TOLŠTEJN A OKOLÍ

Pro nás to byl jeden z nejkrásnějších podzimních výletů v České republice. Pojďte nahlédnout, byla by škoda minout Jiřetín pod Jedlovou. Nabízí řadu výletních cílů pro rodiny s dětmi. A letos tu o podzimních prázdninách skoro nikdo nebyl.

Zřícenina hradu Tolštejn
ZŘÍCENINA HRADU TOLŠTEJN

Zřícenina hradu Tolštejn se nachází v Lužických horách. Z Jiřetína pod Jedlovou vede k Tolštejnu krásná procházka a z vrcholu, přístupného po železném schodišti, je nádherný výhled do okolí.

Jiřetín pod Jedlovu - výlety s dětmi
V létě se vrátíme i s koly.

My jsme opravdu ocenili samotu. Na prstech jedné ruky bych spočítala skupinky, které jsme potkali během celého výletu.

Zřícenina hradu Tolštejn
Hradní restaurace na Tolštejně nejen venkovní posezení, ale i možnost ubytování.

Naše trase nebyla ideální pro kočárek, ale bez problému ji ujdou i menší děti. Zvolíte-li trasu přes rozhlednu na Jedlové, rozhodně je to výlet na celý den. Dva odložené kočárky jsme potkali v podhradí, hlavní cesta je zcela určitě sjízdná i s kočárkem.

Další naše výletní cíle “poznáváme Česko” najdete TADY. Ve zkratce se můžete inspirovat v této fotogalerii.

Zřícenina hradu Tolštejn
Vyhlídka je do všech světových stran.

Příjemně nás překvapila i nabídka místní restaurace. Na tento výlet rozhodně nepotřebujete velkou svačinu. V místní restauraci mají slušnou nabídku pro celou rodinu.

V době naší návštěvy (10/2019) zde měli na výběr 4 polévky (hovězí vývar s játrovým knedlíkem neměl chybu), nadchla nás i místní specialita tolštejnská pečeně plněná švestkou, zelí a knedlíky. V restauraci je nejen malý dětský koutek, ale i vstřícná obsluha vůči dětem. Opravdu oceňuji vstřícnost vůči požadavkům dětí a ochotu pro poloviční porce i u dezertů.

Víte, že na blogu právě probíhá velká podzimní soutěž? Vyhrajte zajímavé ceny – TADY!

JIŘETÍN POD JEDLOVOU A OKOLÍ

Jiřetín pod Jedlovou se nachází na hranicích s Německem v nejsevernější části České republiky na západní straně Lužických hor a je branou do Šluknovského výběžku.

Stal se naším výchozím bodem během podzimních prázdnin. Našli jsme malý domeček zcela dostačující naší rodině. Je v docházkové vzdálenosti nejen od rozhledny Jedlová, ale i hradu Tolštejn.

Tip na ubytování v soukromí – celý domeček jen pro 1 rodinu, na zahradě možnost opekání, grilování, v létě je k dispozici bazén.

Jiřetín pod Jedlovou - ubytování pro rodinu
Více info i možnost rezervace: TADY!

Plánujete-li více výletů, možná se vám bude hodit Vandrovní knížka.

Více info: TADY!

Budete-li se toulat dál na sever, směr Šluknov zvažte koupačku v Therme Körse. Od Jiřetína pod Jedlovou je vzdálený autem cca 45 minut, směrem na Šluknov.

Je to spíše menší areál s velkým plaveckým bazénem a malým brouzdalištěm pro děti. My jsme ocenili naložení ve slaném bazénu, kam mají přístup i děti a venkovní bazén. Během 3 hodin jsme si zde nejen zaplavali, ale i odpočinuli. Je zde i bufet s běžnou obědovou nabídkou.

Poprvé jsme s dětmi využili i odpočinkovou místnost – i za krátkou chvíli v poloze ležmo můžeme poděkovat houpačkám.

Ve všední den dopoledne zde rozhodně nebylo plno.

Oficiální web (čestina) : TADY!

Tolštejn s dětmi

Leave a Comment