S ORLÍKEM PRAHOU II.

Další díl z edice S ORLÍKEM PRAHOU – dětská kniha, která vám i dětem zpříjemní procházku Prahou, tentokrát na Malé Straně. Od prvního dílu o Staroměstském náměstí se liší tím, že nemá pracovní sešit zvlášť, ale úkoly i mapa jsou součástí knihy. Pojďte nahlédnout.

S ORLÍKEM PRAHOU – MALÁ STRANA

Stejně jako u procházky na Staroměstském náměstí se zapojila celá rodina, tj. 3 děti ve věku 11, 8 a 5 let. Pro usnadnění jsme vyrazili jen s ofocenými stránkami s úkoly a mapou. Je dobré si připravit (vystřihnout) předem domovní znamení.

Nalezením správného znamení a přiložením (přilepením) do šifrovacího archu dané zastávky, najdete písmeno do tajenky.

Náš nejstarší hlídal mapu a určoval směr cesty. Dcery postupně hledaly domovní znamení, poté jej lepily do správného listu a připravily si další stránku. Na střídačku zapisovaly písmenka do tajenky. Vypadá to jednoduše. Nejtěžší však byla právě organizace všech úkonů. Trvalo nám odhadem tak tři domy, než naše děti pochopili, že nemohou všichni dělat všechno.

Největší “problémy” samozřejmě měla nejmladší, ale rozdělení úkolů a spolupráce nebyla snadná ani pro moje starší děti. Ano, mohla jsem jim to ulehčit a každému okopírovat vlastní pracovní list. Neudělala jsem to záměrně – právě pro tuhle situaci.

Čekat na sebe moje děti už umí – to vyplývá z každodenního života vícedětné rodiny. Spolupracovat nad určitým úkolem a zároveń brát do hry i nejmladší se však teprve “učí”.

Tahle šifrovačka byla správným krokem. I přes problémy při odchodu z domova a několik krizovek “já chci takýýýýý” jsme si všichni tento rodinný výlet opravdu užili. Jednoznačně velké dobrodružství s nádechem tajemna, procházka nejen pro děti, ale i rodiče.

Kniha opět bavila celou rodinu. Vím, že existují i jiné pražské výlety s tajenkou, ale jen tady mě nadchlo zpracování. Původně jsme si ji jen půjčili z knihovny, ale velmi rychle jsme přišli na to, že jen měsíc nestačí a k této knize se budeme vracet.

239 Kč je za tuto knihu strašně málo. Časově omezená procházka s průvodce by stála daleko více.                                                      ►odkaz je pod titulní stránkou►►►►►

Zajímá Vás jak vypadá první díl edice S Orlíkem Prahou – Staroměstské náměstí? O prvním díle této edice jsem psala na blogu už tady.

ZKRATKY 3DMATKY – MALÁ STRANA

 Na procházku bych vyrazila bez kočárku, s nosítkem bude rozhodně příjemnější. Není nikde psáno, že musíte procházku absolvovat najednou. Na trase je řada zajímavých míst pro rodiny s dětmi, např. dětské hřiště hned u Karlova mostu. Za pěkného počasí můžete na první části trasy zvlášť s menšími dětmi strávit daleko více času, než si původně naplánujete.

V případě chladného počasí je v polovině cesty ideální zastávka ve smaltované dílně, kde si děti mohou namalovat svůj vlastní cestovní hrnek.

Vypálení trvá jen pár minut, tj. hrníčky si ihned odnesete. Časová náročnost je minimálně 90 minut, záleží na Vaší šikovnosti.

Více info o naší návštěvě v dílně Smaltum  ►►►►►►

MALOSTRANSKÁ BESEDA – LEONARDIUM

Příjemnou zastávkou může být také Malostranská beseda, která je pověstná svými interaktivními výstavami nejen pro děti, ale i dospělé. Až do 30.6. 2018 je zde nyní připravená výstava jménem Leonardium – Cesta do tvořivé mysli renesančního génia Leonarda da Vinci. Ačkoliv je oficiálně doporučená pro děti od 3 let, já po návštěvě s dětmi ve věku 11 až 5 let doporučuji pro starší děti. Nešla bych ani se samotnou pětiletou. Celou výstavu si užijí především školáci a dospělí.

SVATOMIKULÁŠSKÁ MĚSTSKÁ ZVONICE

Příjemnou zastávkou může být také prohlídka Svatomikulášské městské zvonice na Malostranském náměstí. Ve věži je třeba zdolat 215 schodů. My se tam teprve chystáme, na procházce jsme si jen vyhlídli a přidali na náš seznam “Co chceme v Praze vidět”.

Ačkoli se může na první pohled zdát, že věž náleží ke kostelu sv. Mikuláše, nikdy nepatřila církvi. Vždy byla součástí obecního majetku Malé Strany. Od 60. let 20. století se v duchu tehdejšího režimu změnil účel stavby – na pozorovatelnu Státní bezpečnosti, pro sledování západních ambasád sídlících v okolí věže.

Pracovní list o Svatomikulášské zvonici ke stažení zdarma zde.

My se tam teprve chystáme. Spojíme to s programem – Průkaz poctivého klíčníka pražských věží, který připravilo Muzeum města Prahy.
Navštívíme tak Petřínskou rozhlednu, Svatomikulášskou městskou zvonici, Malostranskou nebo Staroměstskou mosteckou věž či Prašnou bránu – věže spravované Muzeem hlavního města Prahy. Více info na odkazu pod logem.

Plánujete výlet do Prahy? Hledáte další tipy? Mrkněte na další naše články o Praze pro děti. Za Vaše tipy budu vděčna.

O Praze pro děti

Netradiční herny v Praze

Když v Praze prší

Poznáváme Prahu

Okolo Prahy

Leave a Comment