O PRAZE PRO DĚTI

Praha a my je téma letošního vánočního dárku pro celou rodinu. Rozhodla jsem se připravit společný vánoční dárek pro celou rodinu, tak aby jsme tam našli (zejména děti) něco pro každého z nás a zároveň, aby tento dárek znamenal společně strávený čas.

V PRAZE S DĚTMI

Není ještě zcela kompletní, ale jako tip na dárek má jistě dostačující podobu. Ať už žijete či jen plánujete výlet do Prahy s dětmi – inpirace pro knížky, hry, omalovánku či vystřihovánky týkající se Prahy je právě tady.

DĚTSKÉ KNIHY O PRAZE

Pro společné čtení s dětmi jsem vybrala pražskou pohádku o malém mužíčkovi, který si oblíbil porcelánovou panenku a chodíval za ní do malého krámku na Starém Městě.

Napsal ji držitel Zlaté stuhy za celoživotní přínos literatuře pro děti a mládež Zdeněk K. Slabý. Jen jsem ji prolistovala…ilustrace Barbary Issa Wagner jsou kouzelné. Při nákupu přímo v eshopu nakladatelství Grada (odkaz pod titulní stránkou) je teď akce + 1 další kniha z omezeného výběru zdarma. Až je mi líto, že cena této krásné knihy je nižší než cena časopisu.

Druhou knihou v mém výběru je básnická sbírka Malý pražský chodec. Jejím autorem je literát a pedagog Ondřej Hník.

Věřím, že nejen děti inspiruje k dalšímu poznávání Prahy.


Speciálně pro nejmladší jsem neodolala a pořídila ji Pucleso – puzzle a pexeso v jednom – provedení takové, že už u nás zůstane napořád.

Akční cena – TADY!

Novinku od Evy Chupíkové jsme si s holkama nemohly nechat ujít. Její prázdninový deník nebo víly ze Zákeřných keřů jsem už na blogu zmiňovala. Slohovník aneb Praha má styl mě potěšil – každá jednotlivá stránka aktivně zapojuje čtenáře.


Tento interaktivní průvodce Vám představí hlavní rysy jednotlivých stavebních slohů na nejznámějších pražských památkách jako je například bazilika sv. Jiří, katedrála sv. Víta, Letohrádek královny Anny, Valdštejnský palác, Stavovské divadlo… 
Každé období doprovází tvořivé úkoly, takže můžete kreslit, stříhat, lepit…… tady jsem si stopro jista, že dcera bude nadšená.

Pro nejstaršího syna jsem našla dobrodružný detektivní román odehrávající se za života významného českého malíře Jakuba Schikanedera. Svědkem vyšetřování dávného zločinu může být každý, kdo vstoupí do Prahy tmavých uliček, petrolejových lamp a kočárů.


Velkoformátovou omalovánku Prahy – plakát o velikosti 68 x 100 cm mám tušení, že budeme vybarvovat všichni. Dostatečně velká omalovánka je osvědčený způsob, jak se sejít u stolu. Jediná, kterou jsem našla. Docela mě překvapilo, jak je těžké sehnat omalovánku o Praze.

SPOJOVAČKY jsou u nás velkým hitem pořád. Nejmladší budu nejspíš muset okopírovat pár stránek, aby mohla taky “spojovat”.

Vystřihovací pohlednice pražských památek

Nádhera, že?

Dají se koupit jednotlivě nebo jako sada 6 či 12 kusů. Jsou pro nejstaršího syna.


VOUCHER na procházku s výkladem na Vyšehradě od Strašidelné Prahy 
Původně mě název Strašidelná Praha odrazoval, ale podle podrobnějšího popisu se myslím máme všichni na co těšit.

VOUCHER na rodinnou strategickou hru v Praze 

Jen poznámka na okraj – ani jednu z těchto organizací neznám a nemám zkušenost, vybrala jsem podle nabídky na netu a emailové korespondence. Nabídka procházek pro rodiny s dětmi mě až příjemně překvapila.

Vlastivědné procházky pro rodiny s dětmi lze objednat i online přímo u Pražské informační služby.

Naše pražské vycházky budeme příští rok zaznamenávat formou deníku…..vzhledem k většímu věkovému rozdílu dětí, a samozřejmě velké touze nejmladší vyrovnat se svým starším sourozencům jsem vybrala tento skicák o rozměru A4. Nejmladší tak bude mít dostatek prostoru, aby také vyjádřila své dojmy z výletu 🙂

Zvažuji i společenskou hru od Albi pro celou rodinu  – BRAINBOX PRAHA. Škoda, že nemají hru typu povídačky na cesty na téma Prahy.  Jsem si jista, že bychom je s dětmi na procházce Prahou využili. Znáte ji?Pořád hledám mapu ….  zjednodušenou a srozumitelnou i mladším školákům a školkáčkům.

Vše bude uložené v IKEA krabici, která pak může ukrývat poklady z našich výletů, obrázky, fotky apod.

Víte o dalších hrách, organizovaných procházkách či šifrovacích hrách? Máte své oblíbené knihy o Praze, ať už pro děti či dospělé? Znáte nejlepšího průvodce Prahou?  Neváhejte a sdílejte, pojďme se inspirovat navzájem!

Průběžně ukládám zajímavé odkazy týkající se Prahy na tuto nástěnku.

POZNÁVÁME PRAHU  ►►►►►►►►► POKRAČOVÁNÍ

Kam v Praze s dětmi?
Naplánujte si svůj výlet do Prahy díky webu PRAŽSKÉ ZKRATKY.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

7 thoughts on “O PRAZE PRO DĚTI”

  1. To je super napad! Myslim si, ze s darky umim byt docela originalni, ale tohle by me fakt nenapadlo. Ted to jeste neni u nas aktualni, ale treba jednou… 😉

    Reply
    • Díky, inspiraci přinesl sám život…byli jsme na procházce s dětmi, v Praze žijeme krátce a zjistila jsem, že nic nevím:) A děti se ptají…

      Reply
  2. Super inspirace, díky moc. Taky mám doma tři “kousky” a s nejstarším právě v rámci poznávání ČR putujeme po krajských městech. V Praze už jsme párkrát byli a ještě brzy pojedem. Na Pinterest jsem mrkla jen zběžně, tak snad se nebudu opakovat:
    – Lucie Seifertová má ty rozkládací knížky o Praze ještě dvě další
    – moc se nám líbila knížka Prahou kráčí lev https://www.databazeknih.cz/knihy/prahou-kraci-lev-16525 – dá se podle ní udělat krásná jedno či dvoudenní vycházka
    – krásná je knížka Kam běží modrá liška – úžasně bohatý jazyk v tajuplných pohádkách/příbězích ze staré Prahy, dům s modrou liškou ve štítě si pak můžete na Kampě najít, je to prima hledačka, https://www.kosmas.cz/knihy/202623/kam-bezi-modra-liska/
    – z průvodců pro děti se nám nejvíc osvědčila kniha S dětmi Prahou bez nudy https://www.megaknihy.cz/pedagogika/5611-s-detmi-prahou-bez-nudy.html , speciálně trasa po pasážích, dvorech, zkratkách apod. na Starém Městě je suprová
    – krásná je i kniha Tři zlaté klíče od Petra Síse
    – pro větší je Praha, babka měst nebo Praha v srdci
    – zkuste Výlety s tajenkou – http://www.velkadobrodruzstvi.cz/vylety-s-tajenkou/, nepotřebujete průvodce, trasu máte popsanou a ještě si zahrajete (tady je jedna zdarma ke stažení, abyste věděli, jak to vypadá: http://www.velkadobrodruzstvi.cz/vylety-s-tajenkou/vylet-kolem-skrytych-zahrad-a-vodopadu-k-hladove-zdi-az-na-petrinskou-rozhlednu)
    – pěkná knížka i s pracovním sešitem je Ďasík s ďáblík – https://www.databazeknih.cz/knihy/dasik-a-dablik-336984
    – super gamebook je Ztraceni v rudolfinské Praze – https://www.databazeknih.cz/knihy/ztraceni-v-rudolfinske-praze-329040
    – fajn pracovní knížka je také s Orlíkem Prahou- to je zaměřené jen na Malou Stranu – https://www.databazeknih.cz/knihy/s-orlikem-prahou-mala-strana-280900
    Kdybych si ještě něco vybavila, přidám. 🙂 Krásné dny! Veronika
    https://pesleri.blogspot.cz

    Reply
  3. Paráda. Hledala jsem docela dlouho, ale spoustu zmiňovaných knížek jsem ani nezahlídla. Díky moc.
    Mrkla jsem jen v rychlosti na blog, a článek o knihách k 17.11. je super. Mám uloženo a nakouknu zas.

    Reply
  4. To je krásný nápad na dárek 🙂
    Když jsme se do Prahy přistěhovali, také jsem začala pátrat po knížkách, protože mne strašně štvalo, že se v Praze nevyznám a spoustu míst neznám.
    Vybrala jste krásné knížky a spoustu dalších je připojeno ještě v diskuzi. A pokud nevadí, přidám ještě nějaké tipy od nás 🙂
    – Kluci měli rádi putování za pověstmi a legendami, takže oblíbené byly nejen Staré pověsti české (nebo ještě lépe Obrázkové staré pověsti české), ale třeba Pověsti staré Prahy (Magdalena Wagnerová) nebo Pražské pověsti (Václav Cibula)
    – dlouho jsem s sebou na výlety v batohu nosila knížku Praha známá i neznámá (Milada Motlová)
    – nádherné ilustrace interiérů budov nebo domovních znamení jsou v Praha, Podrobný obrazový průvodce (Tomáš Rygl)
    – díky téhle knížce jsme objevili spoustu dětských hřišť, kde se dá při procházkách proběhnout nebo nasvačit – Alexandra Kohoutová: Praha s dětmi na krku
    – několik let jsme pravidelně chodili na dětské vlastivědné procházky od Pražské informační služby, ty jsou naprosto úžasné (http://www.praguecitytourism.cz/cs/nase-cinnost/prazska-vlastiveda)
    – krásné (a trochu i strašidelné) procházky po Praze má i Muzeum strašidel a pověstí (http://www.muzeumpovesti.cz/cz/clanek/78/)
    – teď nově běháme po Praze (a nejen po Praze) s aplikací Skryté příběhy (https://www.skrytepribehy.cz/)
    – krásné jsou i karty Hravá Praha pro děti i rodiče (http://eshop.prague.eu/catalog/en/suvenyry-hrava-praha-pro-deti-i-rodice/p300032icsuvenyry.html)
    – a pokud jde o mapu, kupovali jsme si ilustrované mapy (třeba Pražský hrad, ta mi přišla krásná i pro děti). Až se naučí číst v normální mapě, pak doporučuji ještě mapu na šátku, nezmuchlá se, netrhá se, moc fajn nápad (http://www.mapynasatku.cz/praha.html)
    Určitě bych tu ještě nějaké knížky našla, ale prcek už mne táhne pryč od počítače 🙂
    Mějte se krásně,
    Olga

    Reply
  5. Olgo, děkuji Vám. Vaše tipy jsou skvělé. Já jsem opravdu hledala a řadu Vámi zmiňovaných věcí jsem nenašla. Skryté příběhy rozhodně budou bavit mé starší děti. Mapu na šátku omrknu hned zítra. Knihy od Vás i od Veroniky mám už na seznamu do knihovny. Úžasné, kolik inspirace se podařilo shromáždit na 1 místě…Děkuji.

    Reply

Leave a Comment