HORTOBÁGY (NÁRODNÍ PARK)

Chystáte se v létě do Maďarska? Budete jen Maďarskem projíždět a hledáte místo na přestávku? Nakoukněte dál. My jsme si udělali menší zajížďku na trase Debrecín – Budapešť a objevili jsme NÁRODNÍ PARK HORTOBÁGY.

Kde?

NÁRODNÍ PARK HORTOBÁGY

Leží na východě Maďarska mezi městy Miskolc (Miškovec) a Debrecen (Debrecín). Jeho hlavní součástí je step (maďarsky puszta).

Možná si říkáte, proč právě tam s dětmi? Co je tak zajímavého na nekonečné travnaté rovině?

My jsme si se staršími dětmi otevřeli témata jako jsou step, fata morgána, tradice, UNESCO. Vzhledem k dvojjazyčností našich dětí (čeština-maďarština) si starší děti ověřili svoji znalost maďarského jazyka. Pro všechny z nás byl tohle zážitek, na který nezapomeneme. Nikdy jsme na podobném místě nebyli.  Jednoznačně výlet pro děti i rodiče, kteří chtějí poznat Maďarsko i za hranicemi hlavního města. Asi jeden z nejbližších výletů (autem v rámci Evropy) do “jiného světa”.

VÝLET KOŇSKÝM POVOZEM DO PUSTI (TRAVNATÁ STEP)

Jedná se o největší stepní oblast ve střední Evropě, která je od roku 1999 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Zároveň je to jedno z mála míst v Evropě, kde se může objevit fata morgána, tj. za parných a bezvětrných dnů se může ve vzduchu zrcadlit vzdálený objekt.

Národní park zde byl založen s cílem uchovat specifika této oblastí. Jde především o pastevectví a samotné druhy zvířat. První písemná zmínka o chovu koní v Hortobágy pochází z roku 1671.

 

Mě osobně celá oblast velmi překvapila svou vstřícností. Lidé byli otevřeni sdílet svůj pohled na věc a svoje tradice. Svoji roli sehrála určitě maďarština v naší rodině.

 

Během naší prohlídky pro nás jeden místní pán jen tak připravil ochutnávku jídla jménem slambuc (šlambuc). Jedná se o tradiční kotlíkové jídlo pastevců, složené ze špeku, sádla, brambor a těstovin. Bylo to výborné. I náš nejmladší velmi konzervativní nejedlík si pochutnal.

Hortobágy slambuc jsme před prohlídkou viděli ještě na začátku vaření. Po vyjížďce už jsme měli přichystaný talíř.

 

Pán má malý obchůdek s keramikou přímo v areálu. Já ačkoliv suvenýry z cest si už léta nevozím (hromada mušlí, klacků a kamenů nasbíraných dětmi mi bohatě stačí) jsem si u něj koupila malou solničku. Bude mi připomínat jeho otevřenost vůči cizím lidem.

 

Zpět k projížďce: vyjížďka trvá cca 1,5 hod. ►►►navštěvujete různé místa, kde probíhají ukázky umění práce s koňmi.

Umění místních pastevců (čikošů) bylo obdivuhodné, zvlášť když mi zbytek rodiny přeložil, jak velmi pěkně čikoši mluvili s koňmi.

 

Uvidíte také typické maďarské váhadlové studny a původní pastevecké usedlosti s rákosovými střechami s chovem původních druhů hospodářských zvířat.

 

Buvoli vyžadují po šesti hodinách vodu nebo bahno, čímž bojují proti parazitům a přehřívání.

 

Jízdu zvládnou i děti mladší 5 let. Jen počítejte s tím, že je bude nejspíš je třeba při jízdě držet.

Hortobágyská racka neboli uherská cápová ovce, které se jinde na světě nevyskytuje.

 

Komplikací může být u menších dětí i velká prašnost při jízdě v povozu a dusné horko. Nejmladší (pětiletá) dcera výjížďku zvládla bez zaváhání, ale náš den určitě nebyl nejteplejší.

 

Počet vozů vyjíždějích na projížďků záleží na konkrétním čase. Průvodkyně je pouze jedna a umí všechny zmíněné jazyky.

 

Cena rodinné vstupenky včetně možnosti krátké projížďky na koních stojí 7 500 HUF, což je cca 625 Kč. (2 + 2, pětiletá byla zdarma). Povozy vyjíždí z osada Máťa (zde koupíte vstupenku). Odjezdy jsou v 10,12,14 a 16 hod. Výklad se odehrává v maďarštině, angličtině či němčině. Záleží do jaké skupiny se dostanete.

Základní informace k jednotlivým zvířatům v češtině si vyžádejte při koupi vstupenky. Dětem zde můžete také koupit tématické omalovánky v ceně cca 8 Kč.

Budete-li v osadě dříve, máte možnost si projít stáje a navštívit místní kavárnu.

Dobré cappucino si můžete vychutnat ve stínu v blízkosti dětského hřiště a s výhledem na čapí hnízdo.

Na tomto místě také projížďka končí, tj. nanuk a kávu si můžete naplánovat i po skončení vyhlídky. Na oběd doporučuji zpět do vesnice Hortobagy. 

My jsme obědvali v tradiční maďarské hospodě jménem Velká Csarda.

HORTOBÁGY NÁRODNÍ PARK
Studená ovocná polévka – Gyumolcsleves

 

Já a děti jsme si dali studenou ovocnou polévku z jablek, ostružin a třešní. Stála něco málo přes 80 Kč. Manžel si dal Halászlé a také nelitoval. Servis rychlý, domácí malinovky i palačinky Túro Rúdi (tradiční maďarská sladkost) potěšily nejen děti, ale i mě. K obědu hrála cikánská cimbálovka.

Západně od restaurace Velká Csarda stojí devítiobloukový most. Jedná se o nejdelší silniční obloukový most v Maďarsku.

Celá oblast okolo vesnice HORTOBÁGY by si zasloužila daleko více času. Další tipy (v angličtině) najdete tady.

Určitě se jedná o oblíbenou turistickou oblast. Soudím podle připravenosti celého regionu (informační centrum, parkování, cedule), ale v první polovině června zde žádné davy nebyly. Nic jsme neřešili předem. Byli jsme na cestě z Debrecínu do Budapeště. V obou městech jsme měli vyřešeno přespáčko přes Booking.com. Rádi se se vrátíme.

Mým dětem do 5 let by bylo lépe kdekoliv jinde na louce, ale rodinám se staršími dětmi neváhám doporučit. Místo je zajímavé pro celou rodinu, pro děti i dospělé.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Zajímají Vás další tipy pro rodinnou dovolenou v Maďarsku? Mrkněte na další tipy na blogu.

http://3dmamablog.cz/2018/07/01/budapest-s-detmi/

http://3dmamablog.cz/2018/06/20/budapest-lazne-nebo-koupaliste/

Další tipy a fotografie najdete také v albu na FB: Maďarsko s dětmi.

Leave a Comment