RATAJSKÁ VYHLÍDKA

Utajená vyhlídka na řeku Sázavu nám byla odhalena jen díky aplikaci Skryté příběhy. Pojďte se inspirovat, kam na výlet s dětmi v okolí Prahy. Rataje nad Sázavou jsou vzdálené od jižního konce Prahy cca 40 km.

RATAJSKÁ VYHLÍDKA

Na vyhlídku vede zhruba kilometrová trasa lesem přímo od zámku v Ratajích nad Sázavou. Zabere to jen pár minut. Ale je to škoda, zvlášť pokud máte děti starší 6 let. My jsme zvolili procházku danou příběhem Dobrodružství Jana Ptáčka.

Rok 1403 | Rataje nad Sázavou | délka 4 km | 10 zastavení | trvání 2h

Začíná kousek od hradu Pirkštejn, který není veřejnosti přístupný ani v normálních časech.

Hrad Pirkštejn

Trasa patří k těm nejslabším, které jsme dosud s aplikací Skryté příběhy absolvovali, ale procházka svůj účel splnila. Poznali jsme Rataje nad Sázavou skrz naskrz, děti jsme unavili.

Dětské hřiště ani otevřené okýnko jsme neviděli.

Rataje nad Sázavou

Prošli jsme se cestičkami, kam bychom sami nejspíš nedošli. Počet lidí, které jsme potkali, můžeme spočítat na prstech jedné ruky. Je to škoda, počasí bylo ideální na výlet s dětmi.

Ratajská vyhlídka
Na vyhlídce je ideální místo pro odpočinek.

Na zpáteční cestu do Prahy jsme měli naplánovanou rozhlednu Špulku, ale zdrželi jsme se na hradě Český Šternberk. Ten je od Rataje nad Sázavou vzdálen jen cca 10 minut.

Český Šternberk s dětmi

Hrad Český Šternberk je sice teď zavřený, ale omrknout můžete hladomornu. Vede k ní příjemná procházka lesem.

Hladomorna u hradu

Hned pod hradem se můžete napojit na stezku rytíře Jana Kryštofa Šíce. Ta sice vede z Divišova přes kopec Vrcha, osadu Měchnov, kolem rybníku Brtničák, hradu Český Štenberk, ale my jsme vyrazili pozpátku.

Český Šternberk
Český Šternberk

Je to nenáročná procházka lesem, cca 7 km dlouhá. Cedule u této naučné stezky jsou na české poměry zajímavě zpracované i pro školáky.

Český Šternberk
S mladšími dětmi než jsou moje je tohle pohodová trasa na celodenní výlet.

V létě se tam nejspíš vrátíme a výlet spojíme s návštěvou přírodního koupaliště v Divišově. Na hradě Český Šternberk se konají nejen speciální prohlídky pro děti, ale také komentované cyklovycházky po okolí hradu. Více info – TADY!

Hledáte další tipy na výlet s dětmi? Mrkněte na další naše výlety.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nepřehlédněte nástěnku – POZNÁVÁME ČESKO.

Ratajská vyhlídka

1 thought on “RATAJSKÁ VYHLÍDKA”

Leave a Comment