HRAVÁ PRAHA

Je pro mě důležité, aby moje děti žijící na okraji Prahy, znaly Prahu v pravém slova smyslu. Postupem let však už mé snahy děti lehce prokouknou a ne všechny moje nápady na hravé poznávání Prahy přijmou s nadšením. Pojďte se podívat, co se letos o jarních prázdninách osvědčilo u puberťáků i prvňačky.

Při koupi tohoto puzzle přiznávám mou jedinou motivaci – přehledně zrekapitulovat s dětmi nejznámější stavby a místa, která jsme už společně v Praze navštívili.

4DCITY PUZZLE – PRAHA
Hravá Praha

Puzzle má 2 části – historickou a novodobou, která je navíc doplněná o malé modely staveb. Podle fotografií bylo vidět, že ani jedna část nebude na složení jednoduchá a obě budou vyžadovat velkou dávku trpělivosti.

Oficiálně je toto puzzle je určené dětem od 14 let. Tipovala jsem, že puzzle budu z větší části skládat já a děti doplní až stavby.

Dopadlo to zcela opačně. Já jsem skládala minimálně. Všechny děti (ve věku 13,10 a 7 let) se postupně vystřídaly a během 1 týdne složily obě části. Samotné stavby dokázala podle plánku doplnit prvňačka i samostatně.

Hravá Praha

Byla to ideální sourozenecká lekce o spolupráci. Jeden z plánků má teď sice kvůli přetahování 2 části, neobešlo se to bez slziček a pocitu obrovské křivdy ze strany sourozenců, ale puzzle je složeno.

Hravá Praha

Opět se ukázalo, že pravidelné procházky s Peprnou Prahou mají zásadní vliv na moje děti. U řady míst si i nejmladší pamatovala, že jsem tam byli s Liborem, přitom na procházky začala chodit jako čerstvě pětiletá. Nebudu prozrazovat jeho slovní hříčky, ale můžu potvrdit, že řadu z nich si pamatuje nejmladší i nejstarší.

Čtvrtou dimenzí tohoto puzzle je čas. Díky plánku či svým znalostem můžete postupovat chronologicky a přidávat budovy tak, jak byly skutečně postaveny.

Puzzle u nás doma chvíli zůstane. Historická část žádné další využití zatím nejspíš nemá, ale novodobá mapa doplněná o karty Hravé Prahy bavila nejmladší celé odpoledne.

HRAVÁ PRAHA PRO DĚTI I RODIČE

Hravá Praha je soubor 35 karet, které mají původně sloužit ke ke zpřestření procházky, ale díky puzzle je využijete i doma. Dostatečně velké fotografie i malým dětem připomenou, které místa už navštívily.

Plastické modely budov a jejich fotografie umožňují řadu her a kvízů.

Moje nejmladší nejdřív třídila karty podle kritéria, kde už byla a kam určitě musíme jít na výlet. Pak hledala místa z fotky na puzzle. Ačkoliv je to pro prvňačku náročný úkol, ona se nevzdala. Z každého nalezeného místa měla velkou radost.

Hravá Praha

Karty jsou doplněné skvělým orientačním plánkem. Je srozumitelný i dětem a rozhodně pomůže při orientaci na procházce. Pomocí karet si na plánku můžete naplánovat svou vlastní trasu.

Plánek je zdarma ke stažení TADY!

V Praze s dětmi

Další tipy pro procházky Prahou s dětmi najdete na blogu – TADY!

Hravá Praha
Podrobnější info o kartách najdete – TADY!

3dmamablog tip: Ať už předem či během procházky nechte děti zakreslit do mapy, kudy jste už na procházce Prahou šli a kam budete pokračovat. Společné plánování trasy s přesně označeným místem, kde se bude odpočívat, kde je hřiště a kde zmrzlina či svačina, se mi s dětmi osvědčilo už v předškolním věku.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek. Ověřené tipy pro Prahu s dětmi najdete na pinterestové nástěnce Praha s dětmi.

Leave a Comment