O LISTOPADU S DĚTMI

Téma listopadového dění roku 1989 s dětmi nevynechávám, naopak. Ve zkratce jsem shrnula jsem pár tipů o 17. listopadu 1989 pro děti v každé věkové kategorii – od předškoláků až po starší školáky. Pojďte nahlédnout.

FILM FANY A PES

Příběh Fany líčí, ve shodě se skutečností, se smyslem pro detail a citem pro tehdejší atmosféru, průběh pokojné revoluce na podzim roku 1989 z pohledu dítěte.

Více info o filmu – TADY! Najdete zde i přehled míst v celé ČR, kde tento film právě promítají. V Praze jej tento víkend najdete např. v kině Lucerna.

KNIHA PRO DĚTI – TRIKOLORA

Připravenou máme knižní novinku Trikolora – Sametový komiks. Zatím jsem jí jen prolistovala. Už na první pohled mě nadchla stejně jako předmluva Marty Kubišové. Kniha je určená dětem od 9 let, pro společné čtení věkovou hranici vidím níže. Na konci najdete seznam jmen a vysvětlení pojmů spojených s koncem roku 1989 i časovou osu. Obojí určitě usnadní následný rozhovor s dětmi.

čteme dětem o 17. listopadu
Více info: TADY!
PROCHÁZKA PRAHOU

Kromě Skrytých příběhů se letos chystáme i na procházku i Peprnou Prahou. Letošní listopadová procházka byla v prodeji i přes divadlo Minor.

Skryté příběhy: více info TADY!

Projděte se spolu s dětmi 17. listopadu 1989 se studenty z Albertova na Národní třídu a svrhni komunismus.

Skryté příběhy: Sametová revoluce

Rok 1989 | Praha | délka 5 km | 11 zastavení | trvání 2h

Trasa přesně kopíruje studentský pochod, který 17. listopadu roku 1989 vedl z Albertova na Slavín na Vyšehradě a poté dolů na nábřeží a na Národní třídu. Doplňuje ji pak cesta na Staroměstské náměstí. Více info: TADY!

Osudové listopadové okamžiky si můžete se staršími dětmi připomenout i prostřednictvím aplikace GEOFUN. Je určena dětem od 10 let. Nemáme vyzkoušeno zatím žádnou z jejich her, ale zadání vypadá zajímavě.

Stejně tak jsme ještě nezkoušeli, ale máme v plánu zkusit online hru ČT – AKCE SVOBODA 1989

YOUTUBE

Dějiny udatného národa českého – Sametová revoluce

Na ubrousek – 17. listopad Den boje za svobodu a demokracie

Zajímavá videa najdete i na vzdělávacím portálu My jsme to nevzdali – Listopad 1989 v regionech.

PRACOVNÍ LISTY
17. listopad s dětmi
Ke stažení zdarma – TADY!

V pražských ulicích je k vidění řada zajímavých výstav zdarma.

Na ulici Na Poříčí připravila Česká tisková kancelář venkovní výstavu Okamžiky sametové revoluce, kde si můžete spolu s dětmi prohlédnout záběry z podzimních měsíců roku 1989. Připraven je i zajímavý pracovní list s křížovkou ke stažení zdarma – TADY!

V Muzeu hlavního města Prahy je připravena venkovní panelová výstava Praha 1989 – cesta ke svobodě. Přímo v budově je výstava Listopad 1989 v pražských ulicích, která prostřednictvím fotografií, filmových záběrů, plakátů a letáků přiblíží atmosféru sametové revoluce.

Národní archív připravil od 15. listopadu výstavu fotografií s názvem Havel na Hrad! Potrvá do 15. prosince, vstup je zdarma.

Ve výstavním prostoru naproti fotbalovému stadionu Sparty na Letenské pláni můžete až do konce listopadu zhlédnout výstavu nazvanou Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu.

Minutu po minutě – Připomeňte si události 17. listopadu 1989 v nejdetailnějším přehledu minutu po minutě.

Tipy na nejzajímavější akce a události v Praze pro rodiny s dětmi 

Kam se chystáte s dětmi Vy? Máte tip na knihu? Sdílejte v komentářích, inspirujme se navzájem.

O Praze pro děti

2 thoughts on “O LISTOPADU S DĚTMI”

  1. Já bych ještě doporučila video:

    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10177109865-dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/211543116230108-normalizace/video/

    A loni jsme na Jorzu viděli tohle: https://tv.idnes.cz/domaci/normalizacni-loutka-skolni-film-priblizi-normalizaci.V140620_160626_tv-zpravy_sha
    Trapné je, že je to zrovna na Babišově idnesu, trochu ironie, když on z nás také dělá loutky…

    No a doporučit musím k této příležitosti knihu od Petra Síse Zeď a představení v Minoru Demokracie a Hon na Jednorožce.

Comments are closed.