VELKÁ INDIÁNSKÁ KNIHA

Letošní novinku nakladatelství Mladá fronta určenou pro děti od 9ti let jsem vybrala pro svého desetiletého syna. Překvapivě s velkým zájmem reagovaly na knihu i mladší dcery. V čem spočívá kouzlo této knihy?

Kniha obsahuje 50 návodů k výrobě indiánských předmětů.  Od vlasových ozdob, náhrdelníků a náušnic až po oděvy a obuv či zbraně. Přiznávám, některé z nich by v našem případě byly velkou výzvou, ale manuálně zručnější nadšenec by to určitě zvládnul. My už máme vybráno, co vyzkoušíme během zimních večerů u nás doma.

Velkým lákadlem této knihy jsou nádherné reálné ilustrace, které zaujaly i teprve 4 letou dceru.

Témata knihy jsou přehledně uspořádaná do 4 oddílů:

1. Účesy a ozdoby hlavy, náhrdelníky a náušnice
2. Ženské a mužské oděvy a obuv
3. Zbraně
4. Koně, obydlí a předměty denní potřeby

Neméně zajímavé jsou také 3 indiánské povídky.

Kniha se synovi četla lehce a opakovaně se k ní vrací. Rozhodně je to kniha, která nějakou dobu zůstane v jeho knihovničce. Nejedná se pouze o příručku s návody, jak vyrobit indiánské předměty. Stejně jako já nemusíte být ani velký indiánský nadšenec, přesto Vás zpracování této knihy okouzlí natolik, že budete chtít knihou minimálně listovat. Neznám lépe zpracovanou dětskou encyklopedii o životě indiánů, která díky ilustracím zaujme i mladší děti.

Stránky se zvířaty opakovaně baví nejmladší. Ptactvo bylo i pro mě velkým opáčkem.

Starší dceru naopak zaujala inspirace směrem k šití. Jen doufám, že začne od něčeho jednoduššího než jsou mokasíny. Panenku Vraních indiánů bychom mohly zvládnout. Navíc kniha určila i nové téma narozeninové oslavy u nejmladší – končíme s disneyovskými postavičkami a řešíme indiány.  Po počátečních pochybách mám základ inspirace pro indiánskou narozeninovou oslavu už uložen na Pinterestu.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Mladá Fronta, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Další informace o knize najdete na odkazu pod titulní stránkou knihy.  Cena v této chvíli (8/2017) je 264 Kč.

Název: VELKÁ INDIÁNSKÁ KNIHA – HAU KÓLA!
Napsal a nakreslil: Lubomír Kupčík
Nakladatelství: Mladá fronta, a.s.
Počet stran: 104
Anotace: Jak skutečně vypadali indiáni a indiánky severoamerických plání? Jak se oblékali, zdobili, česali, čím lovili zvěř, jaké měli hudební nástroje a s čím si hrály indiánské děti? Jak se pomalovat jako Sioux? Z čeho si ušít indiánský plášť, vyrobit sičelenku, správný luk a šípy, buben nebo dýmku míru? Výjimečná publikace malíře a výtvarníka Lubomíra Kupčíka boří mýty a idylické představy z časů Vinnetoua. Slouží zároveň jako obrazová encyklopedie autentických způsobů oblékání severoamerickýchindiánů i jako originální, podrobná příručka pro děti s návody na výrobu nejrůznějších předmětů a kusů oblečení. I s popisem, z čeho je indiáni původně vyráběli a s přehledem živočichů, jejichž kůže, kosti a jiné části těla k výrobě používali.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knížku.

Leave a Comment