LANDEK PARK S DĚTMI

V červnu jsme si s dětmi udělali krátký výlet do Ostravy. Naše “běžecká naděje” toužila vidět na vlastní oči Zlatou tretu. Procházka centrem nás o pozitivním vývoji v Ostravě za posledních pět let moc nepřesvědčila, rozhodli jsme se alespoň pro návštěvu největšího hornického muzea v České republice.

NEJVĚTŠÍ HORNICKÉ MUZEUM V ČESKÉ REPUBLICE

Muzeum se nachází v areálu Landek Park. Neznáte? Pojďte nahlédnout.

LANDEK PARK je areál o rozloze 35 hektarů. Kromě hornického muzea je jeho součástí i sportovně relaxační areál včetně kempu a občerstvení.

Od radniční věže na Prokešově náměstí je Landek Park vzdálen jen cca 10 minut.

Najdete jej v Ostravě – Petřkovicích, dostupný je i MHD.

Tip 3dmamablog: Během dopoledne zvládnete s dětmi nejen prohlídku Ostravy z výšky, ale také můžete sfárat do dolů v původní těžní kleci.

LANDEK PARK – HORNICKÉ MUZEUM

V nabídce jsou dva okruhy. Malý a velký okruh, oba mají v ceně placený výklad průvodce.

Zdarma přístupná je i řetízková šatna.

Velký okruh zahrnuje kromě okruhu malého i důlní expozici s fáráním do dolu v původní těžní kleci.

Návštěvník zažije pocity horníka od příchodu na šachtu, a to od převlékání v historických řetízkových šatnách, autentické fárání jako na činném dole až po cestu horníka na příslušné důlní pracoviště. Návštěvník si rovněž může v blízkosti šachetní budovy vyzkoušet cestu na vzdálená pracoviště v dole jízdou v originálních vozíčcích určených pro dopravu osob v dole, tažených funkční důlní lokomotivou.

www.landekpark.cz

Průvodci expozicemi jsou bývalí havíři, což je na výkladu poznat a ocení to zejména dospělí návštěvníci. Na náš dotaz, zda prohlídka je vhodná i pro předškoláka, nám v pokladně odpověděli pozitivně.

VÝLET PRO CELOU RODINU?

Jsem opačného názoru – výklad ani délka prohlídky není vhodná ani pro žáky první či druhé třídy, natož pro předškoláky. I naše čtvrťačka byla dost na hraně. Při přechodu z jednoho okruhu na druhý jsme se míjeli s rodinou s třemi podstatně mladšími dětmi, “nadšení” jejich dětí předčilo i naši předškolačku. Během výkladu v důlní expozici nám dalo dost práce, aby nerušila ostatní členy skupiny.

Landek Park Ostrava

Přesuny v rámci důlních chodeb a některé části výkladu zvládla bez problému. Odhaduju, že více než polovina výkladu však šla zcela mimo ni. Devítiletá na tom byla jen o trochu lépe, spíš díky lepší schopnosti se soustředit.

Malý okruh je expozice báňského záchranářství. Trvá cca 1 hod. Krátce zaujal pouze moje starší děti (12 a 9 let). Řekla bych, že jen 1/3 je zajímavá a srozumitelná dětem. Měli jsme štěstí, že tuto expozici jsme absolvovali až jako druhou v pořádí. Být to obráceně, výlet nejspíš hned zkraje odpískáme.

Tip 3dmamablog: Vydržíte-li s dětmi až do konce tohoto malého okruhu, čeká Vás na konci překvapení. Děti budou mít možnost vyzkoušet si cvičné prostory pro záchranáře. Malé a úzké “bludiště” moje mladší děti nadchlo. Díky za něj! Dobrá nálada byla zpět!

DŮLNÍ VLÁČEK VÝLET NEZACHRÁNÍ!

I přesto, že v rámci areálu jezdí důlní vláček, najdete zde dětské hřiště a v rámci malé venkovní expozice historického osídlení i mamuta, doporučuji s návštěvou počkat až s dětmi na druhém stupni ZŠ. Minimálně do té doby, než výklad průvodce bude upraven i pro dětské návštěvníky.

Dospělého či starší dítě samotná expozice i výklad určitě zaujme. Náročnou práci horníků si dokážete trochu představit, až když stojíte na místě. Pro děti zde však chybí srozumitelný výklad či popisky a interaktivní expozice.

Z webových stránek máte pocit, že se jedná o vstřícné místo vůči dětem. Zdání klame. Těm nejmenším možná bude stačit jízda vláčkem, ale i předškolačka si už zaslouží více. Stejně jako školáci. Výklad je v této chvíli (6/2019) určen převážně dospělým.

Rodinné vstupné ve výši 450 Kč není zanedbatelná částka, pokud nemáte za cíl odradit děti z další účasti na rodinném výletu.

Hledáte tipy na výlety, kde se baví celá rodina? Sledujte IG 3dmamablog, kde sdílíme momenty z našeho poznávání Česka.

http://3dmamablog.cz/2019/07/14/pisek-s-detmi/
http://3dmamablog.cz/2019/07/28/tiske-steny-s-detmi/
http://3dmamablog.cz/2019/07/05/ustecke-more/

Leave a Comment