ÚSTECKÉ MOŘE

První prázdninový týden jsme zahájili poznáváním Ústeckého kraje. Na Instagramu jsem sdílela pár vydařených výletů. Ten nejméně náročný na přípravu, fyzickou i finanční kondici jsem se rozhodla více rozepsat tady na blogu.

POZNÁVÁME ČESKO S DĚTMI – M JAKO MILADA #abecedaceska

Možná jste stejně jako já pojem “ústecké moře” nikdy neslyšeli. Ačkoliv je vzdálené od Prahy jen cca hodinu jízdy autem, my jej navštívili poprvé až letos.

Ústecké moře (oficiálně jezero Milada) je zatopený lom, který v minulém století sloužil k aktivní těžbě hnědého uhlí. Leží jen kousek od Ústí nad Labem a je jen o něco menší než Máchovo jezero.

JEZERO MILADA

Původně jsem měli naplánovanou jen malou zastávku na cestě. Ihned po spatření jezera jsme se rozhodli pro změnu a i přes počáteční nepřízeň počasí jsme vyrazili na cyklostezku vedoucí okolo jezera.

Při příjezdu zataženo, při odjezdu větrno, ale jasno.

Cyklostezka okolo jezera vede po částečně zpevněné cestě. Na brusle ani pro dětské koloběžky to však není.

I tak nás projížďka nadchla – můžete zde vidět labuťě, rákosí, lekníny. Možná budete mít štěstí jako my a vedle Vás chvíli poběží zajíc. Opravdu. Nás předběhl!

Jezero Milada
Aktuální informace o stavu vody najdete na odkazu pod touto fotkou.

Najdete zde kamínkové a travnaté pláže. Voda působí už na první pohled čistým dojmem. Díky občasnému větru a následně vlnám jsme si připadali chvílemi opravdu jako u moře.

OBČERSTVENÍ PRO CELOU RODINU

Jezero Milada nás překvapilo nejen svou velikostí, ale také nabídkou místního plážového baru. Při naší návštěvě byl sice otevřen jen jeden, ten však nabízel více než slušný výběr jídel a pití.

Kromě malinovky a klasiky v podobě hot dogu, si můžete dát domácí limonádu, grilovanou kukuřici či hermelín (nakládaný i grilovaný), maso z grilu, wafle či zapečené tousty.

Oddech na lehátkách jsem ocenila především já. Moje děti naopak “řešily” zda paddleboard nebo šlapadlo. Počasí se nakonec umoudřilo, změna programu na koupačku a paddleboard tak byla opět odhlasována.

Jezero Milada
Cena půjčení paddleboardu na 1 hod. je 160 Kč, je možné si jej vypůjčit i na půl hodiny.

Kolem jezera jsou nejen lavičky, ale také odpadkové koše a záchody (TOI TOI). Viděli jsme dobrovolníky stavět nové převlékárny a lehátka.

Nejsem si jista, jak moc zde bývá plno při slunečném dni. My se však rádi vrátíme i při chladnějších dnech. Dopoledne jsme na cyklostezce potkali jen jednu rodinu na kolech a pár běžců.

POZOR: MOŽNÁ BUDETE POTŘEBOVAT

Pro celodenní pobyt při slunečném počasí doporučuji si vzít slunečník nebo alespoň plážový stan pro děti. Míst ve stínu je tam opravdu málo. Pro starší děti toužící po samostatném brouzdění na paddleboardu si určitě vezmeme i plavací vesty (v půjčovně je nemají). Moje děti ocení i létajícího draka, který by se hodil i teď v létě – větrno bylo v poledne více než dostatečně.

Jezero Milada může být příjemnou zastávkou při cestě do skalního bludiště v Tisé.

https://www.instagram.com/p/BzdpaZii8iC/?utm_source=ig_web_copy_link

Více o jezeře najdete TADY. Vstup i parkování je zdarma.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Nepřehlédněte tady na blogu i další zajímavé výlety ve znamení kombinace kolo + pláž:

http://3dmamablog.cz/2018/04/16/k-rece-na-pisecnou-plaz/
http://3dmamablog.cz/2017/09/05/privoz-kazin/

Leave a Comment