VELKÁ KNIHA DROBNÉ HAVĚTI

Před deseti lety bych se i vsadila, že knížku o drobné havěti svým dětem číst nikdy nebudu. Nemůžu přece číst knihu o něčem, čeho se ve své podstatě štítím a opravdu se bojím i vzít do ruky.

VELKÁ KNIHA DROBNÉ HAVĚTI

V té době jsem, ale netušila, že moje dcery se narodí s velmi kladný vztahem ke všemu, co leze a je sotva vidět. Původně jsem knihu vybírala pro 4 letou obdivovatelku veškeré drobné havěti, ale nakonec se ukázalo, že tato knížka bude mít v naší rodině daleko větší dosah.


Přiznávám, že mne velmi překvapilo, jak kniha s takovým tématem může být tak nádherná. Možná Vám to přijde, jako velmi silné slovo, ale tato knížka si toto označení opravdu zaslouží. Celé zpracování včetně jejího většího formátu Vás “nutí” knihou listovat znovu a znovu.

Pro představu přikládám pár fotografií – strana o motýlech patří u mých dcer rozhodně k nejoblíbenějším.

Nejrůznější havěť (od pavouků, přes housenky až k motýlům) je vyobrazena tak, že se chcete o nich dozvědět víc. Knih s podobným tématem pro tuto věkovou skupinu jsem viděla několik, ale žádná z nich ale nemá tak pěkné ilustrace.

Kniha je velkého formátu, což ji spolu s ilustracemi přidává na kráse a nutí Vás knihou opakovaně listovat. Nejen děti, ale i mne. Ano, opravdu je možné listovat knihou o hmyzu s potěším, i přesto, že máte-li vymést pavouka, běhá Vám mráz po zádech.


Nakonec se ukázalo, že knížku můžeme číst společně se všemi dětmi i přesto, že mezi nejmladší a nejstarším je šestiletý věkový rozdíl. Už je docela vzácné, abychom našli knihu, která zaujme všechny tři (4,7 a 10 let), ale tady si i nejstarší našel to svoje.

Bez váhání doporučuji i pro mladší školní věk. Druhačka jako milovnice motýlů byla knihou nadšena, nejen díky zajímavým informacím, ale také tím, že kniha se jí díky zvolenému písmu a jeho velikosti četla opravdu lehce.

Jednotlivé dvojstrany jsou věnovány konkrétnímu druhu. Dozvíte se zajímavé detaily o životě pavouků, vážek, stonožek. Pro lepší představu jsem vyfotila i obsah.

Na začátku knihy je položena jedna hádanka, která způsobí, že 3 děti se zabaví samy na dalších 30 minut. Není nad to, když se do patnácti snaží počítat nejmladší…. Hádanky a podněty k zamyšlení jsou položeny i v průběhu knihy.

Já i moje děti jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o havěti, která žije nejen tady u nás v okolí. Zcela určitě je to kniha, ke které se budeme vracet. Lupu už máme připravenou a jen čekáme, až roztaje.

Věřím, že na konci knihy budete všichni stejně jako my přesvědčeni, že veškerá drobná havěť je nejen krásná, ale i užitečná. Co víc si přát?

Ukladáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knihu.

Leave a Comment