losování zapojený dvakrát, stejně tak se zdvojnásobí šance, pokud zmíníte kamarádku, kterou by soutěž mohla zajímat.

Své tipy můžete sdílet i na IG pod hastagy #soutez3dmamablog.

Soutěž bude probíhat od 22. 5. 2018 do 5. 6. 2018 do 12,00 hod. Vylosované jméno 1 výherkyně (zasílací adresa musí být v ČR) zveřejním tady na blogu 6. 6. 2018.

22 thoughts on “ČAS PRO DCERU + SOUTĚŽ”

    • Ivo zdravím, já se taky snažím, ale prostě doma často jedem v režimu, který moji snaze nepomáhá. Na cestách je to tak jiné, tam tyhle krizovky vůbec nemáme…času dost.

      Reply
  1. Dobrý den, určitě doporučím Matýskovu stezku na Prachaticku, hezká pohádková stezka s plněním úkolů, která končí na farmě s dětským hřištěm a malým občerstvením. Určitě doporučuji i výlet k nám na Konopiště, okružní výlet ekovláčkem, návštěva benešovského podzemí, procházka kolem zámku, Růžovou zahradu a hezké 2 roky staré dětské hřiště. Super výlet je i na bájnou hodu Blaník a rozhlednu, doporučuji cestu od Domu přírody, kde se děti určitě tak na půl hodiny zabaví 😉

    Reply
  2. S dcerami budu mesic v laznich Dolni Lipova. Tesim se na navstevu samoobsluzneho Lesniho baru, lanovkou na Serak, do Jeskyne na Pomezi..a milujeme Ceske Svycarsko, tedy urcite Rysi stezka, Vyhlidky jako Mariina, Pravcicka.brana a lodicky v Hrensku.

    Reply
  3. Každý rok jezdíme na Šumavu, kde je spousta vyžití pro malé i velké. Sovinec nebo třeba hrad Kašperk, kde si děti mohou zkusit manipulaci s lukem a kuší nebo zažít speciální prohlídky pro děti Staň se stavitelem hradu/ Staň se rytířem nebo princeznou- mohu doporučit. 🙂

    Reply
  4. Letos se chystáme s rodinou na zámek Loučeň, kde je několik úžasných labyrintů, blízko je úžasné Mirakulum, kde si děti můžou hrát celý den a také zoo Chleby. Také zajedeme do pekla Čertovina, kde se budou dětičky trošku bát a do Prahy na Smíchov, kde je výstava vláčků pro děti.

    Reply
  5. Míříme na dámskou jízdu s dcerkou a moji mamkou na Corfu. Moc se těšíme.
    Knihu bych moc ráda vyhrála, protože moje dcera se jmenuje Sabina a to znamená “Elegantní bojovnice”.

    Reply
  6. Plánuji hlavně výlety po Beskydech – prašivá, kotař, Slavíč, Lysá hora, přehrada Olešná a Baška. Už se těším na solečené sbírání borůvek a hřáibů, na IG sleduji jako marieruc a na fb jako marie Ručková Ruckova.Marie@seznam.cz

    Reply
  7. no velmi asi neinspirujem ale my sa chystame uz v juny na Siciliu a cez prazdniny budeme asi na chate u Sazavy, deti sa budu cachtat v rieke, jazdit na kole na zmezku, hojdat sa v hamake- taka oddychovka. Urcite si urobime pardnovy vylet i do Krkonos a tam vyrazime napr.na Zlate navrsi, a radi by sme i do Mirakula ci do Zoo Dvur Kralove.

    Reply
  8. Ahojky,se dvěma defmi,na které jsem sama na výchovu se cas vlášť pro každé z nich hledá jen těžko..tak vyrážíme spolu,coz pro starší “dceru” neni ideál..chystáme se na putování s vodníky do Prahy na Kampu,za motylky do Prahy též,ale hezký jecto i u nás třeba Lesopark Horka s kamenným obrem,kterého jde vzbudit..a těšíme se pod stan na Bukovinu..jinak ráda bych mým dětem věnovala jejich knihu..byla by o jejich odvaze,se kterou vše zvládají a mém obdivu k nim,že mají se mnou taky někdy trpělivost..?

    Reply
  9. Na prázdniny plAnujem rodinnou dovolenou pod Tatrami. …ale na prodloužený víkend jsme byli na Vysočině a tam je fajn Kukyho stezka z Březiny…
    Čas jen pro jednoho už planuju delší dobu,ale nedotahla jsem.to do konce…

    Reply
  10. hezký den, my určitě navštívíme ekologické centrum Sluňákov v Horce nad Moravou, kde mají kromě spousty aktivit pro děti v přírodě i velkou ohradu s ovečkama 🙂 čas trávený v přírodě beru jako nejlepší investici.
    cervenkova.barbora@seznam.cz

    Reply
  11. Letos jako každý rok míříme karavanem do Přelouče na kola (a když bude nálada, zkusíme i zabávný park v Chlumci), pak Velký Medier, cestou zpátky Strážnice a po dlouhé době nás čeká moře. A pak už jen výlety tady v Ráji… Tam stačí sednout na vlak a vystoupit kdekoliv a je tam krásně.

    Reply
  12. Najít vhodnou dovolenou pro 2 dospělé a 3 děti různého věku (nejmladší je tříměsíční) je docela náročné, nakonec jsme zvolili apartmán v Jeseníkách hned vedle lesa, dětské hřiště, do civilizace daleko. Snad si to všichni užijí. witlucie@gmail.com

    Reply
  13. Pro me je nejlepsi dovolena se odstehovat na mesic k nasim na vesnici, decka si vyhraji cele dny venku, ja nemusim varit a fakt mam relax. Jinak jedeme pod stan, coz asi s pulrocnim mimcem uz takova lahoda nebude. A pak jeste Chorvatsko Porec, at jedem v klidu v noci a deti spi 😉

    Reply
  14. No protože zrovna stavíme, tak máme v plánu jen 2 pidi výlety a jednu návštěvu babičky 🙂
    První výlet je do Sladovny do Písku.
    Druhý je na Lipno, na Stezku korunami stromů.
    K babičce jedeme na oslavu 70! 🙂

    Reply
  15. Stahujeme sa do noveho bytu na kraji lesa, takze pohoda zahradka a prechadzky lesom. V septembri mozno vylet k moru, bude nejake hr pobrezie alebo sardinia 🙂

    Reply
  16. Plánujeme se podívat do Zoo v Jihlavě, do Žďáru na sochy od Olšiaka, na modelovou železnici, pohádkovou vesničku… k tomu nějaká koupačka a stanování

    Reply
  17. Zdravím a hlásím, že náhodný generátor čísel tentokrát vylosoval Zuzanu Š. Gratuluji!

    Děkuji všem za inspiraci! Výletům zdar.

    Reply

Leave a Comment