BAREFOOT BOTY

Zatímco starším dětem jsme boty cíleně sundávali, nejmladší dceru jsme naopak opakovaně “naháněli” s botama v ruce. Opět klasická situace s třetím dítětem – ověřené postupy nefungovaly. Byla to pro mě další lekce “aha, jde to i jinak”. I přes návštěvu školky i školy v botech se zouvá neustále bez ohledu na typ obutí či počasí.

Opět to byl právě její přístup, který ve mě zasel semínko pochybností, zda tradiční způsob obouvání je ten nejvhodnější pro všechny.

BAREFOOT NEBOLI CHŮZE NABOSO

Obouvání dětí je však pořád nejvíce konzervativní oblast mého rodičovství. Moje ochota experimentovat na tomto poli je nejmenší ze všech oblastí dětských potřeb. Díky blogu jsem měla příležitost otestovat barefoot boty nejdříve na sobě. Co mě nadchlo a jaké problémy jsem musela překonat? Pojďte nahlédnout.

DÁMSKÁ BAREFOOT OBUV VYROBENÁ V ČESKÉ REPUBLICE

Barefoot boty jsou ve zkratce: lehké boty s velmi tenkou nikterak nevytvarovanou podrážkou s dostatkem místa pro všechny prsty. Poslední měsíc jsem testovala celoroční barefoot obuv BeLenka vyrobenou v České republice. Její 4 mm podrážka je vyrobena z kaučuku, použitý materiál je broušená kůže.

Testovavání barefoot bot v mém případě znamenalo naučit se znovu chodit.

barefoot boty
Celoroční dámská barefoot obuv BeLenka

Velké překvapení nad první barefoot botkami pro mě osobně byla kvalita zpracování. Byla jsem překvapena nejen materiálem, ale i precizností ušití. Vybrala jsem si tyrkysové zbarvení. Myslím, že to byla skvělá volba a barevnější odstíny bych měla volit častěji.

Nadchla mě šířka boty. Dávno už nechodím v lodičkách, přesto jsou to moje nejširší boty, co v této chvíli mám. Nezúžená špička boty přináší komfort, o kterém jsem neměla ani ponětí. Nezdá se to, ale každý mimilimetr je znát.

barefoot boty
Tyhle boty mi nedovolí spěchat!

Nejsem si jista, zda umím popsat jakým způsobem jsem musela změnit styl chůze. Na přírodním terénu – po pěšinkách na okraji Prahy jsem neměla problém.

Naopak dlažba v centru Prahy mě poprvé nenadchla. Musela jsem výrazně zpomalit. Začala mě bolet jedna pata, neboť jsem daleko více vnímala povrch, po kterém kráčím. Rozhodně jsem se mu totiž nepřizpůsobila. “Švihala” jsem to způsobem, jak jsem zvyklá v běžných botech. Zpomalením jsem se více soustředila na nášlap a ukázalo se, že chůze v barefoot obuvi bude chtít zpočátku daleko více mého soutředění.

Jsem zvědavá na první vlhko. Po naimpregnování jsou boty údajně vhodné do každého počasí. Použila jsem Collonil Nano Pro.  Uvidím, teprve musím ověřit.

I po měsíci nošení stále ještě “trénuju” své soutředění. Pořád v nich neumím spěchat, možná se to nikdy nenaučím. Nejspíš je to tak dobře.

Střídání obuvi není problém, jen mi začala u klasických bot vadit jejich neohebnost a úzká šířka. Ukázalo se, že nejsem zas tak konzervativní, jak jsem si myslela.

Barefoot boty BeLenka mě od tohoto typu obutí neodradily. Naopak. Přestala jsem se bát i dočasného střídání s klasickou obuví. Postupnou výměnu už nevidím tak problematicky. Máte-li podobné pochybnosti, doporučuji nebát se a rozhodně vyzkoušet nejdřív na sobě.

Jsem přesvědčena, že přechod na barefoot boty bude přinejmenším u mé nejmladší nejméně náročný. Kdo sleduje IG 3dmamablog může potvrdit, že ona už má “natrénováno”.

barefoot boty

3dmamablog tip: Dámské barefoot obuv vyrábí maminka 3 dětí Lenka nejen v tyrkysové barvě. Celý sortiment najdete – TADY!

Jak dopadla moje první sezóna v těchto botách si můžete přečíst na blogu na konci tohoto článku v prosinci 2019. Za Vaše zkušenosti s barefoot obouváním budu vděčna. Nosíte Vy i Vaše děti? Máte svoje oblíbené? Inspirujme se navzájem.

Ukládáte si inpiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

barefoot boty

Leave a Comment