KUCHAŘSKÁ SADA PRO NEJMENŠÍ

Všechny moje děti se mnou tráví čas v kuchyni od narození. Až pro nejmladší jsem se rozhodla sestavit její první kuchařský set. Prvotním impulzem, který věřím, že potvrdí v každé vícedětné rodině, je množství a rozsah hraček v domácnosti. Už při dvou dětech jsme v zásadě vyčerpali základní arzenál hraček, který chceme či pokládáme za nutné svým dětem dopřát. S blížícími se čtvrtými narozeninami jsem zjistila, že hračky by bylo třeba spíš z dětského pokoje odebírat. Další kola, koloběžky, apod. také už nepotřebujeme.

PRVNÍ KUCHAŘSKÁ SADA PRO DĚTI

Zároveń jsem chtěla dárek, který bychom připravili společně s její o 3,5 roku starší sestrou. Pojďte se inspirovat, co naše sada obsahovala. Zapomněla jsem na něco? Napište mi.

Jedna z nejdůležitějších položek pro mne byla kuchařka. Moje představa o její podobě byla překvapivě v rozporu s tím, co je v současné době na trhu. Dalo mi docela práci najít tu nej. Prošla jsem víceméně vše, co za posledních pět let vyšlo a pro nejmenší děti je podle mého názoru ideální DOBRODRUŽSTVÍ V KUCHYNI:DĚTI VAŘÍ SAMY. Více info o knize najdete na odkazu pod fotkou.

Druhou důležitou položkou na mém seznamu byla kuchyňská zástěra. Rozhodla jsem se nakonec pro variantu z obchodu IKEA, neboť k zástěře mají i kuchařskou čepici. Vše za 149,– Kč. Kuchařskou čepici doma ještě nikdo nemá, čtyřletka překvapivě právě z této čepice měla velkou radost.

Přejete-li si mít stejnou kuchyňsku zástěru i se svým potomkem, rozhodně mohu doporučit obecně prospěšnou společnost Český západ, která na svém eshopu nabízí opravdu kvalitně ušité kuchyňské zástěry pro děti i dospělé. Druhá dcera a já máme právě tyto a i po letech vypadají i po opakovaném praní skvěle. Po rozkliknutí fotky dětské žluté zástěrky se dostanete přímo na jejich eshop. Nákupem zároveň podpoříte jejich šicí dílnu, kterou provozují v Karlovarském kraji.

Dál jsem vybírala věci, které doma nemáme a vím, že by je dcera při vaření užila. Také jsem vybrala nástroje, o které je u nás v kuchyni “boj” a klidně užijeme o jeden navíc. Zmenšené varianty kuchařských sad jsem nekupovala, základní věci má dcera ve své dětské kuchyňce. Moje snaha, aby děti vařily ve své a já také, přišla vniveč už u prvorozeného. Maminčina kuchyň je jednoznačně vždy zajímavější.

Vybrala jsem základní věci na první pohled barevně odlišné od těch, co mám teď v kuchyni já, aby nemohlo dojít k záměně, neboť nože určitě budeme ukládat v mém kuchyňském šuplíku. Ostatní předměty zůstanou v tématicky laděné krabici, kterou navrhla naše oblíbená ilustrátorka Eva Chupíková. Její ilustrace provázejí mé dcery poslední dobou čím dál častěji. Už jsem psala o knize, kterou ilustrovala (Zákeřné keře) a její Prázdninový deník nás bude letos doprovázet na našem velkém letní dobrodružství.

Nerezový kráječ vařených brambor, Domácí potřeby OD Kotva IKEA sada nožů MATDOFT, 3 ks, 79,– Kč IKEA odměrky STÄM, sada 4 ks, 29,– Kč
IKEA bukové prkénko, PROPPMÄTT, 149 Kč
IKEA skleněná odměrka, VARDAGEN, 79,- Kč
TESCOMA sada 3 ks – vařečka, obracečka, vidlička WOODY, 89, — Kč

Už není tajemstvím, že obě moje dcery jsou velké fanynky pohádky Ledové království – rozhodně jsem tedy nemohla v Tescu ve výprodeji nechat tuhle mašlovačku a šlehací metlu. Fialová mísa byl jen momentální nápad. Přiznávám, že do své kuchyně bych si vybrala obě věci zcela jiné, ale potisk Ledového království dává těmto kuchařským pomůckám z pohledu mých dcer rázem punc výjímečnosti. Radost, kterou tato položka udělala znamenala pro mne menší životní lekci….moje představa o podobě mísy i mašlovačky byla zcela jiná. Jsem však ráda, že jsem se této představy křečovitě nedržela…o tom asi až někdy jindy. Teď zpátky ke kuchařské sadě pro nejmenší.

Výběrem ve výprodeji v Tescu jsem byla příjemně překvapena, takže jsem neodolala a vzala i razítka na sušenky a silikonovou formu na pečené lízátka. Asi jedna z mála forem, které ještě v kuchyni nemám. Nikdy jsem je nedělala, až poprvé s dcerou. Jednoduché a zároveň ideální občerstvení na narozeninovou oslavu. Silikonová forma včetně tyčinek stála něco málo přes 30,– Kč.

Také by tam ještě mohlo být:

Jsou věci, které jsem teď nekupovala – my už je doma máme. Chystáte-li sadu zejména pro prvorozené dítě v rodině ještě bych zvážila:

IKEA kráječ na jablka – věc na přípravu svačinky, čtyřletka už si dovede připravit svačinu sama. Program minimálně na deset minut:)

TESCOMA škrabka s příčnou čepelí PRESTO Expert
TESCOMA nůž na máslo PRESTO

Kdybych neměla krabici nejrůznějších vykrajovátek, rozhodně bych mou kuchařskou sadu doplnila o sadu vykrajovátek z Tescomy. Teď jsou v akci číslice, odkazy najdete pod fotkami. Jsou pevné, nelámou se, nemění tvar, a hlavně se dají dát do myčky. Stejně tak existence 4 válečků od prvních společných vánoc mi brání koupit další, i přesto že ani jeden z nich nemá nastavitelnou výšku. Košíčky na muffiny nám také doma nechybí. Muffiny už zvládne upéct i sedmiletá dcera, která si rozhodně potrpí na tom, aby měly správný papírový košíček.

Vykrajovátka abeceda DELÍCIA KIDS, 34 ks
Vykrajovátka číslice DELÍCIA KIDS, 21 ks, teď v akci za 59,– Kč
Váleček s nastavitelnou výškou DELÍCIA, teď v akci za 79,– Kč
Cukrářské košíčky DELÍCIA ø 6 cm, 60 ks, srdíčka

Tuhle váhu bych do kuchařské sada zařadila jen čistě z nostalgie. Léta už vážím na digitální, ale začátky v kuchyni mám spojene právě s ní. Jen další váha do kuchyně se tedy vůbec neslučuje s mým letošním předsevzetím o minimalismu a moje děti už bezpečně ovládájí váhu digitální.

Do krabice se vše vešlo, místa je tam pořád dost. Její vnější rozměry jsou 48x31x23 cm. Krabice se zdá být docela trvanlivá – kdyby si v ní dcera za pár let stěhovala věci do svého prvního samostatného bydlení, vůbec bych se nedivila:)

Do kuchařské sady pro starší dítě můžete ještě přidat zápisník pro své vlastní recepty. Velmi blízká je mi tradice, kdy nejen nejbližší členové rodiny, ale i přátelé a spolužáci ze školy, se s ním podělí o recept na své oblíbené jídlo. Zatím jsem však zajímavý zápisník receptů pro děti nenašla.

Ukladáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment