PLANETÁRIUM

Chodíte s dětmi rádi do planetária? Pojďte nahlédnout do jednoho, které má otevřeno 24 hodin denně. Velkoformátová kniha Planetárium právě vyšla!

PLANETÁRIUM

Ačkoliv si řadu knih i opakovaně půjčujeme z knihovny, tohle je encyklopedie, která u nás bude bydlet natrvalo.

Už jen kvůli tomu, aby školáci při domácích úkolech nemuseli stále hledat informace na internetu.

Listovat knihou můžete na odkazu pod titulní stránkou.

OBSAH ENCYKLOPEDIE

Kniha pojmenovává vše, co od této knihy očekáváte –  sluneční soustavu, galaxie i noční oblohu.

Stejně jako Animalium i tato kniha podrobně vysvětluje každé téma nejen pomocí celostránkových ilustrací, ale také štítků, na které jste zvyklí v klasickém muzeu.

Toto uspořádání nemusí všem vyhovat, ale moje děti nic nemamítají.

Samotný obsah encyklopedie je zajímavý i pro dospělé. Znáte životní cyklus hvězd?

Některé kapitoly jsou srozumitelné pro společné povídání o vesmíru i pro naši předškolačku, kterou kniha zaujala především svými ilustracemi.

PRO KOHO JE KNIHA URČENA?

Encyklopedie je oficiálně určená dětem od 8 let. Já už si tím tak jistá nejsem. Mám však v rámci své sociální skupiny jen malý “vzorek dětí”.

Doma nemám ani jedno dítko fascinované vesmírem natolik, aby si tuto knihu v osmi letech četlo dobrovolně. Vím, že existují.:)

Pro osmileté dítě si umím představit minimálně 2 zcela odlišné encyklopedie, kde jim téma vesmíru bude přiblíženo srozumitelněji. Pochybuji, že osmileté děti v druhé třídě budou nadšené z tak velkého množství textu.

Já sama vidím věkovou hranici minimálně na 9 let, pokud je dítě aktivní čtenář a má-li “něco” načteno. V opačném případě není kam spěchat a kniha má svůj čas i po desátém roce.

ENCYKLOPEDIE PRO RODIČE NEBO PRO DĚTI?

Obě knihy (Planetárium i Animalium) poskytují natolik podrobné informaci, že si nejsem jista, zda je třeba jimi zahlcovat děti ve školkovém věku.  A to bez ohledu na to, co se šíří (či v případě této knihy teprve bude šířit) marketingovou lavinou na Instagramu či recenzemi mamablogerek.

Samotné provedení publikace obdivuje i moje nejmladší, ale to ještě neznamená, že obsahově méně detailní encyklopedie pro ni nebude vhodnější. Opravdu potřebuje stejnou encyklopedii školkáček či začínající čtenář i staršího školák?

Další inspiraci na téma vesmír najdete i v tomto starším článku

http://3dmamablog.cz/2017/10/30/soutez-vesmirne-dobrodruzstvi/

Zajímavé odkazy k Vesmíru najdete na této nástěnce:

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

N E P Ř E H L É D N Ě T E další zajímavé velkoformátové knihy

http://3dmamablog.cz/2019/02/15/zvirata/

http://3dmamablog.cz/2018/10/01/velike-scitani-zvirat/

Leave a Comment