TERMÁLNÍ LÁZNĚ S DĚTMI

Na delších cestách po Evropě se nám osvědčila jednodenní zastávka v termálních lázních. Zejména na začátku cesty odpočinkový den ve vodě nám pomáhá se “naladit” na společný čas. Navíc tak vzniká prostor na sjednocení představ o cestě budoucí. Pojďte nahlédnout, třeba Vám moje postřehy pomohou vybrat ty “nej” termální lázně či koupaliště pro Vaší rodinu.

TERMÁLNÍ LÁZNĚ A KOUPALIŠTĚ PRO RODINU S DĚTMI

Během posledních 18 měsíců jsme spolu s dětmi navštívili několik termálních lázní či koupališť. Na Slovensku, v Maďarsku, Německu i v Rakousku máme místa, kam se rádi vracíme a stejně tak, kam už nepřijedeme.

Všechny termální lázně hodnotím z pohledu rodiče školních dětí. Naše nejmladší měla v době návštěvy minimálně 4,5 let. Nejstaršímu bylo minimálně 10 let. Je pro mě důležité, aby jsme čas v lázních trávili spolu. Umím si představit krátkodobé rozdělení kvůli určitým atrakcím, ale zároveň “potřebujeme”, aby děti plavaly v blízké vzdálenosti. Nemůžeme dohlížet na tobogán, divokou řeku i malý bazén najednou. Stejně tak si i my dospělí chceme užít termální bazény pro dospělé.

MAĎARSKO

Podle našich zkušeností s ohledem na cenu i cenově dostupné občerstvení jsou jednoznačně nejlepší maďarské termální lázně. A to bez ohledu, zda jedete s dětmi do 6 let nebo jako my v této chvíli s dětmi 12, 9 a 6 let. U řady z nich se celodenní vstup v létě (vnitřní i venkovní část) pro rodinu (2+3) pohybuje pod 1000 Kč.

BÜKFÜRDÖ

Termální lázně Bükfürdő nás letos nadchly a rádi se příští prázdniny vrátíme. Městečko Bük leží na půli cesty mezi Vídní a Balatonem. V zimě si je umím představit jedině bez dětí, zejména školáci by na omezeném prostoru moc dlouho nevydrželi.

  • Celodenní rodinné vstupné pro 2+3 je levnější než v níže zmíněném Sárvaru.
  • VELKÁ VÝHODA! Venkovní termální bazén je v těsné blízkosti 2 dětských bazénů, jeden má trampolínu (bublinu) a druhý má basketbalové koše. Tj. máte-li plavce můžete být v termálním bazénu a děti máte na dohled, popř. jediným pohledem se domluvíte na střídání stráže u dětí či společném odchodu na svačinu.
Na téhle bublině se děti střídají po pěti minutách, střídání organizuje plavčík.
  • Venkovní areál má oproti Sárvaru pořádný plavecký bazén.
  • Ve venkovním areálu můžete mít dětské plavce pod dohledem i v termálním bazénu s názvem 4 roční období. Skládá se ze 4 bazénů, z nichž jen 2 jsou přístupné dětem.
Naše nejmladší nakonec jezdila na všech třech tobogánech, kromě oranžového.
  • Venkovní areál v létě má tobogány pro děti v každém věku na jednom místě, tj. jezdily všechny tři děti najednou. I přes podmínku 120 cm plavčíci nebyli při kontrole tak důslední. Dvě skluzavky jsou krátké a jednoduché, bez zavahání je zvládla i šestiletá.
Tohle to venkovní hriště nebylo příliš obsazené ani přes den. Fotila jsem ráno při příchodu.
  • Nejmenší děti mají svůj vodní svět na dohled od tobogánu, tj. domluva rodiny je snadná. Hned vedle je také další bazén, který ocení začínající plavci.
Fotila jsem až při odchodu, takhle prázdno tam přes den samozřejmě nebylo.
  • V blízkosti kiosku s kávou je dětské hřiště (spíš pro školkáčky), tj. opět vzniká prostor, kdy máte děti na dohled, ale máte šanci i na kávu v klidu.
  • Vnitřní část v podobě mini bazénku pro mrňata, malých tobogánů (kam opět nemůže šestiletá, ale starší školáky nenadchnou) a jednoho většího bazénu s termální vodou pro děti (bublinky, malá divoká řeka) je program tak na 2 hodinky v zimě. Mini bazén v podobě jeskyně ocení děti cca do 2 let.

POZOR! Kvalita občerstvení i rychlost obsluhy je v porovnání se Sarvárem podstatně horší. Alespoň pro děti doporučuji vlastní občerstvení.

SÁRVÁR

Nejčastěji na internetu doporučovaný Sárvár nás nenadchnul. Pro rodinu s dětmi v různém věku je to spíš za trest než za odměnu.

  • Venkovní tobogány jsou jen pro děti vyšší než 120 cm (tolik neměří naše šestiletá) a vážící minimálně 40 kg (naše desetiletá má lehce přes 30 kg). Dodržení těchto podmínek je plavčíkem kontrolováno.
  • Venkovní termální bazény jsou jen pro dospělé a starší 14 let, což je sice fajn, ale v blízkém okolí je jen bazén s vlnami, kde rozhodně mladší školáky samotné nenecháte.
Za horšího počasí dětský venkovní areál v Sárvaru byl jen pro otužilce.
  • Venkovní dětský bazén se skluzavkami je fajn, jen naše šestiletá opět na skluzavky nemohla. Řešením je podpis prohlášení o převzetí odpovědnosti za úraz, dítě dostane náramek a pak může na jakékoliv tobogány uvnitř i venku. Po kontrole jízdě na vnitřních tobogánech jsme ji nakonec nechali dát náramek a jezdila uvnitř. Na druhou stranu tyto tobogány pro změnu nebavily starší děti, protože byly “pomalé”.
  • Malý bazén je skvělý pro malé děti do cca 5 let, ale opět dohledné vzdálenosti nemáte šanci “umístit” starší děti.

Ve zkratce – v Sárváru je to bez šance, že umístíte jednom místě tři děti v různém věku a máte chvilku “klidu a ticha”.

Důvodem tolika pozitivních recenzí na netu je nejspíš kemp v kombinaci se vstupným na koupaliště i dosousedního lanového parku. Podrobnosti netuším, my jsme se ubytovali v apartmánu ve vesničce kousek odtud.

PALATINUS TERMÁLNÍ KOUPALIŠTĚ

V létě pro moji věkovou skupinu, ale i pro školkáčky je pro mě naprostou jedničkou v Maďarsku termální koupaliště Palatinus na Markétině ostrově v Budapešti.

Palatinus termální koupaliště na Margit Sziget v Budapešti

Vnitřní prostory jsou poměrně malé, a doporučuji jen při relativně pěkném počasí. Tohle koupaliště má v létě vše, co potřebujeme. Nic víc není třeba. Podrobnější info o naší návštěvě najdete na blogu TADY!

http://3dmamablog.cz/2018/06/20/budapest-lazne-nebo-koupaliste/
PASKÁL FÜRDÖ

Little3d (3 děti ve věku do 6 let) popsala na blogu svojí zkušenost s návštěvou termálního koupaliště Paskál fürdő v Budapešti – TADY!

Paskál fürdő v Budapešti je ideální termální koupaliště pro rodiny s dětmi do 10 let.
http://3dmamablog.cz/2018/07/23/paskal-furdo/

RAKOUSKO

AQUA DOME

Odpočinkový den při lyžovačce v Rakousku trávíme nejraději v AQUADOMU. I přes dvojnásobné vstupné (96 EUR) oproti Maďarsku je den strávený tady relaxem pro celou rodinu, nikoliv jen pro děti. Navíc uspořádání umožňuje společně strávený čas bez nutnosti se dělit kvůli dětem a jejich bazénovým preferencím.

Vstupenky jsou ideálním vánočním dárkem pro celou rodinu.

Neodcházíme nikdy před setměním. Venkovní bazény postupně mění svou barvu.

Podrobnější info o AQUADOMU najdete v jiném článku na blogu – TADY!

http://3dmamablog.cz/2018/01/04/aquadome-rakousko/

NĚMECKO

Velmi dobrou zkušenost máme s Bodensee Therme v Konstanz. Venkovní areál je skvěle vybavený pro rodiny s dětmi v jakémkoliv věku. Zastávka u Bodamského jezera vzdáleného jen 5 hodin cesty autem od Prahy je ideální míříte-li do Švýcarska. My jsme po návštěvě koupaliště přespali v kempu přímo na břehu jezera, více info o kempu na blogu – TADY!

TOSKANA THERME BAD SCHANDAU

Nenadchly mě termální lázně v Bad Schandau. Program na půl dne při špatném počasí možná ano, ale troufnu si tvrdit, že tohle je spíše zařízení pro bezdětné (ať už trvale či dočasně). Tichý podsvícený bazén s relaxační hudbou je skvělý (pro mě), ale děti tam dlouho neudržíte.

Pro nejmenší je tam malý bazén, který ocení jen děti do 3 let věku.

Až na jeden velký plavecký bazén je to poměrně malé. Odhaduju, že tyto lázně jsou nejmenší ze všech tady zmíněných. Stačí malá skupinka lidí a člověk má ihned pocit, že je tam plno.

Budete-li výletovat v Bad Schandau spolu s dětmi zvážila bych spíše Křinickou tramvaj nebo břeh řeky hned vedle tohoto termálního koupaliště. Za pěkného počasí mají děti o zábavu postaráno. Kavárna je hned vedle, cyklostezka vede až do Hřenska.

Popojedete-li kousek dál na sever od Bad Schandau, najdete koupaliště pro rodiny s dětmi také v Pirně. Během prázdninových pondělků navíc za skvělou cenu. Je zde jen jeden venkovním bazén s teplou vodou. Výhodou je však velmi dobré zázemí pro malé i velké děti ve venkovním areálu. Nabídka občerstvení (venku i uvnitř) je naopak žalostná.

3dmamablog tip: Prázdniny v Německu začínají o něco později, první prázdninový týden ve všední den zde bylo opravdu málo návštěvníků.

NEJVĚTŠÍ AKVAPARK V EVROPĚ

Na začátku příštího roku zvažujeme výlet do vodního parku v Berlíně. Moje děti jsou natěšené na stanové městečko, mě naopak při plánování udělalo radost, že cesta z Prahy trvá jen 3 hodiny.

SLOVENSKO

THERMAL PARK BEŠEŇOVÁ

Loni o prázdninách jsme strávili den v Bešeňové. Nabídka bazénů a různých vodních aktivit je skvělá, ale cena s ohledem na davy lidí je příliš vysoká. Černý tobogán je poslední, na který jsem se v tomto životě nechala přemluvit dětmi. Potmě s probleskujícími se hvězdičkami se do vody řítit opravdu nemusím. Školáci byli naopak nadšení opravdu hodně.

termální park Bešeňová

První hodiny po otevření je to v pohodě, postupem dne přibývaly davy lidí, řady opravdu všude – od občerstvení až po tobogány.

Navzdory tomu si to tady děti užily – lezecká stěna, vnitřní areál pro nejmenší děti, tobogány neměly chybu. Já sama s dětmi i bez nich bych si raději popojela pár kilometrů do Maďarska, zvlášť pokud si chcete odpočinout celá rodina.

I tak mi přijde neuvěřitelné, že celodenní vstupné do termálního koupaliště na Slovensku je pro rodinu 2+3 vyšší než vstupné do výše zmíněného AQUA DOME v Rakousku.

A kde se líbilo Vám? Sdílejte v komentářích, inspirujme se navzájem.

Recenze na další termální koupaliště postupně přidám na svůj profil na Tripadvisoru. Líbilo se nám také v BernAqua (Švýcarsko), Bad Aibling (Německo) , Bed Erding (Německo) i Therme Wien (Rakousko).

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment