CO MÁ VĚDĚT SPRÁVNÝ ČECH

V dubnu mého nejstaršího čekají příjímací zkoušky na osmileté gymnázium. O nutnosti volby “plynout s davem” a vzhledem k nízké kvalitě druhého stupně základních škol zcela automaticky zvažovat přechod na gymnázium již v 6. třídě, o roli rodiče v rámci přípravy na přijímací zkoušky bude jeden z dalších článků. Teď bych Vám ráda představila knihu, kterou je vhodné zařadit do knihovny žáka páté třídy. Jeden z příjímacích testů (školních) může být totiž i na téma všeobecný přehled.

Trénování vyplňování testů je sice možný způsob, jak dosáhnout v testu skvělého výsledku, ale přečtení této knihy bylo pro mého syna rozhodně příjemnější způsob, jak si rozšířit všeobecný přehled. Následný rozhovor o jednotlivých tématech knihy pak jen upevnil jeho základní všeobecný přehled o České republice.

Kniha obsahuje kapitoly: KDO JSME, STŘÍPKY Z NAŠÍ HISTORIE, NA KOHO A NA CO MŮŽEME BÝT HRDÍ.

Výběr jednotlivých pojmů i témat odpovídá dané věkové kategorii, stejně tak jejich vysvětlení. Syn přečetl během několika dnů. Některá témata, jako např. první mezinárodní park tmavé oblohy (Jizerský park tmavé oblohy) či střed ČR jej zaujaly k dalšímu hledání informací. Z jeho pohledu s knihou nebyl žádný problém.

Já už jsem trochu náročnější – uvítala bych zajímavější grafické uspořádání jednotlivých stránek. Já sama si většinu textu pamatuju lépe, je-li přehledný. A i moje mladší dcera si s větším zájmem vybírá knihy, které neobsahují jednolitý text. Řada naučných dětských knih už tento formát dávno uplatňuje – často ale jen pro menší školáky. S vyšší věkovou kategorií jako by se zapomínalo na jednoduchost a přehlednost.

Ocenila bych i větší zapojení samotného dítěte, např. související tipy na výlet (museum, výstava), další knihu podrobněji vysvětlující téma či otázku na kterou si dítě dohledá odpověď samostatně. Na řadu těchto věcí jsme přišli se synem až při následném rozhovoru a myslím, že je škoda, že nezazněly přímo v knize.

I přes výše uvedené nedostatky je tato knížka pro starší školáky rozhodně zajímavá. Pro upevnění všeobecného přehledu při přípravě na příjímací zkoušky nejspíš i důležitá (záleží na daném testu jednotlivých škol), ale zároveň také zábavná varianta přípravy. V této chvíli nevím o jiné dětské knize pro starší školáky, která by takto shrnula základní fakta o České republice a jejich významných osobnostech.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Grada Publishing, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Cena v této chvíli (2/2018) je 299 Kč. Odkaz je pod titulní stránkou.

Název: CO MÁ VĚDĚT SPRÁVNÝ ČECH, 111 velkých vyprávění o malé zemi
Autor: Michal Vaněček
Ilustrace:
 Václav Ráž
Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.
Počet stran: 128
Anotace: Znáte celou českou hymnu a kolik má slok? Víte, jaké jsou naše státní symboly a co znamenají? Kolik máme státních svátků a proč je slavíme? Nebo kteří Češi a jaké vynálezy se celosvětově proslavili? V této knížce se dozvíte odpověď nejen na tyto otázky, ale také spoustu dalších zajímavostí a střípků z naší historie. Máme právo být hrdi na to, co jsme v historii dokázali, kam jsme posunuli hranice vědy a techniky, hranice lidských možností ve sportu, co jsme dokázali v umění.Tato kniha pro vás jistě bude inspirací a připomene vám, proč být hrdý na to, že jsem Čech, a jací Češi byli a jsou kabrňáci!

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment