NETRADIČNÍ HERNY

Nejlepší je trávit čas venku, ale někdy k tomu počasí zrovna nesvádí.. A (alespoň naše) děti mají rády herny. Mě ale typické herny z obchodních center zrovna netáhnou. Aby se herny líbily i mně, neměl by v nich být příliš hluk a zmatek, byly vkusné.. Přináším tipy na několik takových.

1. S 3dmama se shodneme, že Zemědělské muzeum je skvělá volba na program s dětmi od nejútlejšího věku. A se dvěma novými hernami to platí dvojnásob.

Malým dětem (před/školkového věku) návštěvou rozhodně ukážete, že slovo “muzeum” neznamená žádnou nudu, naopak poznání a hru. Nechci se tu věnovat jednotlivým expozicím, ale právě místům pro hru.

Malé děti nejprve vezměte do expozice Dělat les ve třetím patře vlevo. Na chvíli si tak snad budete moct v klidu sednout na kmeny stromů, zatímco si děti pohrají s dřevěnými hranoly. Teprve poté doporučuji přejít do gastronomické herny na druhé straně.. tam už asi budete muset asistovat 🙂

V gastronomické herně najdete nejprve perníkovou chaloupku (s perníky na suchý zip).

Potom zřejmě projdete “trávníkem”, kde si děti vytrhají mrkev (plyšové, pro ty naše malé Pražáky..bohužel už jsou dost potrhané), až dojdete do obchodu, kde si děti nakoupí a dokonce i u opravdické pokladny zaplatí nákup. Opravdová vytištěná účtenka je pro naše děti úplný poklad 🙂

Dále děti můžou vařit v kuchyňkách a na tabletech..

Zemědělská odrážedla s přívěsy jsou zpět v suterénu muzea.

Samozřejmě je k dispozici i hrací prostor u expozice Rybářství atd.

Děti do 18let vstup do NZM neplatí, takže vstup pro početnější rodinu vyjde levněji než leckterá běžná herna (110Kč za dospělou osobu). My jsme pořídili rodinnou roční vstupenku (400 Kč).

2. Otevřená výtvarná herna ve Veletržním paláci probíhá každou středu odpoledne a čtvrtek dopoledne i odpoledne. Oficiálně je určena pro děti od roku a půl do pěti let. Sice můžu potvrdit, že i malé, třeba dvouleté děti si ji užijí – mají možnost něco trhat, tvořit odrazy za pomoci meotaru apod. Ale myslím, že předškoláci nebo i mladší školáci si z návštěvy odnesou víc.

“Doporučuji přijít chvíli před začátkem programu, ať máte čas prohlédnout si alespoň část expozic (vstupenka do herny platí jako vstupenka do celé galerie). Pokud se děti nebudou bát, projeďte se proskleným výtahem až do 4. patra. Uvidíte Veletržní palác v celé jeho kráse.”

Pro dospělé také doporučuji před návštěvou zhlédnout pořad Adama Gebriana o samotném Veletržním paláci. Myslím, že může na návštěvu dobře naladit.

Pokud půjdete do herny s kamarádkou/partnerem a můžete se u dětí vystřídat (pro děti mi nepřipadá moc srozumitelné), doporučuji si prohlédnout nejen známou loď od Aj Wej Wej ve dvoraně Veletržního paláce, ale také druhou, schovanou, část výstavy vzadu v patře s názvem Prádelna, která zapůsobí ještě silněji: poztrácené, často dětské oblečení i boty z uprlchlických táborů. Výstava trvá do 7. ledna 2018.

V souvislosti s hernami v galeriích mě napadá, byli jste někdy v Artpark galerie Rudolfinum? My jsme měli smůlu – po návštěve výstavy Krištofa Kintery bylo zavřeno tam i v kavárně – pozor, je zavřeno nejen pondělky, ale i čtvrtky!

3. Už zde na blogu byla zmiňována ústřední knihovna na Mariánském náměstí s dětským koutkem. Nejedná se tedy o klasickou hernu, spíš o tichou hernu. S množstvím převleků, hraček a samozřejmě knížek..

4. Přiznám se, že jsme v hernách muzea hl.m. Prahy byli pouze jednou a to v Langweilově herně, když nás v roce 2015 děti doprovázely na výstavu Holešovice – Bubny a došla jim trpělivost.. máte s nimi víc zkušeností?

Máte tip na místa s podobnou atmosférou? Budeme za ně rády!

1 thought on “NETRADIČNÍ HERNY”

Leave a Comment