CO VZÍT S SEBOU NA VÝLET S DĚTMI?

Přemýšlíte nejen kam na výlet s dětmi, ale také co sbalit s sebou? Pojďte nahlédnout, co se osvědčilo nám.

VYBAVENÍ NA VÝLET S DĚTMI

Kdysi dávno už jsem jeden článek na tohle téma napsala. Je to jen pouhý inspirativní seznam 25 věcí, které se mohou hodit na jakýkoliv výlet s dětmi.

Jeho čtenost mě stále překvapuje (hned první den si jej přečetlo 1300 lidí). Už týden po zveřejnění mi bylo líto, že jsem se omezila jen na výčet věcí, bez toho aniž bych zmínila to nejdůležitější. Stoprocentní příprava není nutnost! Naopak společné překonávání překážek přinese dětem do života, než díky dokonalé přípravě vyřešení každé nečekané komplikace.

Mám ověřeno, že když nám něco chybí, nestane se vůbec nic. Vždy se najde řešení a je fajn i tohle ukazovat dětem.

Výlety s dětmi
Tipy na výlety s dětmi v ČR

Neustále připraveným prostředím dítěti nepomáháme. Překonávání jakýchkoliv překážek či obtíží patří k vývoji dítěte. Zmoknout, spadnout, odřít si kolena, krátkodobě přežít nepohodlí – mokré oblečení či zima a zvládnout situaci v blízkosti rodičů dítě připravuje na život.  Na tyhle výlety se nezapomíná…zpětně vyprávěno dětmi to zní jako jedno velké dobrodružství!

8 věcí, které se mohou hodit na výletě s dětmi

Děti jsou starší, času je čím dál méně a řadu věcí zmiňovaných v článku už v batohu nemáme. Už nenosíme ani děti. Ráda bych napsala, že je to jednodušší, ale nemám ten pocit. Najít shodu v rámci celé rodiny o představě výletu je pro mě daleko větší výzva, než sbalit 3 děti do 6 let na celodenní horskou turistiku.

Jen pár věcí už považuju já sama za nutnost.  Pojďte nahlédnout.

Na většině výletu se nám osvědčily tyto vychytávky:

Za skvělý nápad považuju karabinu, která nám byla doporučena v jednom z komentářu původního článku. Trvale připevněná na batohu pomůže v řadě situací. Zvlášť pro milovníky bosé chůze je to ideální pomůcka.

REZERVNÍ SVAČINA

Pro ty, kteří se stejně jako my občas neumí pevně držet dané trasy je samozřejmostí i rezervní svačina.

Osvědčil se nám mix doma sušeného ovoce (jahody, banány, jablka) a hrozinky, oříšky. Není to těžké, je to zdravé a navíc jako jedna z mála věcí chutná všem.

Samosběr jahod
Přehled míst pro samosběr je na odkazu pod fotkou.

Samosběr jahod je navíc další společně strávený čas, i když nemáte v dojezdové vzdálenosti babičku se zahradou. Díky sušičce ovoce pak můžete společně připravit zdravou svačinu nejen na výlety. 

LÉKÁRNIČKA

Čím jsou děti starší, tím méně toho vozíme.  Náplast, pinzeta, dezinfekce, obvaz však zůstává. Nejčastěji využíváme sprej a kleště na klíšťata.

SPREJ NA ODŘENINY

Na odřená kolena se mi osvědčil sprej s 3% obsahem inonizovaného stříbra. Nepálí, nahradí náplast, chrání proti infekci.

Moje nejmladší připisuje výraznou léčivou sílu jakémukoliv ošetření, ať už se jedná o sprej či náplast.  Po ošetření sprejem už náplast nepotřebuje. Ostatně není ji kam ani přilepit, protože se rána pokryje bílým práškem. Rána je rychleji zhojená, než když na ni připlácnu náplast.

Háček na klíšťata

KLEŠTĚ NA KLÍŠTĚ

Poměrně zásadní urychlení akce zvané “klíště” nastalo v naší rodině až po objevení těchto mini kleští. V balení jsou dva kusy –  menší a větší velikost.

V lékárně je najdete často v oddělení pro domácí mazlíčky. Nevadí – jsou jediné, které opravdu fungují.  Varianta fungující na podobném principu (jen ve tvaru umělohmotné pinzety) byly v mém případě jen vyhozené peníze.

OBLEČENÍ A OBUV NA VÝLETY

Už jsem na blogu psala, že na oblečení nezáleží. Žádné speciální vybavení Vám nezaručí pohodový výlet s dětmi. Nám se osvědčilo stejně tak značkové jako  i neznačkové vybavení. Sandály Keen CNX jsou sice skvělé, ale jde to i bez nich. Pohorky dopadly stejně tak – i na tak malém vzorku dětí, které mám doma jsem zjistila, že existují děti, které pohorky neobují a jejich tolerance bot končí u Superfitů.

Jediné, co si přeju, aby oblečení i boty bylo odolné, tj. aby vydrželo zátěž aktivních dětí.

Můj tip: Mrkněte i na nabídku výrobců pracovního oblečení (např. engelbert strauss), často mají i dětské velikosti. Ověřený způsob výroby odolného oblečení pro pracovní účely přežije každé dětské dobrodružství.  Navíc jsou bez moderních rádoby vtipných obrázků či vzorů.  

dětské oblečení engelbert strauss

 
OPALOVACÍ KRÉM V TYČINCE

Pro světlé typy a rychle spálené obličeje i uši je tohle nutnost. Navíc v batohu zabere minimum místa v batohu a na jeho nanášení nepotřebujete čisté ruce. Natření touto tyčinkou “přežije” i ten největší odpůrce opalovacích krémů v rodině.

ZÁPALKY

Veřejně dostupné místa pro opekání buřtů či čehokoliv jiného jsou konečně i v ČR čím dál rozšířenější, nejen na horách, ale i ve městech. Nekuřáci jako my pak litují, že oheň nerozdělají. 

NEPŘEHLÉDNĚTE – MOŽNÁ VÁS BUDE ZAJÍMAT:

Pikniková místa v pražských lesích
Seznam veřejných tábořišť a ohnišť bez záruky
Bezkempu – seznam pozemků k přespání za úplatu

BUZOLA 

Loni na podzim jsme měli možnost otestovat na výletě buzolu. Překvapilo nás, kolik existuje různých her, které motivují děti ke chůzi.

https://3dmamablog.cz/2018/10/10/buzola-pro-deti-hry/

 

A co berete na každý výlet s dětmi Vy? Sdílejte, inspirujme se navzájem.

Leave a Comment